10 alimente pentru a-ți curăța organismul după sărbători

Photo of author

By Ramona Fustos

Este foarte important să scapi organismul de toxinele acumulate în perioada sărbătorilor pentru a începe Anul Nou în formă maximă. Iată care sunt cele mai bune alimente „purificatoare” pe care poți miza.

Sucul de mesteacăn, ideal pentru a curăța organismul

Sucul de mesteacăn este un purificator și diuretic natural. Recomandat în caz de supraalimentare și deci ideal după sărbători, purifică sângele și ajută organismul să elimine mai eficient toxinele. Acesta poate fi găsit în toate magazinele bio, iar o cură durează în jur de trei săptămâni.

Prazul

Prazul este bogat în potasiu și sărac în sodiu și are proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că elimină deșeurile din organism prin urină. De asemenea, conține un antioxidant care protejează în special împotriva inflamațiilor și a cancerului.

Ananasul, fructul ideal pentru a-ți curăța organismul

Ananasul este unul dintre fructele principale în dietele de slăbire, și pe bună dreptate: se spune că acesta conține o enzimă, bromelaina, care ajută la „arderea grăsimilor”. Deși nu este adevărat că ananasul te face să slăbești, acesta are proprietăți detoxifiante și accelerează lipoliza. Alege-l mai degrabă proaspăt decât la conservă.

Merele

O porție de mere la sfârșitul sezonului festiv este o modalitate binevenită de a scăpa de grăsimile și zaharurile acumulate în timpul festivităților. Bogate în pectină, merele ajută deoarece reglează poftele prin suprimarea apetitului, ideal dacă stomacul s-a obișnuit să primească cantități mari de alimente.

Lămâia, ideală pentru a-ți curăța organismul

Lămâile ajută la menținerea unui echilibru acido-bazic sănătos, care accelerează metabolismul și ajută la arderea mai multor calorii. Așadar, este fructul ideal după sărbători, alături de verii săi, portocalele și grepfrutul. Ele pot fi consumate sub formă de suc, pure sau diluate pentru stomacurile sensibile, în vinegretă etc.

Legume verzi

Legumele cu frunze, cum ar fi varza kale, spanacul și varza collard, sunt printre alimentele cele mai bogate în nutrienți de pe planetă. Bogate în vitamine și minerale și surprinzător de sărace în calorii, ele sunt un plus sănătos pentru o dietă echilibrată. Legumele verzi ajută la tratarea acidității din alimentație. Alimentele grase și zaharoase produc niveluri ridicate de acid în stomac. Consumul de legume verzi reduce această aciditate și ajută digestia. În plus, acestea sunt sărace în calorii.

Ridichea neagră

Ridichea neagră este o legumă cu coajă neagră și pulpă albă, crocantă și picantă. Are rol hepatoprotector, ceea ce o face un aliat ideal pentru ficatul care a fost pus la grea încercare în perioada sărbătorilor. Poate fi consumată în suc, prăjită la tigaie sau carpaccio.

Kiwi

Kiwi fructul este perfect pentru un mic dejun de detoxifiere. Sursă de vitamina C, este bogat și în oligoelemente (cupru, magneziu, potasiu), vitamine (B9 și K) și fibre solubile care ajută digestia.

Usturoiul

Usturoiul are un conținut ridicat de flavonoide și vitamina E. Acesta ajută la prevenirea și combaterea inflamațiilor, în special a celor legate de infecțiile din timpul iernii. Este un adaos gustos la mâncăruri și vinaigrete. Pentru a-l digera mai bine, este bine să îndepărtezi germenii.

Turmeric

Turmericul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante recunoscute. Acesta protejează ficatul și se crede că previne anumite tipuri de cancer. Poate fi consumat în băuturi precum kombucha sau lapte auriu, sau adăugat în mâncăruri pentru o notă exotică.