✝ Sfântul Ierarh Diadoh, episcopul Foticeei

Photo of author

By Adrian Serban

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe 29 martie, pe Sfântul Ierarh Diadoh, episcopul Foticeei, una dintre figurile profunde ale secolului al V-lea. Deși mai puțin cunoscut decât alți Părinți ai Bisericii, Diadoh rămâne un reper pentru teologia ortodoxă, în special în ceea ce privește viața lăuntrică, discernerea duhurilor și lupta duhovnicească. Scrierile sale sunt concentrate pe curățirea inimii, dobândirea harului și cunoașterea lui Dumnezeu prin experiență directă. Cu un limbaj simplu, dar adânc, el pune în cuvinte trăiri mistice care și azi inspiră monahi, teologi și credincioși deopotrivă.

Viața și contextul istoric

Sfântului Diadoh se știe însă că a trăit în secolul al V-lea și că a fost episcop în Foticeea, o localitate din Epirul vechi (astăzi în vestul Greciei). Trăia într-o perioadă agitată, atât din punct de vedere politic, cât și religios. Tulburările dogmatice legate de nestorianism și monofizitism erau în plină desfășurare, iar în același timp creștinismul căuta să se definească mai clar în raport cu mișcările spirituale extreme, cum ar fi mesalianismul.

Sfântul Diadoh a fost unul dintre cei care au luat atitudine fermă împotriva rătăcirilor mesaliene, mișcare eretică ce promova o formă de misticism exagerat, respingând Tainele Bisericii și punând accent exclusiv pe trăirea interioară, până la fanatism. În acest context, Diadoh propune o cale echilibrată, înrădăcinată în Tradiție și în viața liturgică a Bisericii, dar deschisă către adâncul comuniunii personale cu Dumnezeu.

Scrieri și contribuții teologice

Cea mai cunoscută lucrare a sa este „Cuvânt ascetic”, alcătuit din 100 de capete (paragrafe scurte), tradus și inclus ulterior în Filocalia românească (vol. I). Deși titlul poate părea tehnic sau chiar rigid, conținutul este profund duhovnicesc și pătruns de o căldură aparte. În aceste capete, Diadoh trasează pașii unei vieți creștine autentice: de la lepădarea de sine, la curățirea inimii, la lucrarea harului și la cunoașterea iubirii dumnezeiești.

Una dintre temele majore la Diadoh este lupta împotriva gândurilor (logismoi) și discernerea duhurilor. El subliniază că nu orice mișcare interioară este de la Dumnezeu și că trebuie să deprindem o sensibilitate duhovnicească pentru a recunoaște lucrarea harului față de înșelările vrăjmașului. Harul, spune el, aduce liniște, pace și lumină în suflet, pe când înșelarea aduce neliniște, tulburare și agitație.

Totodată, Diadoh pune accent pe lucrările sufletului: simțirea harului, memoria binelui, voința luminată. Nu separă mintea de inimă, ci le unește într-o viziune unitară a omului. Omul este chemat să se curețe nu doar de păcate vizibile, ci și de rănile adânci ale sufletului, de înclinațiile egoiste și de mișcările subtile ale mândriei.

Harul și experiența duhovnicească

Sfântul Diadoh face o distincție clară între lucrarea firească a omului și lucrarea harului. În acest sens, el este foarte aproape de teologia Părinților isihaști. Pentru el, harul nu este doar o idee sau o binecuvântare generală, ci o prezență vie, reală, simțită în suflet. Spune că „atunci când harul lui Dumnezeu se sălășluiește în inimă, aduce o bucurie liniștită, o dulceață fără motiv, o simțire care nu vine din trup sau din gând, ci dintr-o atingere tainică”.

De asemenea, el avertizează că această simțire a harului nu este constantă și că uneori Dumnezeu îngăduie retragerea Lui pentru a ne smeri, a ne trezi și a ne învăța lupta răbdătoare. Nu există o viață duhovnicească fără încercări, fără momente de uscăciune, de cădere sau de confuzie. Dar în toate acestea, harul lucrează în taină, chemând omul la o credință mai profundă, nu bazată pe emoții, ci pe statornicie.

Iubirea ca ultimă cunoaștere

Una dintre cele mai frumoase afirmații ale Sfântului Diadoh este că iubirea este forma supremă a cunoașterii. El scrie că „cel ce iubește pe Dumnezeu cu adevărat poate cunoaște mai mult decât cel ce învață mult”. Nu neagă importanța studiului, dar subliniază că adevărata cunoaștere vine din întâlnirea vie cu Dumnezeu, din arderea inimii, din comuniune.

Această iubire nu este sentimentalism, ci este o lucrare a harului, care curăță omul și îl face asemenea lui Iisus Hristos. În iubire se manifestă deplin chipul lui Dumnezeu din om. Iar pentru Diadoh, iubirea nu este doar față de Dumnezeu, ci și față de aproapele, chiar și față de cei care ne fac rău. Într-unul dintre capetele sale, spune că „sufletul care a fost atins de dragostea dumnezeiască nu mai poate urî pe nimeni”.

Actualitatea mesajului său

Într-o lume agitată, grăbită, cu oameni dezrădăcinați spiritual și suflete tulburate, învățătura lui Diadoh este mai actuală ca oricând. El nu propune o teorie, ci o cale concretă de liniștire, de echilibrare interioară și de vindecare sufletească. Nu îndeamnă la retragere din lume, ci la o lucrare lăuntrică profundă, care să dea sens vieții noastre, indiferent unde ne aflăm.

De asemenea, ne oferă repere clare în raport cu spiritualitățile false, cu iluziile moderne despre „energia divină” sau „meditația transcendentă”. Pentru Diadoh, orice lucrare duhovnicească autentică este legată de Iisus Hristos, de rugăciune, de smerenie, de Tainele Bisericii. Nu există mântuire în afara Trupului lui Iisus Hristos, adică a Bisericii.

Moștenirea lăsată

Prin „Cuvântul ascetic”, Sfântul Diadoh a influențat profund literatura filocalică și teologia mistică ortodoxă. Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama și alți mari trăitori au fost marcați de ideile sale despre har, rugăciune și simțirea lui Dumnezeu. Deși numele lui nu e rostit des în predici sau cărți populare, moștenirea sa duhovnicească lucrează în tăcere, așa cum lucrează și harul: fără zgomot, dar cu putere.

Este un sfânt al echilibrului, al discernământului și al iubirii limpezi. Într-o vreme în care creștinii se confruntă cu haos interior, superficialitate religioasă sau înșelări subtile, Sfântul Diadoh ne arată ce înseamnă cu adevărat să-L cauți pe Dumnezeu: cu minte limpede, cu inimă arzândă și cu răbdare smerită.

Troparul Sfântului Diadoh, Episcopul Foticeii

Glas 1

Păstor și dascăl preaînțelept al Bisericii te-ai arătat, Sfinte Diadoh, iar de dumnezeiasca înțelepciune și cunoștință împărtășindu-te, te-ai ridicat întru smerenie și dragoste la desăvârșitul chip al Arhieriei Domnului. Pentru aceasta rugămu-te, fii nouă mijlocitor și pururi rugător înaintea Scaunului Treimii, ca să aflăm iertare de greșeli și sufletelor noastre mare milă.

Sfinte Ierarh Diadoh, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!