✝ Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic

Photo of author

By Adrian Serban

Într-o lume în care libertatea este adesea confundată cu lipsa constrângerilor, viața Sfintei Mucenițe Matrona din Tesalonic ne arată ce înseamnă cu adevărat să fii liber: să-L urmezi pe Iisus Hristos chiar și atunci când lumea îți cere contrariul. Moartă pentru credința sa în secolul al III-lea, dar vie în conștiința Bisericii până astăzi, Matrona este o mărturie a curajului tăcut și a dreptei credințe trăite până la sânge.

O viață simplă, o credință neclintită

Sfânta Matrona a trăit în Tesalonic, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Nu era nobilă, nici învățătoare, ci o roabă. Slujea unei femei bogate și păgâne, de origine evreică, pe nume Pantavila. Poate că statutul ei social o făcea, în ochii lumii, nesemnificativă. Dar în ochii lui Dumnezeu, ea era mai mult decât o regină: era o fiică iubită, o slujitoare credincioasă, o lumină în întunericul lumii.

Matrona era creștină și nu-și ascundea credința. Deși stăpâna ei îi interzicea să meargă la biserică, Matrona găsea mereu o cale să participe la rugăciune, să ia parte la slujbe și să își hrănească sufletul. Pentru ea, credința nu era un decor sau un obicei – era esența vieții. A trăit cu discreție, dar cu fermitate. Nu a predicat pe străzi, dar a mărturisit cu viața.

Prigoana începe în casă

Într-o zi, Pantavila a aflat că Matrona merge la biserică în taină. Furioasă, a bătut-o cu cruzime și a închis-o într-o cameră întunecoasă, fără hrană și fără apă. A așteptat să cedeze, să renunțe la Iisus Hristos. Dar Matrona n-a cedat. A rezistat bătăilor, izolării și foamei. Pentru ea, iubirea lui Dumnezeu era mai puternică decât frica de moarte.

Văzând că nu o poate înfrânge, Pantavila a continuat să o pedepsească. A bătut-o de mai multe ori, a supus-o la torturi și umilințe. Dar tânăra roabă a rămas senină și credincioasă. A îndurat totul fără răutate, fără revoltă. Nu s-a lepădat de credință, nici nu a răspuns cu ură. A fost o roabă doar cu trupul – sufletul ei era liber și vertical.

Mucenicia

Ultima pedeapsă i-a fost fatală. După o bătaie nemiloasă, Matrona a fost din nou închisă într-o cameră întunecoasă. Acolo și-a dat sufletul în mâinile Bunului Dumnezeu. Avea puțin peste 15 ani. Moartea ei nu a fost un act de revoltă, ci o jertfă. A murit în tăcere, dar moartea ei a vorbit mai tare decât o mie de cuvinte.

După moartea Matronei, trupul ei a fost aruncat de Pantavila, dar creștinii l-au găsit și l-au înmormântat cu cinste. Mai târziu, osemintele ei au fost mutate într-o biserică, unde s-au săvârșit multe minuni. Tesalonicenii au început să o cinstească drept muceniță, iar Biserica a recunoscut sfințenia ei.

Ce ne spune astăzi Sfânta Matrona?

Viața Sfintei Matrona este actuală, deși au trecut peste 1700 de ani de la moartea ei. Trăim într-o lume în care credința nu mai este persecutată deschis, dar este adesea ridiculizată sau marginalizată. A fi creștin practicant înseamnă uneori să mergi împotriva curentului. Să fii numit „înapoiat”, „habotnic” sau „fanatic” doar pentru că ții post, mergi la biserică sau refuzi compromisul.

Matrona ne învață că nu contează statutul social, nici forța fizică, nici influența. Ea a fost o roabă, dar a învins o lume întreagă prin credința ei. Ne arată că mărturisirea nu se face doar cu gura, ci mai ales cu fapta. Și ne amintește că Iisus Hristos nu caută eroi spectaculoși, ci inimi credincioase.

Curajul tăcut

Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale vieții Matronei este curajul tăcut. Nu a ieșit în față, nu a provocat pe nimeni, nu a căutat martiriul. Dar atunci când a fost pusă la încercare, a rămas statornică. E ușor să vorbim despre credință când totul merge bine. Greul vine când credința înseamnă să suferi, să pierzi, să rabzi. Acolo se vede tăria sufletului. Iar Matrona a fost tare, deși era doar o fată.

Libertatea în Hristos

Poate cea mai profundă lecție pe care o oferă viața Matronei este despre libertate. Trupul ei era supus unei stăpâne, dar sufletul ei era liber în Iisus Hristos. Asta este adevărata libertate – nu să faci ce vrei, ci să poți alege binele, chiar și cu prețul suferinței. Sfântul Apostol Pavel spunea: „ Domnul este Duh, şi unde este Duhul Domnului, acolo este libertate.” (2 Corinteni 3:17). Matrona a trăit acest adevăr.

Cinstirea în Biserică

Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Matrona în ziua de 27 martie. Ea este considerată ocrotitoarea celor nedreptățiți, a femeilor credincioase și a celor care suferă în tăcere pentru credință. În Tesalonic, moaștele ei sunt păstrate cu cinste într-o biserică ce îi poartă numele, iar pelerinii vin să se închine și să ceară ajutorul ei.

Slujba ei este simplă, dar plină de sens. I se cântă: „Muceniță a lui Hristos, roagă-te pentru noi!”, căci Biserica crede că cei care au suferit pentru Iisus Hristos se roagă acum în cer pentru noi. Legătura dintre noi și sfinți nu este una simbolică, ci vie. Ei sunt familia noastră duhovnicească, iar rugăciunile lor ne susțin.

Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic nu a schimbat lumea prin idei mari sau gesturi dramatice

 A trăit simplu, a iubit sincer și a rămas credincioasă până la moarte. Într-o lume care valorizează zgomotul și imaginea, ea ne amintește de puterea discreției, a fidelității, a suferinței răbdătoare.

Nu toți suntem chemați să murim pentru Iisus Hristos, dar toți suntem chemați să trăim pentru El. Iar viața Matronei ne arată că acest lucru este posibil oriunde, oricând, chiar și în cele mai dificile condiții. Prin credință, orice roabă poate fi regină. Prin Iisus Hristos, orice suflet poate fi liber.

Condacul Sfintei Muceniţe Matroana din Tesalonic

Glasul 8

Biserica ta cea Preacinstită, ca pe o tămăduire sufletească aflând-o credincioşii, cumare glas strigăm ţie: Sfântă Fecioară Mu­ceniţă Matroana, cea cu nume mare, roagă neîncetat pe Hristos Dumnezeu pentru noi toţi.

Troparul Sfintei Muceniţe Matroana din Tesalonic

Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.