Romania achizitioneaza prin import legume si fructe de 1,2 miliarde de euro. Supermarketurile au luat painea de la gura taranilor

Romania a importat anul trecut produse alimentare de 5 miliarde de euro si a exportat de 1,6 mld. euro. Cele mai mari dezechilibre sunt la legume si fructe. Guvernarile PSD si PNL au distrus economia Romaniei prin distrugerea a tot ce se construise inainte de anul 1989. Fermierii romani sunt privati de posibilitatea de a-si vinde marfa prin legi cu dedicatie date de PSD si PNL pentru marile supermarket-uri occidentale.
Fermierii din Dabuleni raman cu pepenii pentru ca nu au unde sa ii vanda, iar in supermarket se vand pepeni de proasta calitate din Turcia. Chiar daca produc legume si fructe de calitate fermierii romani sunt privati de o piata de desfacere. Romania nu mai are centre de colectare si prelucrare a produselor agricole, astfel am ajuns sa fim dependenti total de importuri.
Degeaba Guvernul sprijina programul tomata pentru ca oamenii nu au unde sa isi vanda produsele si sunt nevoiti sa le lase sa putrezeasca pe camp. Dintr-un exportator net am ajuns sa importam peste 70% din produsele alimentare necesare consumului intern. Am ajuns sa ne mandrim ca exportam milioane de tone de cereale anual, in timp ce fabricile de paine au fost inchise. Importam zilnic coca congelata din Occident, pentru ca romanii nu mai stiu sa coaca paine. Aici ne-au adus guvernele tradatoare de tara.
PSD si PNL au transformat Romania in colonie de consum
Productia de fructe si legume a Romaniei a coborat la cel mai redus nivel din anul 2012 incoace, potrivit datelor anuntate de Eurostat. Cele mai reduse cantitati relativ la anii anteriori au fost consemnate la morcovi (doar 8,21 mii tone), fasole (4,47 mii tone) si ceapa (16,9 mii tone).
Anul 2020 a consemnat a doua cea mai slaba performanta din perioada analizata la mere (53,40 mii tone, cu cea mai slaba recolta in anul 2019), pere (doar 3,10 mii tone, minim in anul 2015 iar din anul 2016 batem pasul pe loc), cartofi (2.683 mii tone, tocmai din anul 2012 dateaza contraperformanta precedenta, cu doar o mica revenire dupa alt an slab, anul 2019) si rosii (441,1 mii tone, minim in anul 2015, situatie similara cu cea de la cartofi).
La polul opus, s-au situat culturile de struguri si salate (in voga, din anul 2019 incoace), care au inregistrat al doilea cel cea mai bun rezultat din perioada anilor 2012 – 2020. De retinut, in context, din toate celelalte produse agricole, doar floarea-soarelui a avut un avans notabil in ultimii trei ani, in timp ce productia de struguri de-abia a revenit la reperul din anul 2012, de 176 mii tone anual.
Avem deficit de peste 1,2 miliarde de euro la legume si fructe
Acestea fiind spuse ca sa stim cum stam si cum evoluam, hai sa vedem, de fapt, ce ne trebuie pe baza rezultatelor din comertul exterior, unde am depasit anul trecut pragul de 1 miliard de euro deficit DOAR pentru ca nu producem suficiente LEGUME si FRUCTE pentru PIATA INTERNA. Pe vremea socialista a platii datoriilor, Romania a putut sa livreze tiruri intregi de marfa in tarile socialiste prietene, dar si in tarile occidentale. De unde importam acum masiv, inclusiv fructe si legume, iar cifrele pot fi calificate drept dezastruoase, Exporturile sunt penibile fata de importuri iar rezultatul de ansamblu rusinos.
La potentialul pedo-climatic al tarii noastre, productiile prezentate sunt o gluma fata de posibilitati. Asta nemaivorbind despre calitatea produselor autohtone, net superioara importurilor. Desigur, nicio tara nu poate asigura toate gusturile in materie de legume si fructe iar specializarea intraindustriala ar trebui sa functioneze si in agricultura.
Adica macar sa echilibreze o balanta sectoriala unde am avut excedent inainte de anul 1989, dar pe care nu am stiut sa-l gestionam ulterior. Desigur, se vor grabi unii sa spuna ca, de fapt, minusul vegetal din farfurie reprezinta doar 5,5% din deficitul total urias de 18,4 miliarde euro de anul trecut. Dar Romania nu e Japonia, nici ca relief, nici ca forta tehnologica, pentru a-si permite sa importe NET legume si fructe.
Acest dezechilibru major de pe piata legumelor si fructelor face Romania vulnerabila in fata crizelor economice mondiale ce au devenit extrem de acute in ultimii ani. CSAT-ul condus de Klaus Iohannis nu abordeaza aceste probleme ce tin de siguranta nationala si lasa Romania prada importurilor. Sub guvernele PSD si PNL Romania a devenit o colonie de consum in toata regula si nu se iau niciun fel de masuri pentru a redresa situatia sau pentru a sprijini fermierii romani.
Satele Romaniei sunt pustiite si nu se mai produce nimic. Au distrus tot. Cand te uiti in jurul tau si vezi zece case parasite sau sat fara oi si vaci intelegi ca tara se duce la vale si ceva nu este in regula. Daca nu eliminam acesti banditi pe mainile carora a incaput tara nu o sa mai avem o tara.
Sursa:internet