...

Stiati, ca … ? Miscarea Legionara. Garda de Fier

Photo of author

By Serban

Cine sunt legionarii ? De-a lungul istoriei, oamenii au fost impartiti dupa principii si ideologii. Astfel, a aparut comunismul, socialismul, nazismul, fascismul si capitalismul. In Romania, Miscarea Legionara a fost o organizatie paramilitara de orientare nationalist-fascista.

Miscarea Legionara a avut un caracter mistic-religios, anticomunist, antisemitic, anticapitalist si antimasonic, constituita dupa tipul organizatiilor naziste SA si SS. Membrii acestei organizatii se numesc legionari si aveau o atitudine de respingere a tot ceea ce era in societate.

Potrivit definitiei oficiale, legionarii sunt „acei soldati care faceau parte din legiunea romana, membrii ai unei miscari social-politice de extrema dreapta sau soldat in Legiunea straina”.

Miscarea Legionara, a fost infiintata in anul 1927 timpul Regatului Romaniei (1881-1947), iar in anul 1936 si-a schimbat numele in „Totul pentru tara”. Organizatia a fost formata de Corneliu Zelea Codreanu alaturi de Ion Mota, Radu Mironovici, Corneliu Georgescu si Ilie Garneata. In anul 1930, miscarea a format partidul politic numit „Garda de Fier”, avand ca scop sa lupte impotriva expansiunii Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste..

Membrii acestei miscari purtau camasi verzi si salutau precum fascistii. Spre deosebire de omologii germani, care erau concentrati pe violenta, romanii acordau o mare importanta religiei ortodoxe.

Cu toate acestea caracterul violent al Miscarii Legionare s-a facut remarcat de mai multe ori. La 29 decembrie 1933 membrii Garzii de Fier l-au asasinat pe premierul liberal Ion G. Duca, fiindca ii scosese in afara legii.

Ajunsa la putere, Miscarea Legionara a introdus o serie de legi antisemite dure si jaful organizat al minoritatii evreiesti. Asasinatele legionare au afectat circa 2/3 dintre romani si 1/3 dintre evrei. Membrii Garzii de Fier au pus la cale cel mai mare pogrom, in care au fost ucisi peste 100 de evrei, iar cativa dintre acestia au fost atarnati in carlige la abator si mutilati. Politia legionara a asasinat in penitenciarul de la Jilava 64 de fosti demnitari iar Nicolae Iorga si Virgil Madgearu au fost torturati si asasinati fara sa fie arestati.

Propaganda acestei miscari se facea prin marsuri, procesiuni religioase, miracole, imnuri patriotice, munca voluntara si campanii in zonele rurale. Majoritatea sustinatorilor acestei grupari era formata din tarani si studenti.

Fondatorul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a fost asasinat in anul 1938, iar conducerea a fost preluata de Horia Sima. In anul 1941, Ion Antonescu a reusit sa inabuse lovitura de stat organizata de noul lider al miscarii, drept urmare acestia au fost inlaturati de la guvernare si s-au refugiat in Germania.

– Corneliu Zelea Codreanu, s-a nascut in anul 1899 la Husi si a fost liderul extremei-drepte fasciste romanesti, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din Romania interbelica, cunoscuti si sub numele de Legionari.Corneliu Zelea Codreanu a murit pe 30 noiembrie 1938, la varsta de 39 de ani. Liderul legionar cunoscut sub numele de „Capitanul” fusese condamnat, in luna mai a anului 1938, la 10 ani de munca silnica, pentru tradare.

– Corneliu Zelea Codreanu si Elena Ilinoiu s-au casatorit pe 14 iunie 1925 in Focsani in prezenta a 100.000 de oameni. Zelea Codreanu a ales-o ca sotie pe Elena Ilinoiu, fiica unui functionar la Caile Ferate. Casnicia celor doi nu a tinut decat 13 ani. In noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 Codreanu (care se afla in arest pentru ultraj adus unui demnitar in exercitiul funcțiunii) este omorat (sugrumat) intr-o padure de la marginea Capitalei, impreuna cu alti 13 legionari (Nicadorii si Decemvirii), de jandarmii care ii transporta pe detinuti la inchisoarea Jilava.

Motivul asasinarii l-ar fi constituit succesul partidului ,,Totul pentru Tara” la alegerile din decembrie 1937, unde obtinuse un scor de 15,58%. Cel mai probabil, miscarea Legionara i-a speriat atat pe regele Carol al II-lea si camarila sa condusa de Elena Lupescu si Armand Calinescu care au decis sa-l elimine definitiv pe Codreanu. De altfel, Armand Calinescu declarase cu putina vreme inainte: „Daca-l punem in libertate pe Codreanu, cu popularitatea lui, in doua, trei luni ajuge la guvernare”. ,,La 28 noiembrie, Carol s-a reintors in tara. In noaptea chiar a reintoarcerii sale a avut loc o lunga intrevedere cu Calinescu si cu Gavrila Marinescu, carora le-a dat ordinele cuvenite. Douazeci si patru de ore mai tarziu, in noaptea Sfantul Andrei, 29-30 noiembrie 1938, Codreanu era asasinat in codrii Tancabestilor de catre calaii regelui”.

– Dupa moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, sotia celui mai cunoscut legionar a fost nevoita sa se ascunda intr-un sat de deportati din Baragan pe nume Latesti. Aceasta si-a luat numele de Dna Colonel Praporgescu dupa ce s-a recasatorit si a trait o viata simpla pana la venirea la putere a comunistilor.