ZECE CUVINTE DUHOVNICESTI ALE PARINTELUI DIONISIE IGNAT DESPRE RUGACIUNE

1. Rugaciunea este de capatai. Daca pornim cu ravna hotarata la rugaciune, silindu-ne firea noastra, atunci si Bunul Dumnezeu ne vine in ajutor cu harul Sau; insa trebuie multa silinta din partea noastra.

2. Cand vom avea ispite mari sa nu ne pierdem rabdarea si sa ne rugam cu smerenie Domnului, nu ca si cum am fi indreptatiti, inaltandu-ne – fapt prin care rugaciunea ni se face urata inaintea Domnului. Cu adevarat, inaintea lui Dumnezeu trebuie doar sa ne smerim. Sa tinem minte aceasta cat vom trai, si isoitele se vor imputina.

3. Orice rugaciune este buna – si Rugaciunea lui Iisus, si Psaltirea si inaltarea mainilor la Dumnezeu, cerandu-I indurare, insa totul este sa avem liniste si pace in suflet – iar pe acestea le dobandim doar prin smerita cugetare.

4. Cand ne rugam, sa facem aceasta cu umilinta, simtindu-ne nevrednici inaintea lui Dumnezeu si, chiar nevrednica de va fi rugaciunea noastra, ea va fi primita.

5. Daca nu suntem asemenea ingerilor in vietuirea noastra, macar sa nu fim asemenea diavolilor, lipsiti de pocainta.

6. Sa fii plin de barbatie duhovniceasca atunci cand te rogi inaintea Domnului, cu smerita cugetare si zdrobire.

7. Poti avea 100 de ani in viata monahala, dar daca nu ai in suflet smerita cugetare te afli mereu in primejdie.

8. Unde nu este dragoste, acolo nu este Dumnezeu.

9. Pustia este buna, dar sa luam aminte la inaltarea mintii noastre, adica sa spui si sa crezi in inima ta ca pentru neputinta stai asemenea unui surghiunit in pustie. Sa ai mereu in cuget: ,,Pentru pacatele mele sunt aici ca un osandit, iar cei din obste sunt sfinti.”

10. Cum ne acopera harul Duhului Sfant? Prin smerita cugetare; astfel putem indrazni la indurarea Bunului Parinte ceresc.

Doamne Ajuta!