Candela ne intampina la intrarea in fiecare biserica, candela ne lumineaza coltul de rugaciune de casa, candela ne lumineaza chipul atunci cand ajungem in fata icoanei unui sfant, candela lumineaza lin, candela mangaie si odihneste sufletul, candela face parte din cultul liturgic ortodox, contribuind la imbogatirea etosului crestinesc.

Cand se arde candela in fata icoanelor, ingerul candelei, inger pazitor care sta mereu in casa cat arde candela, sta aici in casa ta si dincolo te va intampina cand sufletul pleaca din aceasta lume materiala. Abia dupa ce s-au scurs zilele in care tu ai tinut candela aprinsa la icoanele din casa ta pe pamant, numai atunci te vei duce la locul randuit de Dumnezeu, dupa faptele tale din viata.

Cand ai aprins si ai ars mereu candela la icoane, 24 de ore in sir, ingerul candelei iti aduce si sadeste in gradina ta – pe care o face in Rai ca rasplata pentru mica ta jertfa pe care ai facut-o cu atentie si credinta – o floare din care s-a facut uleiul sau un pom (daca era ulei de masline) si astfel ai pregatit gradina ta din ceruri, inca fiind tu in viata pe pamant.

Daca ai aprins candela si ai plecat din casa si intre timp candela s-a stins, ingerul ce sta si vegheaza ca sa nu se intample nimic rau in casa ta, nu pleaca, ci ramane in continuare pana sosesti tu. Daca vazand candela stinsa, primul lucru pe care il faci (spalandu-te mai intai pe maini) este sa aprinzi candela, ingerul nu mai pleaca; daca te iei cu alte treburi si neglijezi aprinderea candelei, ingerul pleaca mahnit si revine numai daca ai aprins-o din nou.

Daca ai aprins permanent candela si ai plecat de acasa lasand-o aprinsa, chiar daca ti s-a randuit sfarsitul in alte imprejurari (adica daca se intampla cu voia lui Dumnezeu), sa mori pe drum sau in alta parte decat in casa ta si nu are cine sa-ti aprinda o lumanare, lumina candelei cu ingerul ei te insoteste pe drumul de dincolo; se socoteste deci ca ai lumina, ca nu mori in intuneric.

Cand aprinzi candela sau pui uleiul care observi ca a scazut, iti pui o dorinta, te rogi si faci trei metanii si sa stii ca intotdeauna se indeplineste (a se aminti aici de candela pe care turcul o aprindea la icoana Sf. Nicolae in fiecare zi, icoana pe care el o luase dintr-o biserica crestina pe care o jefuisera semenii sai dupa caderea Constantinopolului si minunea ce i s-a facut cu prinderea hotului ce-i pradase casa in lipsa sa, precum si alte intamplari traite de noi, adevarate).

CUM SE CURATA CORECT CANDELA…cum sa procedam:

1. Uleiul din candela se lasa sa se consume cat mai mult. Daca se folosesc fitile cu plute va fi mai simplu pentru ca, dupa un timp vor ajunge pe fundul candelei si nu va mai ramane decat foarte putin ulei. Se curata candela cu un servetel care apoi se arde. Candela se spala si se pune alt ulei in ea.

2. Daca nu se poate lasa uleiul sa se consume cat mai mult, atunci uleiul din candela se poate turna intr-un loc curat dupa care se spala/ curata candela.

Bineanteles ca sunt si alte variante si fiecare crestin poate proceda asa cum a fost invatat insa cu buna-cuviinta. In rest, grija noastra sa fie pentru rugaciune, pentru faptele bune, pentru Spovedanie si Impartasanie etc.