Sa studiem orizonturile istoriei. Iisus Hristos. Episodul 1

E cu neputinta sa stim in mod clar daca exista sau nu Dumnezeu si cum este El daca El nu preia initiativa sa ni Se descopere. Trebuie sa stim cum este El si ce fel de atitudine are fata de noi.

Hai sa presupunem ca am sti ca exista, dar ca ar fi ca Hitler – capricios, crud, rau si plin de prejucati. Ar fi o concluzie cu adevarat ingrozitoare, nu-i asa?

De aceea trebuie sa scrutam orizonturile istoriei si sa vedem daca exista vreun indiciu legat de revelatia lui Dumnezeu. Ei bine … exista un indiciu precis. Intr-un satuc obscur din Palestina, in urma cu aproape doua mii de ani, S-a nascut un Copil intr-un grajd. De atunci si pana in zilele noastre intreaga lume continua sa sarbatoreasca nasterea acestui Copilas, pe nume Iisus Hristos.

A trait in anonimat pana la treizeci de ani, cand a inceput o lucrare publica care a durat trei ani si care a fost menita a schimba mersul istoriei. Era o persoana buna si se spune despre El: „Oamenii de rand Il ascultau bucurosi” si „El ii invata ca unul care avea putere, nu cum ii invatau carturarii lor” (Evanghelia dupa Matei 7:29).

Viata lui Iisus Hristos

In scurt timp s-a vazut totusi clar ca Iisus facea niste declaratii socante, de-a dreptul infricosatoare, despre Sine. A inceput sa vorbeasca despre propria Persoana ca despre cineva mult mai mare decat un invatator sau un proroc de exceptie: a inceput sa spuna deslusit ca este Dumnezeu. A pus identitatea Sa in centrul invataturilor Sale. Intrebarea cruciala pe care le-a pus-o celor ce il urmau a fost: „Cine ziceti ca sunt?” Cand Simon Petru, drept raspuns, I-a zis: „Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!” (Evanghelia dupa Matei 16:15-16), Iisus nu a fost socat, nici nu L-a mustrat. Dimpotriva, l-a laudat!

Iisus a declarat apoi fatis acelasi lucru, iar cei ce-L ascultau I-au inteles pe deplin cuvintele. De aceea citim în Biblie: „Tocmai de aceea cautau si mai mult iudeii sa-L omoare, nu numai fiindca dezlega ziua sabatului, dar si pentru ca zicea ca Dumnezeu este Tatal Sau si Se facea astfel deopotriva cu Dumnezeu” (Evanghelia dupa Ioan 5:18).

Alta data Iisus a spus: „Eu si Tatal una suntem.” Pe data iudeii au vrut sa-L omoare cu pietre. El i-a intrebat pentru care fapta buna vor sa-L omoare. „Iudeii I-au raspuns: „Nu pentru o lucrare buna aruncam noi cu pietre in Tine, ci pentru o hula si pentru ca Tu, care esti un om, Te faci Dumnezeu” (Evanghelia dupa Ioan 10:33).

Iisus a declarat ca are calitati pe care doar Dumnezeu le are. Cand un barbat paralizat care dorea sa fie vindecat a fost adus prin acoperisul casei, Iisus i-a spus: „Fiule, pacatele iti sunt iertate.” Aceasta a provocat o mare tulburare printre conducatorii religiosi, care-si spuneau in inima lor: „De ce vorbeste astfel ? Huleste ! Cine poate ierta pacatele oamenilor, in afara de Dumnezeu ?”

Intr-unul din momentele de mare cumpana, cand insasi viata Ii era pusa in primejdie, marele preot L-a intrebat direct: Esti Tu, Hristosul, Fiul Celui binecuvantat ?” „Iisus tacea si nu raspundea nimic. Marele preot L-a intrebat iarasi si I-a zis: „Esti Tu, Hristosul, Fiul Celui binecuvantat ?”

„Da, sunt,” i-a raspuns Iisus. „Si veti vedea pe Fiul omului sezand la dreapta puterii si venind pe norii cerului.” Atunci marele preot si-a rupt hainele si a zis: „Ce nevoie mai avem de martori? Ati auzit hula. Ce vi se pare ?” Toti L-au osandit sa fie pedepsit cu moartea” (Evanghelia dupa Marcu 14:61-64). Legatura Sa cu Dumnezeu era atat de apropiata incat a considerat ca atitudinea pe care cineva o are fata de El, o are fata de Dumnezeu. Asadar, cine-L cunoaste pe El Il cunoaste pe Dumnezeu (Evanghelia dupa Ioan 8:19; 14:7). Cine-L vede pe El Il vede pe Dumnezeu (12:45; 14:9). Cine crede in El credea in Dumnezeu (12:44; 14:1). Cine-L primeste pe El Il primeste pe Dumnezeu (Evanghelia dupa Marcu 9:37). Cine-L uraste pe El Il uraste pe Dumnezeu (Evanghelia dupa Ioan 15:23). Si cine-L onoreaza pe El Il onoreaza pe Dumnezeu (5:23).

Iisus Hristos – Fiul lui Dumnezeu ?

Daca luam in consideratie afirmatiile lui Hristos, nu avem decat patru posibilitati. A fost fie un mincinos, fie un nebun, fie o legenda, fie Insusi Adevarul. Daca spunem ca El nu este Adevarul, atunci fie ca ne dam seama de aceasta, fie nu, automat declaram ca una dintre celelalte trei optiuni este adevarata.

(1) Exista posibilitatea ca Iisus sa fi mintit cand a spus ca este Dumnezeu – asadar, stia ca nu este Dumnezeu, dar intentionat si-a indus in eroare ascultatorii, pentru a conferi autoritate invataturilor Sale. Cei care cred sincer acest lucru sunt, probabil, foarte putini la numar, daca or exista. Chiar si cei care Ii tagaduiesc divinitatea tot Il considera un Invatator mare si integru. Ce nu-si dau ei seama este ca cele doua afirmatii se contrazic reciproc. Iisus nu prea ar mai fi un invatator mare si integru daca a mintit intentionat tocmai in privinta celui mai important lucru din invataturile Sale: identitatea Sa.

(2) Mai moderata, dar la fel de socanta, a doua posibilitate ar fi ca era sincer, dar Se autoamagea. Cum am numi noi astazi pe cineva care zice despre sine ca este Dumnezeu ? L-am numi nebun si acesta ar fi si cazul lui Iisus daca S-ar insela tocmai in aceasta privinta extrem de importanta. Dar daca analizam viata Sa, nu vom gasi nici macar o singura dovada de anormalitate si dezechilibru – care caracterizeaza de obicei o persoana cu astfel de tulburari psihice. Dimpotriva, la Hristos vedem cea mai mare stapanire de sine posibila in momentele de criza.

(3) Cea de-a treia posibilitate – Toate afirmatiile Sale cum ca ar fi Dumnezeu ar face parte dintr-o legenda. Mai exact, in secolele al-III-lea si al IV-lea, adeptii Sai au fost atat de entuziasmati incat I-au atribuit niste cuvinte pe care El Insusi ar fi socat s le auda. Si daca acum S-ar intoarce pe pamant, i-ar repudia pe data.

Teoria legendei a fost infirmata categoric de numeroase descoperiri ale arheologiei moderne. Acestea au aratat, fara umbra de indoiala, ca cele patru biografii ale lui Hristos au fost scrise in timpul vietii unor persoane contemporane cu Hristos. Cu ceva timp in urma Dr. William F. Albright, arheolog faimos in intreaga lume, spunea ca nu exista nici un motiv pentru a crede ca macar una din Evanghelii ar fi scrisa dupa anul 70. Caci este de domeniul incredibilului ca o simpla legenda despre Hristos, scrisa sub forma unei Evanghelii, sa se fi raspandit atat de mult si sa fi avut acel impact urias pe care l-a avut… fara sa se fi bazat pe nimic real.

Este ca si cum cineva din vremea noastra se apuca sa scrie o biografie a fostului presedinte american John F. Kennedy, din care sa reiasa ca acesta a declarat ca este Dumnezeu, ca le iarta pacatele oamenilor si ca va invia din morti. O astfel de povestire este atat de exagerata incat n-ar avea nici o sansa sa „prinda” la nimeni, fiindca mai traiesc multi oameni care l-au cunoscut cu adevarat pe Kennedy. Aceasta „teorie a legendei” nu sta deloc in picioare, data fiind aparitia timpurie a manuscriselor Evangheliilor.

(4) Singura optiune este ca Iisus a spus adevarul. Cu toate acestea, dintr-un anumit punct de vedere, putem spune ca declaratiile, vorbele nu inseamna mare lucru. Este usor sa vorbesti. Oricine poate afirma orice. Au mai fost si altii care au pretins ca sunt Dumnezeu. Si eu as putea sustine ca sunt Dumnezeu; si tu ai putea face acelasi lucru, insa toti trebuie sa raspundem la o intrebare: „Ce probe aducem in sprijinul declaratiilor noastre ?” In cazul meu nu ti-ar lua mai mult de cinci minute ca sa-mi demontezi afirmatia; probabil ca tot atat ti-ar lua ca s-o respingi si pe a ta. Dar daca vorbim despre Iisus din Nazaret, nu mai e asa de simplu. El avea dovezi in sprijinul afirmatiilor Sale. De aceea a spus: „Dar daca le fac, chiar daca nu Ma credeti pe Mine, credeti macar lucrarile acestea, ca sa ajungeti sa cunoasteti si sa stiti ca Tatal este in Mine si Eu sunt in Tatal” (Evanghelia dupa Ioan 10:38).

-VA URMA–

Doamne Ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*