Cu binecuvantarea Domnului nostru Iisus Hristos, cu ingaduinta Prea Cuviosului Arhimandrit Cleopa Ilie si cu staruinta fiilor sai duhovnicesti, oferim tuturor iubitorilor de Dumnezeu al saptelea volum din seria binecunoscuta de toti – Ne vorbeste Parintele Cleopa.

In anul 1954 am fost invitat la Bucuresti la un profesor universitar, Alexandru Mironescu, sa vorbesc intr-o sala, unde erau peste 50 de persoana: numai ministrii, generali, colonei, profesori, doctori, ingineri, farmacisti, numai oameni din clasa de sus. Era si parintele Daniil Tudor. El a aranjat ca sa predic, impreuna cu parintele Benedict Ghius si parintele Petroniu Tanase.

Dupa ce am intrat acolo, intalnirea religioasa a inceput, asa cum se cuvenea, cu rugaciune. La un moment dat, se ridica o doamna si spune:

– Prea Cuvioase parinte, eu nu pot pune in acelasi cantar pe toti preotii!

– Dar cine esti dumneata de cantaresti preotii?

Ai stat pe scaunul lui Hristos?

– Dar, Prea Cuvioase, parintele cutare-i sfant, parintele cutare, care a fost la inchisoare, a fost un sfant, dar ceilalti preoti care nu poarta uniforma, care se barbieresc, care fumeaza, eu nu-i pot pune in acelasi cantar.

– Dar cine ti-a dat voie sa-i pui in acelasi cantar dumneata si sa cantaresti preotii? Ca n-ai voie sa cantaresti pe nimeni, ca zice asa Scriptura: Nu judecati si nu veti fi judecati (Matei 7, 1). Eu pe nimeni nu am voie sa judec, pentru ca judecatorul nostru este Hristos.

– Vreau sa va spun ca eu mi-am perdut evlavia la unii preoti si eu cred ca n-au toti acelasi har.

– Rau ai gandit! Dumneata trebuie sa stii ca, daca ar fi asa cum zici, n-ar mai fi preoti pe fata pamantului, fiindca toti gresesc. Dar nu-i asa. Zice Sfantul Ioan Gura de Aur: ,,A preotului este numai a deschide gura, si harul lucreaza”.

De vei vedea preot beat, cazut in sant, du-te si-i saruta mana si indata te-ai umplut de harul lui Dumnezeu! Ca nu se amesteca niciodata pacatele lui cu harul lui Dumnezeu care la luat la hirotonie, ca atunci n-ar mai fi har. Preotul nu lucreaza in virtutea lui personala, ci in virtutea harului care l-a primit. Daca n-a fost vrednic, la judecata ia mai mare munca decat crestinii, ca cei tari, tare se vor cerca; caruia I s-a dat mult, mult I se va cere; si mai mult va fi batuta sluga aceea care a stiut voia, decat cea care n-a stiut (Luca 12, 48).

Dar acest lucru este a lui Hristos, nu-i al tau. Noi ne plecam harului lui Dumnezeu, ca ai auzit ce a spus Mantuitorul la popor. El, ca Dumnezeu, ii mustra pe carturari si pe arhierei, dar poporului nu i-a dat voie sa-i mustre. Ai auzit ce a spus? Pe scaunul lui Moise si al lui Aaron au sezut carturarii si fariseii, arhiereii si preotii; tot ce va invata ei sa faceti, sa faceti, ca ei legea lui Dumnezeu invata, dar dupa faptele lor sa nu faceti, ca ei zic si nu fac (Matei 23, 2-3).

Evanghelia iti da voie sa faci ce zice preotul, cand te invata de bine, iar daca vezi la el ceva ca nu-i bun, nu face. Mantuitorul spune asta. Pentru ca el are sa dea seama inaintea lui Dumnezeu, daca n-a facut, si eu am sa dau seama inaintea lui Dumnezeu daca am auzit un cuvant bun si nu l-am facut.

Dar nu le-a dat voie sa judece, pentru ca harul lui Dumnezeu nu se duce de la preot, numai daca ai auzit ca l-a caterisit. Si cand este caterisit, inca darul nu se ia. Atunci este ca un soldat care are la dansul sabie, are pusca, are pistol, dar n-are voie sa le foloseasca, ca i se ia numai administrarea harului, nu harul lui Dumnezeu, numai lucrarea harului. El, in ziua judecatii, tot ca preot se va judeca.

Ia sa va dau un exemplu: Pune dumneata intr-un castron de marmura un pumn de galbeni de aur si pune si cenusa. Ia o caldare de apa si toarna peste ei. Ce se intampla cu cenusa? S-a amestecat aurul cu apa? A intrat cenusa in aur? N-a intrat. Aurul este alta fire si cenusa alta.

Dupa cum nu se amesteca aurul cu cenusa, asa nu se amesteca la preot pacatele lui cu harul care este dat de la Dumnezeu, macar de ar fi el cat de pacatos.

Iubite, Parinte Cleopa, roaga-te Maicii Domnului nostru Iisus Hristos pentru noi, pacatosii!

Doamne Ajuta!