Ne vorbeste Parintele Cleopa Ilie despre pacatele impotriva celor 10 porunci

Sa zicem: ,,Doamne, da-mi ajutorul Tau, sa pun inceput bun, sa-mi indrept viata” (Ilie Cleopa)

Pornind de la ideea ca nu e nimic fara de pacat, Prea Cuviosul arhimandrit Ilie Cleopa a scris un mic indreptar pentru spovedanie, citand Sfanta Scriptura care spune: „Toti multe gresim. Iar de vom zice ca pacat nu avem, pe noi insine ne inselam si adevarul nu este in noi“.Spovedania trebuie sa se faca inaintea duhovnicului, trimisul lui Dumnezeu. Marturisirea trebuie sa fie completa, de buna voie, cu umilinta, iar credinciosul sa nu dea vina pe nimeni.

Cele zece porunci sunt explicate pe larg de parintele Cleopa.

1. „Eu sunt Domnul Dumnezeul tau: sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.

2. „ Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti.

3. „Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.”

4. „Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau. ”

5. „Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie.”

6. „Sa nu ucizi.”

7. „Sa nu fii desfranat.”

8. „Sa nu furi.”

9. „Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.”

10. „Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tau.”

Arhimandritul Ilie Cleopa enumera care sunt pacatele impotriva celor zece porunci:

La porunca 1-a gresesc: Cei fara de Dumnezeu; Cei cu multi dumnezei; Cei ce se leapada de pronia lui Dumnezeu si cred in noroc, in superstitii, ursitori, fermecatori, vrajitori, descantatori, eretici; Cei ce se nadajduiesc spre sine si spre alti oameni; Cei care se deznadajduiesc de mila lui Dumnezeu; Cei care se hotarasc de a pacatui pana la moarte si a nu se pocai; Cei ce urasc pe Dumnezeu si se leapada de El; Cei care ispitesc pe Dumnezeu si cer de la El minuni fara de nevoie; Cei care fura lucruri sfinte si bisericesti; Cei care cumpara cu bani darul lui Dumnezeu; Cei care se lenevesc si nu voiesc a învata tainele credintei celei dreptmaritoare; Cei care citesc cartile eretice si care se impartasesc cu nevrednicie cu Sfintele si Preacuratele Taine ale lui Hristos.

La porunca a 2-a gresesc: Cei care se inchina zidirii in locul Ziditorului; Cei care prin impatimirea catre materie slujesc zidirii in locul Ziditorului, asa cum sunt iubitorii de argint, desfranatii, lacomii cu pantecele, pe care Apostolul ii numeste inchinatori de idoli, zicand: Omorati madularele voastre cele de pe pamant: desfranarea, iubirea de argint si lacomia, care este slujire de idoli (Coloseni 3, 5) si carora dumnezeul lor este pantecele (Filipeni 3, 19); Toti cati au evlavie fatarnica; Cei care cred in viziuni si in vedenii desarte si inselatoare; Toti iubitorii de dezmierdari, care iubesc chipurile si idolii patimilor cu mintea si cu inima lor.

La porunca a 3-a gresesc: Toti hulitorii, cei ce jura stramb si pun pe altii sa jure; Cei ce zic „zau” sau „Dumnezeu stie”; Cei ce fac fagaduinte bune si le calca; Proorocii cei mincinosi, dascalii cei mincinosi, ereticii; Cei ce fac glume cu cuvintele Sfintei Scripturi; Cei ce hulesc si cartesc impotriva lui Dumnezeu la necazuri si la suparari; Toti care nu sufera cu rabdare si multumire bolile, necazurile, pagubele si alte incercari care le vin prin ingaduinta lui Dumnezeu; Toti care hulesc adevarul si Sfintele Scripturi si zic ca in Scriptura se afla basme si alte neadevaruri.

La porunca a 4-a gresesc: Toti care nu merg regulat la Sfanta Biserica in ziua Duminicii, intru care a mutat Dumnezeu sambata cea veche. Cei ce lucreaza in Duminici si sarbatori; Cei ce praznuiesc paganeste si nu crestineste si se duc in Duminici si sarbatori la carciumi, la baluri, la jocuri, la filme nepermise, la scranciob, la jocuri de noroc; Toti pastorii duhovnicesti care nu invata poporul in zile de Duminici si sarbatori, din Sfânta Evanghelie si din alte invataturi ale Sfintei Scripturi.

La porunca a 5-a gresesc: Toti copiii care nu cinstesc si nu asculta pe parintii lor; Cei care nu asculta de parintii lor duhovnicesti, de arhierei, de duhovnici, de dascalii Bisericii; Toti supusii care nu asculta de stapanii si conducatorii tarii lor; Toti parintii trupesti si duhovnicesti care nu se ingrijesc de fiii lor trupesti si duhovnicesti; Barbatii care nu ingrijesc trupeste si sufleteste de femeile lor si femeile care nu asculta de barbatii lor cand aceia le invata pe ele cele bune.

La porunca a 6-a gresesc: Toti care omoara pe altii cu mana lor sau prin alte mestesuguri, sau prin para si clevetire; Toti care omoara sufleteste pe altii, precum sunt ereticii si invatatorii cei mincinosi; Cei ciumati care molipsesc pe altii in vremea ciumei sau holerei sau a altor boli molipsitoare; Cei care se arunca in primejdie de moarte fara de socoteala si se omoara singuri in orice fel; Femeile care omoara pe pruncii lor si cei cele ajuta pe ele la acest mare pacat; Toti cei care fac sminteala prin pilda vietii lor celei rele; Toti care se bucura de raul si primejdia aproapelui lor; Toti care zavistuiesc si se mahnesc pentru binele si sporirea aproapelui lor;

La porunca a 7-a gresesc: Toti cati preacurvesc cu femei straine, maritate sau nemaritate; Monahii care au cazut din fagaduinta; Cei ce se sulemenesc cu scopul de a atrage pe altii in cursa desfranarii; Cei ce au cazut in desfranare duhovniceasca (eres); Toti cati au indemnat pe altii sa pacatuiasca, i-au ajutat sau i-au sfatuit prin scrisori si prin alte mijloace spre pacatul desfranarii.

La porunca a 8-a gresesc: Toti furii, talharii, rapitorii cei ce iau cu sila lucrurile sau viata altora; Toti care fura din averea altora; Toti negustorii care fura cu viclesug prin cumpene nedrepte si înseala la cantar; Toti care cumpara lucruri de furat stiind aceasta; Toti care iau amanet lucru strain si il strica sau nu-l dau înapoi in starea in care a fost; Toti care fura prin acte false de la stat, de la Biserica sau de la oricine; Cei ce lucreaza cu viclesug si cu nepasare la lucrul aproapelui si il fac in paguba in loc de folos; Toti care nu platesc, cat s-au invoit, la cei ce le-au lucrat; Toti cati amesteca cele bune cu cele rele (cum ar fi vinul curat cu apa, laptele cu apa, smantana cu lapte, mierea cu zahar, semintele de grau cu alte seminte, cu corpuri straine, spre a trage mult la cantar s.a.m.d.). Cizmarii, croitorii, lemnarii, cojocarii si alti meseriasi care fac lucrul rau sau fura din materialul care li s-a incredintat, spre a face lucrul cerut. Toti care muta gardul sau hotarul s.a.

La porunca a 9-a gresesc: Cei ce marturisesc stramb asupra altora; Cei ce jura stramb spre paguba altora; Cei ce primesc si se învoiesc cu minciunile mintii, adica cu pareri gresite asupra altora; Cei ce rad de sluteniile si neajunsurile firesti alealtora; Cei ce indeamna pe altii sa jure stramb; Cei ce clevetesc pe fratii lor si ii parasc pe ei la altii spre a le face rau sau paguba sau necinste; Judecatorii care luand mita judeca stramb; Toti cei care spun minciuni sau indeamna pe altii sa spuna minciuni sau sa jure stramb; Toti care din zavistie pun piedica altora care au dregatorii spre folosul de obste al poporului.

La porunca a 10-a gresesc: Toti care poftesc lucru strain, ca de exemplu: femeie, casa, tarina, bou, sluga, slujnica, haine, avere si toate cate sunt ale aproapelui. Din cele zece porunci, patru invata dragostea si datoriile noastre fata de Dumnezeu, iar celelalte sase porunci invata dragostea si datoriile noastre fata de aproapele. Din acestea sase, primele cinci opresc pacatul cu lucrul: cinsteste pe tatal si pe mama, sa nu ucizi, sa nu desfrânezi, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui, iar porunca a zecea este cea mai subtire, caci opreste pacatul spre a nu se face nici cu gandul si nici cu pofta. Cu alte cuvinte aceasta porunca scoate pacatul din radacina lui. Aceasta sfanta porunca ne invata pe noi si ne porunceste sa ne pazim inima noastra de poftele si gandurile cele rele care izvorasc din ea, caci dupa cuvantul Domnului: Din inima ies ganduri rele, ucideri, adultere, desfranari, furtisaguri, marturii mincinoase, hule (Matei 15,19). Si in alt loc zice: Cel ce cauta la femeie cu pofta, a si preacurvit cu ea in inima sa. Dumnezeiescul Ioan Gura de Aur zice: „Precum flacara aprinde pe trestie, asa pofta aprinde pe suflet. Precum fumul intuneca si vatama ochii, asa pofta intuneca si orbeste mintea”. Si iarasi zice: „Radacina a preacurviei este pofta cea neinfranata”.

Din cele zece porunci, patru invata dragostea si datoriile crestinului fata de Dumnezeu, iar celelalte sase porunci invata dragostea si datoria fata de aproape.

Eu, pacatosul si nevrednicul, aduc un pios omagiu pentru aducere aminte …

Parintele Ilie Cleopa, pe numele sau adevarat Constantin Ilie, s-a nascut la 10 aprilie 1912, in comuna Sulita, judetul Botosani si a murit pe 2 decembrie 1998, la Manastirea Sihastria. Parintele a fost al cincilea copil din cei zece pe care i-a avut familia Ilie. In primele luni din viata, pruncul era mai tot timpul bolnav. Nestiind ce sa-i mai faca, mama lui l-a dus la un duhovnic, care a sfatuit-o sa daruiasca copilul Maicii Domnului. Atunci, femeia a spus plangand: „Maica Domnului, iti daruiesc tie copilul acesta al meu, ca este bolnav si plange mereu. Fa ce stii tu cu el!” Ca o minune, copilul s-a facut bine. Mai tarziu, el si-a urmat alti doi frati mai mari la viata calugareasca.

Dupa venirea regimului comunist, parintele Ilie Cleopa s-a retras in padure, pentru a scapa de persecutie. Parintele Cleopa Ilie s-a intors definitiv la manastire in anul 1964. Aici a scris mai multe carti. In anul 1998, dupa ce s-a inchinat pentru ultima oara la mormintele fratilor sai, parintele Ilie Cleopa si-a lasat sufletul in mainile lui Hristos.

Se implinesc, 22 ani si 2 luni de cand Parintele Cleopa Ilie s-a mutat de pe bancuta din cerdacul chiliei, in ,,gradina cu sfinti”- cimitirul Manastirii Sihastria.


Ne rugam ca Hristos, Mantuitorul lumii, sa-l odihneasca in ceata sfintilor, unde nu este nici durere, nici intristare, nici suspin, ci viata cea fara de sfarsit.

Vesnica lui pomenire!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*