Ne Vorbesc Sfintii Parinti – Sfantul Siluan Athonitul – Despre Rugaciune

,,Este imposibil sa-L iubim si sa-L cunoastem pe Domnul, daca nu traim conform poruncilor Lui. Dar omul singur este incapabil sa pazeasca poruncile lui Dumnezeu. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos a spus: „Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide” (Matei 7, 7). Daca nu cerem, ne chinuim si pierdem harul Duhului Sfant”. (Sfantul Siluan Athonitul)

Cel ce iubeste pe Domnul, acela il pomeneste pe El intotdeauna, iar gandul la Dumnezeu naste rugaciunea. Daca nu-ti vei aminti de Domnul, atunci nici nu te vei ruga, iar fara rugaciune sufletul nu va ramane in dragostea lui Dumnezeu, caci prin rugaciune se revarsa harul Sfantului Duh. Rugaciunea il pazeste pe om de pacat, caci rugandu-se, omul se ocupa cu Dumnezeu, si in smerenia duhului sta inaintea fetei Domnului, Care cunoaste sufletul ce se roaga.

Insa, desigur, incepatorul intr-ale rugaciunii are nevoie de un carmuitor, pentru ca pana la venirea harului Sfantului Duh sufletul are mare razboi cu vrasmasii si nu poate birui daca cel rau ii aduce dulceata sa. Acest lucru poate fi inteles doar prin experienta harului Sfantului Duh. Cel ce a gustat Sfantul Duh, acela dupa gust cunoaste harul.

Fara un povatuitor, cel ce vrea sa se ocupe cu rugaciunea si plin de mandrie fiind crede ca poate sa o deprinda pe aceasta din carti, de nu va merge catre un staret, acela pe jumatate se afla deja intru inselare. Insa Domnul ajuta pe cel smerit, iar daca nu exista un invatator incercat si el va merge la duhovnic, oricare va fi acesta, atunci, pentru smerenia sa, il va acoperi pe el Domnul.

Sa ne gandim ca duhovnicul are Duhul Sfant, si el ne va spune cele de trebuinta. Dar daca noi gandim ca duhovnicul este plin de nepasare si nu ar putea trai intru Duhul Sfant, pentru un astfel de gand vom avea de patimit nespus, si Domnul ne va smeri pe noi si, fara doar si poate, vom cadea in inselare.

Rugaciunea se da celui care se roaga, asa cum este spus in Scriptura, insa rugaciunea doar dupa obisnuinta, fara frangerea inimii pentru pacatele savarsite, nu este placuta Domnului.

Sufletul meu tanjeste dupa Domnul si plin de dorinta Il caut pe El si nimic altceva nu rabda sufletul meu sa cugete. Sufletul meu tanjeste dupa Domnul cel Viu, iar duhul meu este sfasiat. Ii este draga inima Domnului – bucuria si veselia noastra si intarirea nadejdii.

Bunule Doamne, fii indurator fata de zidirea Ta si arata-Te pe Tine oamenilor prin Duhul Tau cel Sfant asa cum Te arati robilor Tai!

Doamne, fa sa vina Duhul Tau cel Sfant catre fiecare suflet indurerat! Da, Doamne, ca toti oamenii care se roaga Tie sa cunoasca Duhul cel Sfant!

Sa ne smerim noi pentru Domnul si pentru Imparatia Cereasca. Sa ne smerim pe noi, si Domnul ne va da noua sa cunoastem puterea Rugaciunii lui Iisus. Sa ne smerim pe noi, si Insusi Duhul lui Dumnezeu, va povatui sufletul nostru. O, omule, invata smerenia lui Hristos, si-ti va da Domnul sa gusti dulceata rugaciunii. Si daca tu vrei sa te rogi adesea, atuncea fi smerit, marturisindu-te curat, si te va iubi pe tine rugaciunea. Fii ascultator si, supunandu-te stapanirilor, fii multumit cu toate, si atunci te vei curati de gandurile cele desarte. Ia aminte ca te vede Domnul si teme-te sa-l mahnesti cu ceva pe fratele tau. Sa nu-l intristezi nici macar cu o privire, si Duhul Sfant te va iubi si te va ajuta intru toate.

Duhul Sfant este asemanator unei mame scumpe si dragi. Mama iubeste pe copilul sau, ii este mila de el si tot astfel Duhul Sfant ne iubeste pe noi, ne iarta, ne tamaduieste si ne intelepteste si Se bucura. Il cunoastem pe Duhul Sfant intru smerenia rugaciunii. Cel ce-si iubeste vrasmasii, acela degraba va cunoaste pe Domnul prin Duhul Sfant, iar cine nu-i iubeste pe acestia, despre unul ca acesta nu as vrea sa scriu. Imi pare rau pentru el, caci se chinuieste pe sine si pe altii, si pe Domnul nu-L cunoaste. (Sfantul Siluan Athonitul ,,Despre rugaciune”)

Doamne Ajuta!