REGULI DE BUN SIMT, BUNA PURTARE si BUNA-CUVIINTA IN BISERICA

Biserica trebuie sa faca parte din viata fiecaruia dintre noi si sa o cinstim, deoarece ea reprezinta Casa Domnului. Prin ,,biserica” intelegem locul unde credinciosii merg pentru a se intalni cu Dumnezeu, prin intermediul rugaciunii.

In biserica, politicos ar fi sa va opresti telefonul mobil, sa nu vorbiti si sa nu umblati de colo-colo prin biserica, spre a nu deranja slujba.

Sa va ierti cu toti, adica daca merge mama la biserica sau tata sa zica: ,,Iertati-ma, mai copii! Iarta-ma, nevasta!”.

Sa mergeti mai de dimineata, ca sa ajungeti inainte de a incepe slujba, sa va puteti inchina in liniste si sa va alegeti locul fara sa deranjati slujba.

Barbatii stau in dreapta, femeile in stanga, deoarece aceasta este ordinea asezarii credinciosilor in biserica. Iar in functie de varsta ordinea asezarii se va respecta astfel: in fata stau femeile si barbatii mai in varsta, iar cei mai tineri, in spatele lor. In interiorul bisericii (naos), trebuie ca intre barbati si femei sa se lase o carare (in mijlocul bisericii), ca sa poata merge la altar cei care vor sa se inchine si sa duca darul.

Nu vorbiti in biserica, intrucat este mare pacat. Dar daca este absoluta nevoie puteti spune ceva, dar numai in mare liniste, sau prin semne.

Nu iesiti inainte sa se termine slujba. Fapta savarsita daca iesiti inainte de terminarea slujbei, este identica cu cea infaptuita de Iuda, care a iesit de la Cina cea de Taina si s-a dus sa-l vanda pe Hristos. Doar cazul de forta majora poate motiva nesocotirea acestei reguli canonice, dar este bine sa fiti precauti totusi, sa nu o incalcati.

Nu sarutati sfintii pe fata, cand va inchinati la sfintele icoane, este mare pacat sa sarutati sfintii pe fata. Trebuie sa aveti in vedere ca daca sfantul este pictat in picioare, sa ii sarutati picioarele; iar daca este pictat pe jumatate, sa il sarutati la partea de jos.

Nu va mai duceti sa va inchinati, atunci cand preotul a dat binecuvantrea de Liturghie. In momentul in care auziti preotul spunand: ,,Binecuvantata este Imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor”, nu mai mergeti sa va inchinati, pentru ca ii deranjati pe cei care vor sa asculte Sfanta Liturghie. In plus nici darul nu il mai duceti, il veti da, cu lumanare si cu prescura (paine sfintita in forma de cruce), la sfarsit.

Stati in genunchi, in momentul care se canta: ,,Pe Tine Te laudam, pe Tine bine Te cuvantam…!”. Acelasi gest de a sta in genunchi il faceti la Axionul Maicii Domnului si la Tatal nostru. Trebuie sa aveti in vedere ca in fata Sfantului Potir, la impartasanie, sa aveti lumanarea stinsa, sa nu iti faci cruce, sau sa pui mainile crucis pe piept.

Dupa impartasanie, nu mai sarutati mana preotului si mai mult de atat, pana nu stati la masa nu mai aveti voie sa sarutati nici sfintele icoane. In cazul celor casatoriti, daca acestia vor sa se impartaseasca cu Preasfintele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit, macar doua zile.

Luati anafura pentru cei de acasa, pentru ca cel ce a venit la biserica se cheama apostolul familiei. El trebuie sa ia sfanta anafura pentru toti cei din casa. Iar acestia nu mananca nimic pana cand nu se impartasesc cu sfanta anafura.

Veti iesi din biserica, numai atunci cand rosteste preotul: ,,Cu pace sa iesim! Intru numele Domnului!” si sfarseste liturghia, faceti trei inchinaciuni in mijocul bisericii si mergi acasa. De la biserica nu te opresti pana la usa casei tale.

Doamne Ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*