Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (20.06-28.06.2022)

In data de 29 iunie in calendarul crestin ortodox sarbatorim pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel care sunt numiti si ,,capeteniile apostolilor” si ai ,,lumii invatatori” care ne-au invrednivit de Duhul Sfant.

– De la Sfantul Apostol Petru avem opt cuvantari pastrate in Faptele Apostolilor (Capitolul 1, 15-24; Capitolul 2, 14-41; Capitolul 3, 12-26; Capitolul 4, 8-21; Capitolul 5, 29-42; Capitolul 10, 34-48; Capitolul 11, 4-17; Capitolul 5, 5-11) si doua epistole care ii poarta numele. Prima epistola a fost scrisa din Babilon (anul 63-64), iar a doua, de la Roma in anul 67. Cele doua epistole au un ton unitar, abordand, pe de o parte, teme pastoral-morale, si teme dogmatice de prim rang, cu implicatii serioase pentru invatatura hristologica (invatatura care vorbeste despre firea dumnezeiasca si cea umana din Iisus Hristos), trinitara (despre Sfanta Treime), soteriologica (care vorbeste despre mantuire) si eshatologica (despre soarta finala a omului si a lumii) a Bisericii crestine, pe de alta parte.

– De la Sfantul Apostol Pavel ne-au ramas 14 Epistole: Epistola intai catre Tesaloniceni (Corint, in anul 52); Epistola a doua catre Tesaloniceni (Corint, 52); Epistola catre Galateni (Efes, 54); Epistola intai catre Corinteni (Efes, 56); Epistola a doua catre Corinteni (Macedonia, 57); Epistola catre Romani (Corint, 58); Epistola catre Efeseni (Roma, 62-63); Epistola catre Filipeni (Roma, 62-63); Epistola catre Coloseni (Roma, 62-63); Epistola catre Filimon (Roma, 62-63); Epistola catre Evrei (Roma, 63); Epistola intai catre Timotei (Macedonia, 63); Epistola catre Tit (Macedonia, 65); Epistola a doua catre Timotei (Roma, 66), considerata ca fiind ,,testamentul spiritual al Sfantului Apostol Pavel”.

In Epistolele sale, scrise pentru a da raspuns unor cerinte imediate, deslusim elementele principale ale teologiei crestine, in centrul careia se afla Hristos cosmic.

El a fost cel care a propovaduit innoirea omului in Hristos: ,,Prin urmare, daca este cineva in Hristos, el e faptura noua; cele vechi au trecut, iata ca toate au devenit noi” (II Corinteni 5, 17). Pavel insusi este exemplul acestei reinnoiri: ,,Fiți urmatorii mei, asa cum eu sunt al lui Hristos” (I Corinteni 11, 1).

Gandirea Sfantului Apostol Pavel a patruns si nuantat intreaga teologie crestina. Din nefericire, adeseori, gandirea sa a fost elaborata partial si trunchiat, fara o viziune de ansamblu. Asa se face ca Fericitul Augustin va elabora teologia harului, a predestinatiei si a liberului arbitru pornind de la anumite elemente prezente in epistolele pauline, dandu-le accente apologetice, care le departeaza de esenta teologiei pauline.

La fel se va intampla si cu doctrina justificarii prin credinta, rupta din contextul general paulinic, care va deveni temeiul lutheranismului, iar predestinationismul, al calvinismului. In sec. al XVIII-lea si al XIX-lea, teologia paulina va fi pusa in balanta cu cea petrina, cu nuante care o indeparteaza de interpretarile clasice date de Sfintii Parinti.

– Sfantul Apostol Petru a fost chemat la apostolie dupa fratele sau Andrei, insa este primul in listele Noului Testament, in vreme ce Sfantul Apostol Pavel a fost cel din urma chemat la indeplinirea acestei slujbe dumnezeiesti.

Sfantul Apostol Petru a fost ales si chemat la apostolie din lumea oamenilor simpli si saraci – el fiind pescar de meserie – iar Sfantul Apostol Pavel a fost dintre toti apostolii omul de cea mai inalta cultura.

Petru a avut de rascumparat lepadarea lui de Iisus, iar Pavel ratacirea lui si prigoana crestinilor.

Asemanarea lor sta in pocainta, in propovaduirea invataturii lui Hristos si in primirea mortii cu bucurie pentru credinta in El.

Sa cinstim necontenit pe acesti mari ctitori ai credintei noastre. Cat vor dura cerul si pamantul, faptele si invataturile Sfintilor Apostoli nu se vor sterge din istoria mantuirii. Sa-i chemam in rugaciunile noastre si sa le fim recunoscatori, urmand credinta apostolica a Bisericii Ortodoxe, Una, Sfanta si Soborniceasca, pe care ei au facut-o sa creasca pe Piatra-Hristos.

Sa-i rugam pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa mijloceasca pentru noi, ca Dumnezeu sa ne daruiasca dragoste pentru Hristos si sa ne faca si pe noi marturisitori ai dreptei credinte.

Pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa il rugam sa ceara de la Dumnezeu pentru noi mantuire sufletelor noastre: Sfintilor Apostolilor Petru si Pavel rugati-va lui Hristos pentru noi! Cu ale lor sfinte rugaciuni si cu ale tuturor Sfintilor pomeniti astazi, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste-ne pe noi. Amin.