1) ,,Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui!”. (DOMNUL IISUS HRISTOS MANTUITORUL LUMII).

2) ,,Cel ce are doua haine sa dea celui ce nu are si cel ce are bucate sa faca asemenea.” (SFANTUL IOAN BOTEZATORUL 5-30).

3) ,,Daca vezi un sarac, nu indemna pe altul sa-l miluiasca, ca e ca si cum ai gasi un bulgare de aur si ai zice altuia: ,,I-al tu.” (SFANTUL IOAN GURA DE AUR).

4) ,,Cel ce face binele si cauta rasplata, nu slujeste lui Dumnezeu, ci voii sale.” (SFANTUL MARCU ASCETUL)

5) ,,Atunci cand cineva da milostenie cu durere, cersetorul este ars de dragoste, de Hristos si incepe si el sa imparta, iar nu sa adune.” (SFANTUL PAISIE AGHIORITUL).

6) ,,Pentru mantuire sunt necesare trei lucruri. Primul: rabdare; al doilea: rabdare; al treilea: rabdare. Frate Ioane, da-ti mai trebuie ceva: milostenie. Nu trebuie sa dai vaca! Nu ti-a cerut Dumnezeu vaca, niciodata! Fereasca Dumnezeu! Nici vitelul. D’a sticla de lapte trebuie s-o dai! Si inca un lucru, frate Ioane: rugaciunea. Pasul si Dumnezeu! Fara rabdare, fara milostenie si fara rugaciune nu se poate mantui omul!” (PARINTELE ILIE CLEOPA).

7) ,,Fara milostenie insasi rugaciunea e fara rod. Cu ce nadejde te vei ruga lui Dumnezeu, cand tu insuti nu asculti rugaciunile oamenilor ce sunt asemenea tie? Cum vei cere impreuna cu credinciosii din Biserica: ,,Da Doamne!” – cand tu insuti nu dai saracilor, desi poti sa dai? Cu ce gura vei spune: ,,Auzi-ma, Doamne!” cand tu insuti nu-l auzi pe cel sarac, sau mai adevarat pe Hristos, Care striga spre tine prin sarac?” (PARINTELE ARSENIE BOCA).

8) ,,Sensul adevarat al invataturii crestine nu este sa te gandesti numai la mantuirea ta, ci sa te gandesti si la mantuirea altuia, cu orice pret: mantuind, mantuieste-te! Ne-a creat Dumnezeu, nu numai pentru noi, ci pentru intreaga creatie.” (PARINTELE ARSENIE PAPACIOC).

9) ,,Cu mainile furi, cu mainile sa faci milostenie dupa ce te-ai oprit de a mai fura. Nu e destul ca cineva sa nu mai fure, ci trebuie sa faca ceva bun tot cu mainile cu care a furat, pentru binele altora.” (PARINTELE TEOFIL PARAIAN).

10) ,,Adevaratul post sta nu numai in istovirea trupului, ci si in a da celui flamand bucata pe care ai vrea tu sa o mananci!” (SFANTUL SERAFIM DE SAROV).

11) ,,Oamenii de astazi sunt neinfranati. Cai fara frau, si preoti, si popor se afunda in pacate. Nu se gandesc nici la moarte, nici la judecata, nici la rasplata, la nimic! Sunt interesati doar de bunuri, de trup, de placeri, si de onoruri. Rari sunt cei ce au adevarate interese duhovnicesti, si totusi pentru acestia putini, Dumnezeu nu distruge lumea.” (PARINTELE FILOTHEI ZERVAKOS).

12) ,,Cine ne mustra ne daruieste, iar cine ne lauda ne jefuieste.” (SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA)