Doi drepti din Vechiul Testament care nu au gustat moartea niciodata. Ce scrie Sfanta Scriptura despre ei

Noi crestinii traim intr-o lume din ce in ce mai depravata din punct de vedere moral, care va ajunge la sfarsit. Apocalipsa urmeaza sa vina, asa ne reda Biblia.

In Vechiul Testament se vorbeste despre vietile a doi oameni care nu au cunoscut moartea niciodata. Acestia s-au invrednicit sa vada slava lui Dumnezeu si vor urma sa aiba un rol important in momentul in care va veni Apocalipsa. Cine sunt acestia. Cei doi nu au cunoscut moartea niciodata.

Cel mai cunoscut personaj din Biblie despre care se spune ca nu a murit deoarece a fost ridicat la cer de catre Dumnezeu este Proorocul Ilie. Acesta este praznuit de crestinii ortodocsi in fiecare vara, pe data de 20 iulie.

In Vechiul Testament se vorbeste despre viata acestuia, conflictul cu regele israelit Ahab, care traia in pacate, si despre retragerea sa in pustietate. La rugaciunile sale, s-a abatut o seceta teribila asupra tinutului, care a adus foamete peste poporul ales. Toate acestea pentru ca evreii sa se intoarca la credinta.

In timpul acestei secete, Proorocul Ilie s-a retras din porunca lui Dumnezeu dincolo de Iordan unde a fost hranit de corbi, animale considerate la acea vreme impure. Astfel, potrivit Bibliei, Ilie Tesviteanul nu a murit, ci a fost ridicat la cer intr-un car de foc, Dumnezeu considerandu-l vrednic de a vedea slava divina.

Cel de-al doilea barbat care nu a cunoscut moartea a fost Enoh. Acesta a fost luat in mod tainic de catre Dumnezeu de pe pamant, atat cu sufletul, cat si cu trupul: „Enoh, bine placut Domnului fiind, s-a mutat cu trupul si este pilda de pocainta neamurilor” (Sirah 44, 16). El este cel de-al saptelea patriarh biblic, dupa cum descoperim in Biblie.

,,Enoh a trait o suta saizeci si cinci de ani, si atunci i s-a nascut Matusalem. Si a umblat Enoh inaintea lui Dumnezeu, dupa nasterea lui Matusalem, doua sute de ani si i s-au nascut fii si fiice. Iar de toate, zilele lui Enoh au fost trei sute saizeci si cinci de ani. Si a placut Enoh lui Dumnezeu si apoi nu s-a mai aflat, pentru ca l-a mutat Dumnezeu” (Facere 5, 21-24).

Enoh si Ilie vor avea un rol important cand va veni Apocalipsa.

Potrivit spuselor parintelui Ilie Cleopa in cartea „Parintii Bisericii despre sfasitul lumii: antologie” a Ieromonahului Benedict Stancu, acestia vor fi trimisii lui Dumnezeu din Rai pe pamant. „Cand vor predica ei cu mare putere si vor infrunta pe Antihrist trei ani si jumatate, cat va imparti el, Sfintii Enoh si Ilie vor avea mare putere sa strabata tot pamantul cu fel de fel de minuni”. Vor face mari minuni in Ierusalim pentru ca evreii sa se intoarca. Vor intoarce inimile catre fiii si sinagoga celui Rau catre Hristos. Predicile lor vor fi auzite de tot pamantul si toata lumea ii va vedea. „Si acestea sunt scrise de 2000 de ani, de cand i s au descoperit Sfantului Ioan Evanghelistul.”.

Potrivit Apocalipsei, in aceasta lupta cu Antihristul ei vor fi rapusi si omorati, insa vor invia dupa trei zile si jumatate. ,,Si dupa cele trei zile si jumatate, duh de viata de la Dumnezeu a intrat in ei si s-au ridicat pe picioarele lor si frica mare a cazut peste cei ce se uitau la ei”.

Si voi da putere celor doi martori ai mei si vor prooroci, imbracati in sac, o mie doua sute si saizeci de zile. Acestia sunt cei doi maslini si cele doua sfesnice care stau inaintea Domnului pamantului. (…)

Iar cand vor ispravi cu marturia lor, fiara care se ridica din adanc va face razboi cu ei, si-i va birui si-i va omori. Si trupurile lor vor zacea pe ulitele cetatii celei mari, care se cheama, duhovniceste, Sodoma si Egipt, unde a fost rastignit si Domnul lor. (Apocalipsa 11) .

Doamne Ajuta!