Descoperirile Arheologice pot confirma acuratetea istorica a Bibliei

Arheologia nu poate dovedi ca Biblia este cuvantul scris al lui Dumnezeu pentru noi. Totusi, ea poate confirma acuratetea istorica a Bibliei (si o si face). Arheologii au descoperit cu consecventa numele oficialilor guvernamentali, numele regilor, cetatilor si sarbatorilor mentionate in Biblie – uneori atunci cand unii istorici nu credeau ca aceste persoane sau locuri au existat.

De exemplu, Evanghelia dupa Ioan ne spune ca Iisus a vindecat un invalid langa Bazinul Betesda. Textul face referire chiar si la cele cinci porticuri (pasarele) care duceau la bazin. Oamenii de stiinta nu credeau ca acest bazin a existat pana cand arheologii nu l-au descoperit la 12 metri sub pamant, cu cele cinci porticuri intacte.

Biblia contine foarte multe detalii istorice, astfel ca nu tot ceea ce este mentionat in Biblie a fost inca descoperit de arheologie. Cu toate acestea, nici o descoperire arheologica nu intra in conflict cu ceea ce spune Biblia.

Spre deosebire de aceasta, reporterul de stiri Lee Strobel face urmatorul comentariu despre Cartea lui Mormon: „In repetate randuri, arheologia nu a reusit sa confirme pretentiile acestei carti cu privire la evenimente care, pe semne, au avut loc cu mult timp in urma pe continentul american. Mi-aduc aminte ca le-am scris celor de la Institutul Smithsonian pentru a intreba daca exista vreo dovada care sa sustina pretentiile mormonismului. Raspunsul lor fara echivoc a fost ca arheologii institutului nu vad «nicio legatura directa intre arheologia Lumii noi si continutul Cartii lui Mormon»”. Arheologii nu au descoperit niciodata cetatile, persoanele, numele sau locurile mentionate in Cartea lui Mormon.

Orasele biblice Sodoma si Gomora

Multe dintre localitatile antice mentionate de Luca in cartea Faptelor din Noul Testament au fost identificate de catre arheologi. „De toate, Luca mentioneaza numele a treizeci si doua de tari, cincizeci si patru de cetati si noua insule fara vre-o greseala.”

De asemenea, arheologia a combatut multe teorii nefondate cu privire la Biblie. De exemplu, o teorie care este predata in facultati si astazi sustine ca Moise nu ar fi putut scrie Pentateuhul (primele cinci carti din Biblie), deoarece in vremea sa nu se inventase scrisul. Apoi arheologii au descoperit Stela neagra. „Avea pe ea inscriptii in forma de sageata si continea in detaliu codul lui Hammurabi. Data ea din perioada post-mozaica? Nu! Data din perioada pre-mozaica; si nu numai atat, data chiar din perioada pre-avraamica (2000 i.Hr.). Ea a precedat scrierile lui Moise cu cel putin trei secole.”

O alta descoperire arheologica majora a confirmat existenta unui alfabet timpuriu, si anume descoperirea tablitelor Ebla in nordul Siriei, in anul 1974. Se crede ca aceste 14.000 de tablite de lut dateaza din anul 2300 i.Hr., sute de ani inainte de Avraam. Tablitele descriu cultura locala intr-un mod asemanator cu ceea ce este scris in Geneza capitolele 12-50.

Tableta de la Elba

Arheologia confirma cu consecventa acuratetea istorica a Bibliei.

Ramasite ale cetatii si turnului Acra din orasul David din Ierusalim

In ceea ce arheologii descriu ca „o solutie la una dintre marile ghicitori arheologice din istoria Ierusalimului”, cercetatorii de la Autoritatea pentru Antichitati din Israel au anuntat marti ca au gasit ramasitele unei fortarete folosite de regele grecesc seleucid Antioh Epifan in asediul Ierusalimului in anul 168 i.Hr.

O sectiune de fortificatie a fost descoperita sub parcarea Givati din orasul David, la sud de zidurile orasului vechi si de pe Muntele Templului. Se crede cs fortificatia a facut parte dintr-un sistem de aparare cunoscut sub numele de cetatea Acra, construita de Antiochus, in timp ce a cautat sa inabuse o rebeliune preoteasca evreiasca centrata pe Templu. Antioh este amintit in traditia evreiasca ca fiind ticalosul sarbatorii Hanuka, care a incercat sa interzica riturile religioase evreiesti, provocand revolta macabeana.

Tabel al unor descoperiri arheologice de importanta majora …


DESCOPERIRE
ARHEOLOGICĂ


IMPORTANTA

Tablitele de la Mari
Mai bine de 20.000 de tablite cuneiforme, care dateaza din timpul lui Avraam, explica multe dintre traditiile patriarhale prezentate in Geneza.


Tablitele de la Elba
Mai bine de 20.000 de tablite, multe dintre ele continand legi similare codului de legi din Deuteronom. Cele cinci cetati din campie considerate pana atunci fictive (Sodoma, Gomora, Adma, Teboim si Toar) au fost identificate.
Tablitele de la NuziObeceiuri detaliate ale secolelor al XIV-lea si al XV-lea i.Hr. similare relatarilor referitoare la patriarhi, cum ar fi nasterea de fii din slujnicele sotiilor sterpe.
Obeliscul negruDovedeste ca scrierea si legile scrise existau cu trei secole inainte de legea mozaica.
Zidurile templului din Karnak, EgiptPrezinta o referire la Avraam din secolul al-X-lea i.Hr.
Legile lui Eshnunna (cca. 1950 i. Hr.) Codul lui Lipit-Ishtar (cca. 1860 i. Hr.) Codul lui Hammurabi (cca. 1700 i. Hr.)Demonstreaza ca legile Pentateuhului nu erau prea sofisticate pentru perioada aceea.
Tablitele de la Ras ShamraOfera informatii despre poezia ebraica.
Scrisoriele din LachishDescriu invazia lui Nebucadnetar in Iuda si ofera informatii despre perioada in care a trait Ieremia.
Sigiliul lui GedaliahReferiri la Ghedalia, amintit in 2 Regi 25:22.
Cilindrul lui CirAutentifica prezentarea biblica a decretului lui Cir prin care permitea evreilor sa reconstruiasca templul de la Ierusalim (vezi 2 Cronici 36:23; Ezra 1. 2-4).
Piatra MoabitaOfera informatii despre Omri, al VI-lea rege al lui Israel.
Obeliscul negru al lui Shalmaneser IIIDescrie modul in care Iehu, rege al lui Israel, a fost nevoit sa se supuna regelui asirian.
Prisma lui TaylorContine un text asirian care detaliaza atacul lui Sanherib asupra Ierusalimului in timpul lui Ezechia, rege al lui Israel.
ACUZATII ADUSE DE CRITICI
RASPUNSUL ARHEOLOGIEI
Moise nu ar fi putut scrie Pentateuhul, deoarece a trait inainte de inventarea scrisului.
Scrierea exista cu multe secole inainte de Moise.
Orasul de bastina al lui Avraam, Ur, nu exista.Cetatea Ur a fost descoperita. Una dintre columne purta inscriptia „Avram”.
Cetatea zidita in stanca, Petra, nu exista.Cetatea Petra a fost descoperita.
Istoria caderii cetatii Ierihon este un mit. Cetatea nu a existat niciodata.

Cetatea a fost descoperita si excavata. S-a descoperit ca zidurile cetatii s-au prabusit intocmai asa cum descrie textul biblic.
Hititii nu existaAu fost descoperite sute de referiri la extraordinara civilizatie hitita. Universitatea din Chicago are chiar un program de doctorat in studii hitite.
Belsatar nu a fost un impărat real al Babilonului; numele lui nu se gaseste in documente.Tablitele din Babilon descriu domnia acestui coregent si fiu al lui Nabonidus.

Doamne Ajuta !