Omul trece adeseori prin greutati, ispite si necazuri. Cum sa le depasim si cum sa ne raportam corect la acestea?

Sfintii Parinti spun ca numai prin depasirea ispitelor se inmultesc in crestini cercarea si puterea cea duhovniceasca.

Preacuviosul Paisie Aghioritul

Ispitele pe care ni le trimite noua Domnul ne ajuta sa intelegem adevarata noastra stare duhovniceasca, ne ajuta sa ne smerim si sa primim iertarea pacatelor, daca cu blandete si cu rabdare primim toate aceste ispite ca pe un medicament vindecator pentru sufletul nostru si cu recunostinta multumim Domnului. Pentru noi, este o mare binecuvantare ca Domnul ingaduie sa trecem prin ispite, caciastfel, in ziua Infricosatoarei Judecati, am fi avut patimi tainuite, cat si cerinte nemasurate. Si daca Domnul ar fi neglijat aceasta si ne-ar fi luat pe noi in Imparatia cerurilorintr-o astfel de stare, atunci noi si acolo am fi aratat aceste insusiri rele ale noastre. De aceea Dumnezeu ne da ispite aici, pentru a scoate din noi praful cel sufletesc si a ne curata si de a-L cauta pe Dumnezeu spre mantuirea noastra.

Cuviosul Siluan Athonitul

Cel mai bun lucru este sa ne lasam in voia lui Dumnezeu si sa purtam scarbele plini de nadejde. Domnul, vazand necazurile noastre, nu ne va da niciodata peste cat putem sa purtam. Daca necazurile ni se par insa mari, aceasta inseamna ca nu ne-am lasat in voia lui Dumnezeu.

Preacuviosul Porfirie Kavsokalivitul

Trebuie sa sii, copilul meu, ca nimeni nu se petrece la voia intamplarii. Totul are un scop. Facra vreo pricina nu se intampla nimic. Fara voia lui Dumnezeu, nu cade nici macar un tep dintr-un pin. Prin urmare, nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta a ceea ce se intampla. Astfel ajungem noi la sfintenie. Te superi din cauza familiei tale si uneori din cauza sotiei tale, alteori din pricina copiilor tai. Insa dintru aceasta tu sporesti duhovniceste. Daca ai fi fost singur, atunci nu ai fi izbandit intru nimic. Dumnezeu ti-a dat tie sotia si copiii.

Arhimandritul Efrem (Moraitis)

Nu te teme si nu te inspaimanta in inima ta! Domnul nostru Iisus Hristos iti ajuta cu o mana tainica. El te incearca ca sa-ti dea harul Sau.

Cu cat terenul inimii este mai adanc lucrat si bine cultivat, cu cat lucratorul pune plugul mai adanc in pamant, cu atat mai mare va fi rodul dat la vremea sa. Tot astfel si cu sufletul si cu Marele lucrator – Dumnezeu. El ingaduie ispitele, scarbele, durerile si intristarile, ca acestea sa sape in adancul inimii si sa ajungem pana acolo incat sa ne intrebam: ,,Cum sa fie cu aceasta ori cu cealalta ispita?” Omul sufera si se chinuie, insa cei ce-L iubesc pe Domnul sunt ajutati de El intru toate necazurile lor.

Arhimandritul Sofronie Saharov

Nu trebuie sa ne miram de lupta din noi, nici de incercarile de foc ale ispitelor, prin care trecem. Necazurile si caderile noastre se cuvin si ca descoperire a suferintelor oamenilor de pe fata pamantului, si ca partasie la patimile lui Hristos Domnul, Rascumparatorul nostru. Acesta este dar de Sus care ne imbogateste pe noi sa cunoastem si ca zalog al slavei ce va sa vina in virtutea asemanarii cu Unul-Nascut, Fiul Parintelui ceresc.

Doamne Ajuta !