Stiati, ca … ? Politologie

In Islanda, democratia s-a instalat in anul 1930, iar foloasele pe care le trag in prezent reprezinta o egalitate imbatabila intre femei si barbati; dar pentru islandezi asta nu inseamna mare lucru, tocmai pentru ca cele doua sexe sunt exact la fel, asadar nu vad nici un motiv pentru a se angaja in discutii nesfarsite si aprinse in aceasta chestiune. Mai mult, Islanda a fost prima democratie din lume care a avut o femeie presedinte.

Politica interna din Tara Romaneasca a domnului Vlad Tepes (1448, 1456-1462, 1476), s-a bazat pe actiuni care sa-i asigure stabilitatea tronului, pentru aceasta lovea in marea boierime, care, de cele mai multe ori, ii trada pe domnii autoritari. De aceea, el pune in Sfatul domnesc numai oameni de incredere, unii fiind moldoveni sau ardeleni, fara nicio legătura cu marile familii de boieri din tara. De asemenea, ia masuri radicale impotriva hotilor, lenesilor, tradatorilor, pentru toti folosind teapa. In scurt timp flagelul hotiei va disparea, incat s-a ajuns ca obiectele pierdute sa fie gasite in acelasi loc de pagubas, chiar dupa mai multe zile. Dupa aceea, Vlad ia masuri favorabile negustorilor locali, introducand un sistem vamal protectionist impotriva negustorilor sasi din Brasov si Sibiu (acestia nu mai aveau voie sa cumpere marfuri direct de la producatori, ci de la negustorii autohtoni). Din acel moment (din anul 1459) in Braşov si Sibiu sasii vor pregati multi pretendenti la tronul lui Vlad, iar domnul muntean va arde in mai multe randuri cele doua orase.

Carol I, a domnit ca principe intre anii 1866 si 1881. In anul 1881, Romania s-a proclamat regat, Carol I fiind incoronat ca rege.

Constitutia din anul 1866, a fost prima realizare a domniei lui Carol I (fiind promulgata de principe la 1 iulie 1866). Documentul nu amintea suzeranitatea Imperiului Otoman asupra Romaniei. S-a inspirat din Constitutia Belgiei (anul 1831), numarandu-se printre cele mai democratice legi fundamentale din Europa vremii.

Domniile imparatilor Maria Tereza (1740-1780) si Iosif al II-lea (1780-1790) au fost marcate de reforme ce vizau sistemul social, cultural, administrativ si religios. Agravarea obligatiilor taranimii aservite fata de nobili si abuzurile acestora, nemultumirea starnita de neaplicarea reformelor imperiale in Transilvania au dus la izbucnirea rascoalei taranesti din anul 1784, sub conducerea lui Horea, Closca si Crisan. Desi rascoala a fost infranta, in anul 1785, Iosif al II-lea a impus desfiintarea legarii de glie si acordarea libertatii de stramutare pentru taranimea dependenta din Transilvania.

Ideologia comunista sustinea ca reprezenta interesele proletariatului (clasei muncitoare), dar, in realitate, era dictatura partidului comunist, a nomenclaturii (conducatorii partidului). Cea fascista accentua rolul statului si supunerea indivizilor fata de acesta, iar national-socialismul (nazismul) era o ideologie nationalista, rasista si antisemita. In cadrul regimurilor de extrema-dreapta, aparute ca reactie la comunism, economia de piata a continuat sa existe, dar statul intervenea in cadrul ei, pentru a controla tensiunile sociale. Comunismul a fost un regim de extrema-stanga, in care economia de piata a fost distrusa si s-a impus cea planificata (prin planuri cincinale) si centralizata, iar proprietatea particulara a fost inlocuita cu cea de stat sau colectiva. In Romania, intre anii 1938 si 1940, s-a manifestat autoritarismul politic al regelui Carol al II-lea (1930-1940).

In data de 11 martie 1902, se da sentinta in procesul Caion-Caragiale. Caion este condamnat la 3 luni de inchisoare, 500 de lei amenda catre stat si 10.000 de lei despagubuiri catre Caragiale pentru calomnie, dupa ce afirmase ca drama Napasta ar fi un plagiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*