Stiati, ca … ? Partidul Comunist al Germaniei

Partidul Comunist al Germaniei (in germana: Kommunistische Partei Deutschlands, KPD) a fost un partid politic major in Republica Weimar intre anii 1918 si 1933, o miscare de rezistenta subterana in Germania nazista si un partid minor in Germania de Vest in perioada de dupa razboi interzis in anul 1956.

Fondat in urma primului razboi mondial de socialistii care s-au opus razboiului, partidul a devenit treptat din ce in ce mai angajat fata de leninism si mai tarziu stalinism dupa moartea personalitatilor sale fondatoare. In perioada Republicii Weimar, KPD a obtinut de obicei voturi intre 10 și 15% din voturi si a fost reprezentat in Reichstag-ul national si in parlamentele de stat. Sub conducerea lui Ernst Thalmann din anul 1925, partidul a devenit ferm stalinist si loial conducerii Uniunii Sovietice, iar din anul 1928 a fost in mare parte controlat si finantat de Comintern la Moscova. Sub conducerea lui Thalmann, partidul si-a indreptat majoritatea atacurilor impotriva Partidului Social Democrat din Germania, pe care il considera drept principalul sau adversar si denumit „fascisti sociali”; KPD a considerat ca toate celelalte partide din Republica Weimar sunt „fasciste”.

KPD a fost interzis in Republica Weimar la o zi dupa ce partidul nazist a iesit triumfator la alegerile germane din anul 1933. A mentinut o organizatie clandestina in Germania nazista, iar KPD si grupurile asociate acesteia au condus rezistenta interna la regimul nazist, un accent pe distribuirea literaturii antinaziste. KPD a suferit mari pierderi intre anii 1933-1939, 30.000 de comunisti executati si 150.000 trimisi in lagarele de concentrare naziste.

Partidul a fost reinviat in Germania de Vest si de Est de dupa razboi si a castigat locuri la primele alegeri din Bundestag (Parlamentul Germaniei de Vest) din anul 1949, dar sprijinul sau s-a prabusit in urma infiintarii unui stat comunist in zona de ocupatie sovietica din est. KPD a fost interzis ca extremist in Germania de Vest in anul 1956 de catre Curtea Constitutionala. In anul 1969, unii dintre fostii sai membri au infiintat un partid marginal chiar mai mic, Partidul Comunist German (DKP), care ramane legal, si s-au format ulterior mai multe grupuri mici, care pretind a fi succesorul KPD.

In Germania de Est, partidul a fost fuzionat, prin decret sovietic, cu ramasițe ale Partidului Social Democrat pentru a forma Partidul Unitatii Socialiste (SED) care a guvernat Germania de Est din anul 1949 pana in anii 1989-1990; fuziunii fortate i s-au opus social-democratii, dintre care multi au fugit in zonele de vest. Dupa caderea Zidului Berlinului, reformistii au preluat SED si l-au redenumit Partidul Socialismului Democrat (PDS); in anul 2007, PDS a fuzionat ulterior cu fractiunea SPD WASG pentru a forma Die Linke (De Stanga).

sursa: Wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*