Stiati, ca … ? Curiozitati din sfera politicului

Forma cea mai veche a filosofiei chineze este reprezentata de ,,Cartea Prefacerilor” – Yi-Jing . Scopul acestei filosofii este de a dezvolta o viata armonioasa prin intermediul intelepciunii.

Magna Charta, impusa regelui Ioan, in anul 1215, de catre baronii englezi, este primul document al libertatii. Acesta continea o lista de libertati pe care regele a promis sa nu le incalce. Conform Chartei ,,omul liber” era persoana care nu putea fi intemnitata sau deposedata de averea sa, decat in urma unei judecati bazate pe „legea pamanteasca”.

– La revolutia de la 1789, din Franta, oamenii au luptat pentru „libertate, egalitate si fraternitate”, nazuind sa se manifeste ca o forta capabila sa se autoguverneze, adica sa adopte decizii in probleme de interes public .

– Fondatorii Statelor Unite ale Americii au dorit ca in tara lor cetatenilor sa li se garanteze libertatea. In acest scop au inclus in Constitutie ,,Declaratia Drepturilor Omului ” ,astfel incat nimeni sa nu poata atenta la libertatea unei persoane fara ca, prin aceasta, sa nu se incalce legea fundamentala .

– Intre anii 1923 si 1929, in Romania a functionat Liga Drepturilor Omului care l-a avut ca secretar pe Constantin Gheorghe Costa-Foru. Personalitatile epocii erau chemate sa sprijine realizarea idealurilor inscrise in „Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului”.

– In ciuda faptului ca Romania era un stat totalitar, in decembrie 1989 detinea una dintre vicepresedintiile Comisiei pentru Drepturile Omului de la Organizatia Natiunilor Unite.

– In perioada preislamica, arabii credeau, sub raport cosmologic desigur, ca lumea traia pe coarnele unui taur imens, stand pe spatele unui peste urias si ca dupa moarte se intalnea cu trei realitati fundamentale: Firdaws (Paradisul), Araf (Purgatoriul) si Djahannam (Infernul). Calendarul arab are un caracter semi-lunar, adica recunoaste 12 luni intr-un an, dar intr-un ciclu de 30 de ani, cu 11 bisecti. Astfel incat, luna musulmana incepe la fiecare luna noua, zilele saptamanii fiind calculate in functie de rasarit si apus. Singura diferenta semnificativa fata de calendarul fratilor vitregi, evreii, constand in desemnarea Sabatului in cea de a cincea zi a spatamanii, numita Jum’a, o zi dedicata rugaciunii si nu odihnei. Jum’a incepe la apusul zilei de joi si se incheie la apusul zilei de vineri.