Partidul Nazist din Germania si originile premergatoare Schutzstaffel

Pana in anul 1923, Partidul nazist (NSDAP) condus de Adolf Hitler a creat o mica unitate de garda voluntara cunoscuta sub numele de Saal-Schutz (Hall Security) pentru a oferi securitate la intalnirile lor de la Munchen.

In acelasi an, Hitler a ordonat formarea unei mici unitati de garda de corp dedicata serviciului sau personal. El a dorit sa fie separat de „masa suspecta” a partidului, inclusiv paramilitarul Sturmabteilung („Batalionul furtunilor”; SA), in care nu avea incredere. Noua formatie a fost desemnata Stabswache (Garda de Stat Major). Initial, unitatea era compusa din opt oameni, comandati de Julius Schreck si Joseph Berchtold si era modelata dupa Brigada Navala Erhardt, un Freikorps al vremii. Unitatea a fost redenumita Stoßtrupp (trupe de soc) in mai 1923.

Stoßtrupp a fost abolit dupa esecul din anul 1923 Beer Hall Putsch, o incercare a NSDAP de a prelua puterea la Munchen. In anul 1925, Hitler a ordonat lui Schreck sa organizeze o noua unitate de garda de corp, Schutzkommando (Comandamentul de protectie). A fost insarcinata cu asigurarea protectiei personale pentru Hitler la functiile si evenimentele NSDAP. In acelasi an, Schutzkommando a fost extins la o organizatie nationala si a redenumit succesiv Sturmstaffel (Escadronul Furtunilor) si, in cele din urma, Schutzstaffel (Protectia Squadron; SS). Oficial, SS si-a marcat fundatia la 9 noiembrie 1925 (a doua aniversare a Beer Hall Putsch). Noul SS a protejat liderii NSDAP din toata Germania. Unitatea personala de protectie SS a lui Hitler a fost ulterior extinsa pentru a include unitati de lupta.

Schutzstaffel (Escadra de protectie) (SS; de asemenea, stilizat ca ᛋᛋ cu rune Armanen

Schutzstaffel, („Escadra de protectie”) a fost o organizatie paramilitara majora sub Adolf Hitler si Partidul nazist (NSDAP) din Germania nazista si mai tarziu in toata Europa ocupata de germani in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A inceput cu o mica unitate de paza cunoscuta sub numele de Saal-Schutz („Securitatea salii”) formata din voluntari NSDAP pentru a asigura securitatea intalnirilor de petrecere de la Munchen. In anul 1925, Heinrich Himmler s-a alaturat unitatii, care pana atunci fusese reformata si i se daduse numele final. Sub indrumarea sa (1929-1945) a crescut de la o mica formatiune paramilitara in timpul Republicii Weimar la una dintre cele mai puternice organizatii din Germania nazista. De la ascensiunea la putere a partidului nazist pana la prabusirea regimului in anul 1945, SS a fost cea mai importanta agentie de securitate, supraveghere si teroare din Germania si Europa ocupata de germani.

Cele doua grupuri principale constituente erau Allgemeine SS (General SS) si Waffen-SS (Armed SS). SS Allgemeine a fost responsabil pentru aplicarea politicii rasiale a Germaniei naziste si a politiei generale, in timp ce Waffen-SS a constat din unitati de lupta din cadrul armatei Germaniei naziste. O a treia componenta a SS, SS-Totenkopfverbande (SS-TV; „Unitatile capului mortii”), conducea lagarele de concentrare si lagarele de exterminare. Subdiviziuni suplimentare ale SS includeau organizatiile Gestapo si Sicherheitsdienst (SD). Au fost insarcinati cu detectarea dusmanilor actuali sau potentiali ai statului nazist, neutralizarea oricarei opozitii, politia poporului german pentru angajamentul sau fata de ideologia nazista si furnizarea de informatii interne si externe.

SS a fost organizatia cea mai responsabila pentru uciderea genocida a aproximativ 5,5 pana la 6 milioane de evrei si milioane de alte victime in timpul Holocaustului. Membrii tuturor ramurilor sale au comis crime de razboi si crime impotriva umanitatii in timpul celui de-al doilea razboi mondial (1939-1945). SS a fost, de asemenea, implicat in intreprinderi comerciale si a exploatat detinutii din lagarele de concentrare ca munca sclava. Dupa infrangerea Germaniei naziste, SS si Partidul nazist au fost judecate de Tribunalul Militar International de la Nurnberg ca fiind organizatii criminale. Ernst Kaltenbrunner, cel mai inalt supravietuitor sef de departament al SS, a fost gasit vinovat de crime impotriva umanitatii la procesele de la Nurnberg si spanzurat in anul 1946.

surse: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*