Istoria Partidul Democrat din Germania

Partidul Democrat din Germania (german: Demokratische Partei Deutschlands, DPD) a fost fondat in anul 1947 ca un partid liberal german si este precursorul Partidului Democrat Liber (FDP) in actuala Republica Federala Germania.

La scurt timp dupa sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial, au fost fondate organizatii burghezo-liberale, care se refereau in principal la traditiile Partidului Democrat German German (DDP), al Partidului Popular German-National (DVP) si al Partidului Popular Democrat (DVP) in sud-vestul statului Wurttemberg. Scopul lor era de a depasi diviziunea traditionala a liberalismului german intr-o tulpina national-liberala si una de stanga-liberala.

Datorita impartirii Germaniei in patru zone de ocupatie si lipsei unui sistem politic al Germaniei in ansamblu, aceste partide s-au organizat „de jos in sus” la nivel local, de stat si regional. Printre aceste partide liberale regionale s-au numarat Partidul Liberal Democrat (LDP) activ in Berlinul Mare si zona de ocupatie sovietica (licentiata de administratia militara sovietica din Germania inca din luna iulie a anului 1945), Partidul Democrat Liber (FDP) din zona britanica, Partidul Popular Democrat (DVP) din Wurttemberg-Baden, Partidul Liberal-Democrat din Hessa, Partidul Democrat Liber din Bavaria si Partidul Popular Democrat din Bremen (BDVP).

Reprezentantii acestor partide au decis in luna iulie a anului 1946 sa infiinteze un comitet de coordonare complet german. Comitetul s-a intalnit pentru prima data in luna noiembrie a anului 1946 la Coburg (in absenta DVP din Wurttemberg) pentru a pregati fundatia unui partid liberal integral german.

Drept urmare, DPD a fost fondat la 17 martie 1947 la o conferinta la Rothenburg ob der Tauber, la care au participat politicieni liberali din toate cele patru zone. Theodor Heuss (Partidul Popular Democrat din Wurttemberg-Baden, zona americana) și Wilhelm Kulz (Partidul Liberal Democrat din zona sovietica) au fost alesi drept co-lideri. Sediul partidului era la Frankfurt pe Main si Berlin.

Participarea lui Kulz la „Primul Congres Popular German pentru Unitate si o Pace Justa”, initiat de partidul pro-sovietic al Uniunii Socialiste din Germania (SED) in luna decembrie a anului 1947 a provocat resentimente atat in cadrul LDP, cat si in randul liberalilor din zonele occidentale. La 18 ianuarie 1948, comitetul executiv al DPD s-a intrunit la Frankfurt, dar Kulz a lipsit. Theodor Heuss a acuzat LDP-ul est-german ca „a optat pentru conceptia rusa a unitatii germane” si a cerut „sa traga consecintele necesare”. Arthur locotenent al LDP a raspuns ca o cooperare suplimentara a partidului sau este „imposibila deocamdata”. Prin urmare, DPD a fost desfiintat si descompus din nou in asociatiile sale regionale si de stat.

Dupa ce Kulz a murit in luna aprilie a anului 1948, nu a fost ales un nou copresedinte. Partidul Liberal Democrat din Germania de Est a devenit un partid in bloc care era din ce in ce mai dependent de partidul dominant al Unitatii Socialiste. Pe de alta parte, partidele liberale din cele trei zone occidentale au fuzionat in Partidul Democrat Liber (FDP) in luna decembrie a anului 1948, care a devenit al treilea partid major al Germaniei de Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*