Institutia Avocatul Poporului in slujba Poporului sau a Puterii Politice ?

Institutia Avocatul Poporului a intrat in Constitutie in anul 1990 dar a devenit mai activa relativ recent. Este autoritatea publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. In alte tari are o traditie mai lunga si se cheama ombudsman.

Poti sa-i scrii o petitie. El se poate sesiza si din oficiu, dar nu te baza pe asta. Dupa sesizare, Avocatul Poporului poate sa faca o ancheta, sa emita recomandari si sa urmareasca aplicarea lor. Bineinteles, nu intotdeauna te poate ajuta. Nu traim intr-un sistem perfect. Uneori nu-si da nici macar silinta. E ca la jocurile de noroc – castigi sau nu, important e sa joci.

Pot sa va povestesc doua cazuri petrecute cu circa cinci ani in urma, ca sa intelegi mai bine cum stau lucrurile.

Primul caz, al cetateanului cu barba, n-a fost un moment tocmai glorios pentru Avocatul Poporului. Un bucurestean caruia ii expirase permisul voia sa si-l innoiasca. Functionarii au refuzat sa-i primeasca cartea de identitate fiindca ,,nu corespundea cu realitatea”. Motivul: cetateanul isi lasase barba si statul ii voia ras. Dar el era hotarat sa-si pastreze parul facial, iar APADOR-CH (Asociatia pentru Drepturile Omului in Romania Comitetul Helsinki) l-a indrumat spre Avocatul Poporului, pentru respectarea dreptului la propria imagine. Avocatul Poporului a ridicat din umeri: Sa se rada … Desi barba nu-l facuse alt om (trecuse si granita fara probleme) cetateanul nostru n-avea chef sa mearga mai departe, la CEDO (Conventia europeana a Drepturilor Omului). S-a lasat pagubas si ulterior s-a barbierit.

Al doilea caz a fost unul mai grav si mai intortocheat, dar s-a incheiat cu bine: cazul Pungesti. In comuna Pungesti (judetul Vaslui), fortele de ordine au facut exces de putere. Se bazau pe un ordin de ministru de interne, care permitea organizarea unor ,,zone speciale de securitate”. Practic niste zone unde drepturile oamenilor erau suspendate.

Aici Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, a facut o ancheta la fata locului si a recomandat schimbarea ordinului abuziv. Ministrul a incercat sa se fofileze. APADOR-CH a sustinut demersul Avocatului Poporului pentru schimbarea ordinului nelegal. Pana la urma, ordinul a fost schimbat. Desi schimbarea n-a fost foarte transparenta, fiindca MAI (Ministerul Afacerilor Interne) inca sufera de secretomanie, dreptul cetatenilor a invins.

Atunci am invatat ca Avocatul Poporului nu are foarte multa putere, fiindca autoritatile pot sa-i ignore recomandarile. Cu toate acestea, daca nu se da batut si daca e sprijinit de asociatii si de cetateni, lucrurile se pot schimba in bine. Chiar si in Romania.

Oricand simti ca drepturile tale au fost incalcate de organele statului, si tu te poti adresa Avocatului Poporului. Pe langa sediul central din Bucuresti, Avocatul Poporului are 15 birouri teritoriale in orasele mari. Unde exact, poti afla pe site-ul institutiei: www.avp.ro. Petitiile pot fi trimise pe adresa de email: petitii@avp.ro, prin posta, la adresa str. George Vraca nr. 8, Sector 1, Bucuresti, prin fax, la numarul 021/3124921.

Fosti avocati ai Poporului de-a lungul timpului, platiti de statul roman:

1) Paul Mitroi (20 mai 1997-03 octombrie 2001),

2) Ioan Muraru (octombrie 2001-septembrie 2011),

3) Gheorghe Iancu (septembrie 2011-iulie 2012),

4) Anastasiu Crisu (anul 2013),

5) Victor Ciorbea (2014-2019),

6) Renate Weber (iulie 2019- in prezent).

Organizatii neguvernamentale partenere:

1) Asociatia Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor omului (GRADO);

2) ANAIS;

3) Transparency International Romania;

4) Fundatia pentru apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS);

5) Asociatia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului (AEPADO).

Ne trebuie un Avocat al Poporului, puternic, independent si mai eficient. Puneti-l la treaba !