Cel Mai Mare Rau Creat de Om in Lume. Cel Mai Mare Proiect de Irigatii din Lume

Cel mai mare proiect de infrastructura intreprins de fostul presedinte al Libiei, Muammar Gaddafi, in timpul guvernarii sale de 42 de ani a fost Marele Rau Creat de Om sau Marele Rau Artificial.

Visul lui Gaddafi a fost sa puna la dispozitia tuturor cetatenilor libieni apa potabila si sa transforme desertul intr-o campie verde, asigurand autosuficienta tarii sale in productia de alimente.

Pentru a transpune in realitate acest vis, Gaddafi a comandat un proiect de inginerie gigantic, constand dintr-o retea de conducte subterane care sa aduca apa potabila din panzele freatice de mare adancime din Sahara pana in orasele libiene apasate de seceta.

Gaddafi a numit proiectul „a opta minune a lumii”. Mass-media occidentale, insa, l-au mentionat rareori si, ori de cate ori au facut-o, l-au catalogat „rodul vanitatii”, „proiectul de casa al lui Gaddafi” sau „visul cu tevi al cainelui nebun”.

Dar adevarul este ca Marele Proiect al Raului Creat de Om este un extraordinar sistem de livrare a apei care a schimbat viața libienilor din toata tara, conform Science Direct.

Libia este una dintre cele mai insorite si mai aride tari din lume. Exista locuri in care trec zeci de ani fara sa cada precipitatii si chiar si in zonele mai inalte se intampla sa ploua o data la 5-10 ani.

Mai putin de 5% din teritoriul libian are parte de precipitatii suficiente pentru a face posibila agricultura.

O mare parte din cantitatea de apa potabila necesara Libiei provenea din uzinele de desalinizare de pe coasta, care erau scumpe si, prin urmare, erau folosite numai in scopuri casnice. Pentru irigarea pamantului mai ramanea foarte putina apa.

In anul 1953, in timp ce cautau noi rezerve de petrol in sudul Libiei, prospectorii au descoperit cantitati mari de apa. Echipa de explorare a descoperit patru bazine uriase, cu capacitati estimate la 4.800-20.000 de kilometri cubi fiecare.

Cea mai mare parte a acestei ape s-a adunat in urma cu 14.000 – 38.000 de ani, deci inainte de sfarsitul ultimei ere glaciare, cand regiunea sahariana se bucura de un climat temperat.

Dupa ce Gaddafi a preluat puterea, in anul 1969, printr-o lovitura de stat fara varsare de sange, noul guvern a nationalizat imediat companiile petroliere si a inceput sa foloseasca veniturile obtinute din vanzarea titeiului pentru a infiinta sute de puturi de foraj ca sa scoata apa potabila din rezervele din desert.

Initial, Gaddafi planificase proiecte agricole la scara larga in desert, acolo unde a fost gasita apa, dar cand oamenii s-au aratat reticenti in a se muta in pustiu, liderul libian a conceput un plan pentru a distribui apa in toata tara.

In august 1984, Muammar Gaddafi a pus piatra de temelie la uzina de productie de tevi de la Brega si a inceput Marele Proiect al Raului Artificial, potrivit Amusing Planet.

In solul desertului au fost sapate aproximativ 1.300 de puturi, unele pana la 500 de metri adancime, pentru a pompa apa din rezerva subterana. Apoi, apa pompata era distribuita catre cei 6.5 milioane de oameni din orasele Tripoli, Benghazi, Sirte si alte localitati printr-o retea de conducte subterane de 2.800 de kilometri lungime.


Harta Marelui Rau Creat de Om reprezentata pe o bancnota de 20 de dinari. Foto: Wikimedia

La asemenea dimensiuni, Marele Rau Creat de Om este cel mai mare proiect de irigatii din lume.

Conducta a ajuns la Tripoli in anul 1996, la finalizarea primei faze a proiectului. Adam Kuwairi, un oficial de rang inalt din Marea Autoritate a Raului Creat de Om, isi aminteste clar impactul pe care apa potabila l-a avut asupra lui si a familiei sale.

Apa ne-a schimbat viata. Pentru prima data in istoria noastra, am avut apa la robinet pentru spalat vase si haine, barbierit si dus”, a povestit el pentru BBC.

Proiectul a fost recunoscut la nivel international, astfel ca, in anul 1999, UNESCO a acceptat oferta Libiei de a finanta Premiul International al Marelui Rau Creat de Om, prin care este recompensata munca de cercetare stiintifica privind utilizarea apei in zonele aride.

In iulie 2011, NATO a bombardat conducta de alimentare cu apa a Marelui Rau Artificial de langa Brega, inclusiv o fabrica ce producea conducte, despre care a afirmat ca era folosita ca „o unitate militara de depozitare” si ca „de acolo au fost lansate rachete”.

Atacul NATO asupra conductei a intrerupt alimentarea pentru 70% din populatie, care depindea de apa pentru uz personal si pentru irigatii.

Foto 2: Boink.sk

In anul 1991, la deschiderea primei faze a proiectului, Muammar Gaddafi a facut o declaratie ce avea sa se dovedeasca profetica in legatura cu uriasul proiect de inginerie civila:

Dupa aceasta realizare, amenintarile americane impotriva Libiei se vor dubla. Statele Unite vor invoca scuze, dar adevaratul motiv va fi blocarea acestei realizari, pentru mentinerea libienilor in stare de opresiune.”