UE aproba Alimente noi: Comisia autorizeaza o a doua insecta ca ingredient alimentar pentru piata

Comisia a autorizat introducerea pe piata a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lacusta migratoare) (foto), ca aliment nou.

Aceasta va fi disponibila sub forma congelata, uscata si pulbere si este destinata sa fie comercializata ca gustare sau ingredient alimentar, intr-o serie de produse alimentare. Aceasta autorizatie vine in urma unei evaluari stiintifice riguroase de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentatiei (EFSA), care a concluzionat ca lacustele migratoare sunt sigure in conditiile utilizarilor prezentate de compania solicitanta.

Produsele care contin acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa despre potentialele reactii alergice. Aceasta autorizare de catre Comisie a avut loc in urma unui vot pozitiv, in septembrie anul trecut, din partea statelor membre la care a fost depusa cererea.

Prima autorizare a unei insecte ca aliment nou, a fost pentru viermii galbeni uscati (foto), care a fost adoptata in iulie anul trecut.

In diverse studii, Organizatia pentru Agricultura Alimentara a identificat insectele ca fiind o sursa de hrana extrem de nutritiva si sanatoasa, cu continut ridicat de grasimi, proteine, vitamine, fibre si minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planeta, au fost identificate in cadrul Strategiei Farm to Fork ca o sursa alternativa de proteine care ar putea facilita trecerea catre un sistem alimentar mai durabil. Puteti gasi mai multe informatii in acest Q&A.

Un al treilea, greierul casei, ar putea urma in curand.

Comisia Europeana, care a autorizat lacustele migratoare ca hrana umana, a declarat ca lacustele vor fi comercializate ca o gustare sau ca ingredient alimentar, fie sub forma uscata, fie congelata, cu aripioarele si picioarele indepartate sau sub forma de pulbere.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a spus ca adultii din speciile de insecte locusta migratoria au un continut ridicat de proteine, fara probleme de siguranta, desi ar putea declansa reactii la persoanele alergice la crustacee, acarieni si moluste.