SUA: Partidul Republican

Partidul Republican, conform originalului din limba engleza [The] Republican Party, este, alaturi de Partidul Democrat, unul dintre cele doua partide politice importante din Statele Unite ale Americii.

Fondat de activisti ai miscarii anti-sclavie in anul 1854, Partidul Republican este adesea numit Grand Old Party ori GOP, in ciuda faptului ca a aparut pe scena politica a Statelor Unite ale Americii mai tarziu decat Partidul Democrat. Platforma Politica a partidului este în general considerata a fi de centru dreapta in spectrul politic american.

Partidul Republican este partidul american avand cel de-al doilea numar de votanti inregistrati din Statele Unite ale Americii, contand in anul anul 2004 cu circa 55 de milioane de votanti activi, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din electorat. Diferite sondaje de opinie, efectuate de-a lungul ultimilor doi ani, au relevat ca intre 20% pana la 34% din americani se identifica ca fiind republicani.

De-a lungul istoriei Statelor Unite au existat 19 presedinti republicani, comparativ cu 15 democrati, 4 Whig si 4 democrati-republicani, respectiv George Washington, neafiliat vreunei miscari politice. Intucat ultimele 2 partide politice, partidul Democrat-Republican si Whig nu mai exista pe scena politica americana, ,,competitia” dintre partidele care pot avea cei mai multi presedinti este relativ inchisa. Actualmente, republicanii au o majoritate in ambele camere ale Congresului (Senatul si Camera Reprezentantilor), respectiv detin o majoritate de guverne statale, controland o majoritate de legislaturi statale.

Presedinti ai SUA , membri ai Partidului Republican:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*