Se pregateste in Afganistan o pepiniera a miscarilor teroriste internationale ?

Ofensiva talibanilor și noua lor ascensiune la putere in Afganistan constituie o situatie noua pentru comunitatea internationala si fiecare actor international vrea sa stie cum sa se pozitioneze in aceasta noua schema si dinamica de forte.

Dublu atac cu bomba petrecut in apropierea aeroportului din Kabul, dar si faptul ca regimul taliban este unul extremist ii fac pe multi sa se intrebe daca Afganistanul devine un exportator de terorism la nivel international. Va gazdui Afganistanul miscari teroriste si va deveni baza de antrenament pentru organizatii teroriste ?

Afganistan – situatia acum

Regimul de jure al Afganistanului, cel al presedintelui Ashraf Ghani care este pro-occidental, a fost puternic contestat la ultimele alegeri, iar in prezent nu mai este efectiv in teren. Regimul de facto este cel impus de talibani, adepti ai Pashtunwali.

Pashtunwali este un cod de conduită a triburilor pashto care preceda islamul in regiunile Afganistanului. Este influentat puternic de wahabism pana intr-acolo incat se poate confunda cu acesta, insa, daca cele doua credinte intra in conflict, adeptii Pashtunwali vor considera codul ca avand o valoare morala superioara islamului.

,,Taliban” este un termen generic ce desemneaza o multitudine de triburi, inclusiv din interiorul comunitatii pashto, triburi care coopereaza unele cu altele doar in cazuri de invazie externa, triburi care de cele mai multe ori sunt in conflict unele cu altele. Talibanii sunt organizati intr-o societate tribala, puternic ierarhizata si alcatuita din clanuri, triburi si subtriburi. Structura organizatorica a comunitatii talibanilor este modelata dupa un tipar arhaic fundamentat pe baze etnice, religioase si politice.

Un cuib al terorismului, in Afganistan ?

Pe fondul preluarii puterii politice in Afganistan de catre gruparea talibana, apare firesc intrebarea daca Afganistanul ar putea deveni un spatiu care va permite dezvoltarea terorismului extremist. Raspunsul la aceasta intrebare trebuie analizat din mai multe puncte de vedere.

Teroristi – pentru cine?

In primul rand, atunci cand vorbim de amenintare terorista, ar trebui sa avem in minte din perspectiva carui actor politic sau entitate politica este valabila o astfel de amenintare. Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca terorismul este inainte de toate un construct juridic sau politic ce poate avea nuante diferite pentru entitati diferite. Astfel, miscarea talibana ar putea reprezenta un potential de coagulare a unei ameninatri teroriste pentru Occident sau actiunile talibanilor din ultimele zile ar putea fi interpretate in cheia luptei pentru eliberare nationala de catre unii actori politici (spre exemplu din Pakistan).

Talibanii nu sunt o entitate omogena

Pe de alta parte, avand in vedere structura tribala a gruparii talibane, trebuie sa stim ca unele factiuni care alcatuiesc aceasta grupare sunt catalogate in numeroase state ca grupari teroriste, in timp ce alte factiuni ale gruparii talibane sunt considerate elemente ale unei miscari politice cu pretentii valide de reprezentare politica la nivelul statului afgan. In acest context putem cadea foarte usor in capcana generalizarii, considerand gruparea talibana o entitate omogena din punct de vedere etnic si politic. Dar o astfel de evaluare ar fi simplista si gresita.

De pilda, in timp ce liderul suprem al miscarii talibane, Hibatullah Akhundzada, este posibil sa fie acceptat ca lider al Afganistanului si nu figureaza in prezent pe nicio lista a terorismului international, alte grupari care alcatuiesc miscarea mai larga a talibanilor sunt intr-o situatie diferita.

Reteaua Haqqani, una dintre cele mai cunoscute factiuni ale gruparii talibane si care va avea, cel mai probabil, reprezentanti care vor ocupa posturi ministeriale in viitorul regim condus de talibani, este desemnata organizatie terorista inclusiv de Pakistan, un stat cunoscut pentru sprijinul pe care l-a acordat talibanilor in perioada in care acestia au fost in exil. Dar si anterior. De altfel, majoritatea statelor occidentale, Statele Unite ale Americii si Organizatia Natiunilor Unite considera reteaua Haqqani o organizatie terorista.

In acest context apare din nou intrebarea daca avem de-a face cu emergenta unei ameninatri teroriste pe acest nou fundal politic. Raspunsul la aceasta intrebare este: „depinde”. In situatia specifica a Afganistanului am putea avea o discutie cu privire la existenta unei forme de terorism statal. Aceasta doar in cazul in care vor exista dovezi ale violentelor comise de membri ai retelei Haqqani asupra cetatenilor afgani. Pe de alta parte, reteaua Haqqani, dar si intreaga miscarea talibana au obiective politice nationaliste sau cel mult regionale. Actiunile lor cel mai probabil nu vor ajunge pe teritoriul niciunui stat occidental. Ramane de vazut felul in care comunitatea internationala va alege sa catalogheze actiunile, dar si obiectivele viitorului regim de la Kabul.

Relatia talibanilor cu alte grupari extremiste

O a treia dimensiune a raspunsului la intrebarea de mai sus este apropierea dintre talibani, celelalte grupari care alcatuiesc miscarea talibana si sunt catalogate ca organizatii teroriste (Tehrik-i-Taliban Pakistan, reteaua Haqqani), pe de o parte, si Al-Qaeda, pe de alta parte. Este important de retinut aici ca, de-a lungul istoriei, Al-Qaeda a avut o relatie apropiata cu talibanii.

Al-Qaeda

Cu toate ca originile ideologice ale Al-Qaeda sunt mai vechi decat cele ale talibanilor, foarte multe dintre figurile centrale ale Al-Qaeda si-au desavarsit baza ideologica luptand alaturi de talibani. Un exemplu notabil este chiar Osama bin Laden, care a participat ca luptator voluntar in actiunile desfasurate de reteaua Haqqani cand aceasta era patronata de fondatorul miscarii, Jalaluddin Haqqani. Legaturile dintre Al-Qaeda si talibani au fost intarite si pe parcursul celor doua decenii de lupta impotriva aliantei internationale conduse de Statele Unite.

Merita subliniat de altfel si faptul ca miscarea AQAP (reteaua Al-Qaeda din peninsula Arabia) a salutat recastigarea teritoriului afgan de catre talibani. Gestul AQAP este reprezentativ pentru satisfactia pe care majoritatea miscarilor extremiste de sorginte sunnita o resimt in urma ocuparii de catre talibani a orasului Kabul si implicit in urma preluarii puterii politice in Afganistan. Din aceasta perspectiva ne putem astepta la o resurgenta a activitatilor teroriste ale Al-Qaeda, cel putin teoretic. Ramane totusi de vazut directia politica pe care o va urma Afganistanul in perioada urmatoare.

Avand in vedere dorinta talibanilor de a obtine recunoasterea internationala, dar si agrearea prevederilor Acordului de la Doha din anul 2020, prin care talibanii se angajau sa nu permita ca teritoriul afgan sa devina o baza pentru miscarile extremiste, am putea totusi spera ca recenta lor victorie nu va insemna si revigorarea Al-Qaeda. Insa Al-Qaeda nu este singurul pericol din regiune.

ISIS

Faceam referire mai sus la satisfactia pe care miscarile extremiste sunnite (wahabite) o resimt in urma victoriei talibanilor. O exceptie notabila de la aceasta situatie o reprezinta cazul ISIS (gruparea Stat Islamic).

Desi au o baza ideologica comuna, avand in vedere puterea influentei wahabite atat asupra sunnitilor, cat si asupra membrilor Stat Islamic, cele doua miscari s-au aflat de cele mai multe ori pe pozitii opuse in ceea ce priveste obiectivele politice. ISIS ii considera pe talibani apostati (razvratiti, rebeli in contextul islamului), deoarece au fost dispusi sa negocieze cu americanii, dusmanul suprem al ISIS. In islam, apostazia este o abatere grava, care nu de putine ori este pedepsita cu moartea. (Takfir [excomunicare] este termenul care desemneaza ansamblul de pedepse pe care cei fideli islamului li le pot impune celor acuzati de apostazie.) De altfel, talibanii au luptat impotriva ISIS in Afganistan inclusiv pe parcursul prezentei armatelor Coalitiei in ultimii ani. In aceste circumstante, nu vom asista la o transformare benevola a teritoriului afgan intr-o baza de pregatire a militantilor ISIS in perioada imediat urmatoare. Din contra, exista sanse destul de mari ca talibanii sa fie mai degraba aliati ai Occidentului impotriva ISIS, daca situatia de securitate din regiune o va impune.

Miscarea Islamica a Uzbekistanulu

O altaorganizatie extremista (desemnata terorista in multe dintre statele lumii), mai putin cunoscuta, insa care are totusi potentialul de a deveni un factor de destabilizare pe continentul asiatic – Miscarea Islamica a Uzbekistanului (MIU). Desi, atat in trecutul de dinainte de inglobarea ei in miscarea Stat Islamic, cat si in prezent in forma ei revigorata, organizatia si-a afirmat adeziunea la miscarea talibana, MIU reprezinta totusi o organizatie extremista distincta, cu obiective nationaliste (instaurarea unui stat fundamentalist islamic in Uzbekistan, in acord cu legea Sharia), dar si regionale si chiar internationale (nu de putine ori aceasta si-a exprimat sustinerea pentru atacurile Al-Qaeda impotriva Statelor Unite si adeziunea la agenda anti-occidentala a acesteia). Particularitatea acestei miscari consta in coagularea de elemente extremiste de factura islamica in special din statele Asiei Centrale (Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Kirgizstan).

Aceasta compozitie este ingrijoratoare, in special pentru China, a carei regiune Xinjiang, patria uighurilor, un popor turcic cu aspiratii proprii la independenta, are granita comuna cu Afganistanul. Ascensiunea Miscarii Islamice din Uzbekistan, in contextul actual al preluarii puterii politice de catre talibani in Afganistan, va reprezenta un factor de ingrijorare pentru China, deoarece aceasta miscare extremista va avea potentialul de a incuraja si de a alimenta manifestarile pro-independenta ale uighurilor, recunoscute pentru violenta lor.

In concluzie, este dificil de previzionat daca si in ce masura schimbarea regimului de la Kabul va avea potentialul de a transforma Afganistanul intr-o pepiniera a miscarilor teroriste de sorginte wahabita. Cunoastem acordul semnat intre cele doua parti la Doha (Statele Unite ale Americii si talibani), insa nu stim care au fost discutiile si negocierile informale dintre actori. De asemenea, este inca prea devreme sa evaluam cat de departe vor fi dispusi sa mearga talibanii pentru a-si asigura recunoasterea internationala. Insa, cu siguranta, perioada ce va urma dupa valul de escaladare a instabilitatii in regiune ne va aduce o imagine mai clara asupra acestui teritoriu care ingroapa imperii.

sursa: internet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*