Protocolul Drapelului Romaniei stabilit prin lege

Drapelul Romaniei trebuie arborat in mod permanent pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, precum si la aeroporturile cu trafic international.

Temporar, drapelul Romaniei se poate arbora cu prilejul zilei nationale a Romaniei si al altor sarbatori nationale, in locurile publice stabilite de autoritatile locale; cu ocazia festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter local, national si international, in locurile unde acestea se desfasoara.

Drapelul Romaniei poate fi arborat, fara constrangeri, de persoane fizice la domiciliul sau resedinta lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.

Guvernul este singurul organism oficial care stabileste zilele de doliu national, in care drapelul Romaniei se arboreaza in berna.

Drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice stabilite cu respectarea Legii nr. 75/1994. In acest caz, drapelul Romaniei ocupa locul de onoare, anume in centru, daca numarul drapelelor este impar, sau la dextra drapelului impreuna cu care ocupa centrul, daca numarul drapelelor este par.

Drapelul Uniunii Europene se arboreaza alaturi de drapelul Romaniei, la senestra celui din urma.

Drapelul de lupta este scos din vitrina la solemnitatea prezentarii sale, la festivitatea depunerii juramantului militar, la paradele trupelor si revistele de front, la predarea sau luarea comenzii unitatii respective, la darea onorurilor militare in cadrul funeraliilor militare, sau in alte ocazii daca se ordona acest lucru.

Pavilionul navei trebuie ridicat zilnic la bastonul de la pupa la ora opt, iar in zilele de sarbatoare la ora noua. In cazul in care nava se afla in miscare, pavilionul ramane arborat permanent la pic la catarg