Reciteam acum doua zile un articol, mai mult sau mai putin „o gluma”, amuzanta pentru unii, de-a dreptul ingrozitoare pentru ceilalti si treptat am fost cuprins de diferite reactii, sa spunem, contradictorii sau confuze. Prima oara pentru o secunda am zambit in apoi m-am simtit jignit, apoi am inceput sa ma mir ca exista asemenea oameni care pot face asemenea „glume”, cum le considera ei, sau ca suntem fortati si ne complacem sa inghitim astfel de mizerii zilnic.

De fapt sa va relatez cum a fost. O publicatie umoristica, nu se merita sa ii dau numele tocmai pentru acest motiv, a publicat un „articol” mai in gluma, mai in serios intitulat: „De ce s-a stricat vremea? Primavara a decis sa plece din Romania, ca e o tara de cacat.” Imi cer scuze pentru fecalele preluate din gura autorului.

Aceste mizerii la adresa tarii noastre precum „Romanica”, „tara de rahat”,”asta-i Romania”, „numai in Romania se poate intampla”, „asa-i romanul”, ,,Romania – colonia Europei” nu reies decat tocmai din frustrarea individului care le vomita, din neputinta lui de a fi un om normal, din dorinta acestuia de a fi deasupra tuturor fara sa faca nimic si fara sa aiba nicio pregatire, care isi doreste o afirmare rapida prin munca altora si care asteapta ca totul sa i se cuvina bazandu-se in special pe „aranjamente” si oameni „la locul potrivit”. Acesti indivizi sunt in special oportunistii, oameni cu pregatire indoielnica „ajutati” sa ocupe locuri importante, rau famatii, si mai ales aceia care incearca tot felul de ocolisuri sa insele si sa isi mareasca veniturile ilegal si necuvenit, nemultumiti adesea ca legile nu le permit acest lucru. Atunci cine e de vina in viziunea lor? Bineinteles, Romania si noi romanii, oamenii de rand! Poate ca unii nu au inteles dar Romania este o tara, in care traieste de mii de ani un popor. Poporul roman. In momentul in care aduci un prejudiciu Romaniei, ranesti acest popor cu toti stramosii lui si inclusiv te jignesti pe tine, daca te-ai nascut din neam de roman! Jignesti in egala masura oamenii care nu iti plac cat si oamenii care nu gresesc cu nimic, nu fura, nu inseala, muncesc, isi vad de treaba lor si nu au deranjat pe nimeni cu nimic niciodata. Iti jignesti chiar si propria ta familie.

Da! E libertate! Ai voie sa faci ce vrei, poti sa te injuri singur cat vrei, poti sa te si autoflagelezi daca asta iti face placere, dar nu ai dreptul sa ii jignesti pe altii. E dreptul tau sa iti placa o tara sau nu, cu tot cu populatie sau nu, dar nu ai dreptul sa denigrezi Romania pentru ca tie nu iti place. Si daca e libertate, de ce sa nu te folosesti de ea? Nu-ti place Romania, renunta la cetatenia romana si pleaca cat mai departe, uita si limba romana, invata alta si poti fi ce vrei tu oriunde.

Nu e corect sa blamezi o natie intreaga pentru ca nu-ti place un conducator, un simplu functionar sau de cineva fara nicio ocupatie. Indiferent daca iti place sistemul sau nu, nu toti romanii l-au ales si doar o parte infima din acest popor face parte din el. Poate unora le place si unora nu. Nu pot fi toti oamenii la fel, individualitatea unei persoane nu depinde nicicum de nationalitate sau de mediul inconjurator. Surprinzator nici de educatie. Fiecare individ in parte percepe educatia dupa nivelul si capacitatea lui intelectuala. Jignind o tara sau populatia acesteia este acelasi lucru ca si cum ai jigni fiecare individ in parte, fara sa-l cunosti nici macar putin. Esti sigur ca asta vrei?

Uitam treptat unde si cine suntem si incet incepem sa ne uram intre noi si chiar patria fara niciun motiv coerent, doar pentru ca ne-a placut o „gluma” a unuia sau doar ca „idolul politic” al vreunuia a spus ceva, insa atunci cand vine vorba de neamul si de tara noastra suntem romani doar atunci cand se intampla un lucru bun fara sa fi contribuit direct la el. Suntem romani doar cand un sportiv sau o echipa castiga o medalie sau un titlu, cand se intampla un eveniment placut pe teritoriul tarii noastre sau cand suntem laudati, in rest nu facem nimic sa contribuim. Patriotismul a devenit deja un mit si probabil am devenit din strajerii tarii, dusmanii ei.

Se pare ca utilizarea acestor „epitete” jignitoare la adresa tarii si poporului roman in public ar trebui inclusa ca si infractiune in codul penal cat mai aproape de „tradare de tara” iar vinovatilor ar trebui sa li se retraga pe loc cetatenia romana si sa fie expulzati.