FENOMENUL LEGIONAR – EPILOG

SEMNIFICATIA JERTFEI PROFESORULUI NAE IONESCU

Cuvant comemorativ de Constantin PAPANACE

Nota: Am publicat in acest ,,Buletin Informativ” gandurile profesorului Nae Ionescu privitoare la multe problemecare se pun Miscarii Legionare. Moartea lui prematura, survenita in conditii nelamurite, a secat acest izvor de adanca gandire legionara. Dar, totodata, aceasta moarte le-a sfintit si le-a dat toata taria pentru lumea legionara de acum si de mai tarziu. Miscarea Legionara nu va uita niciodata semnificatia jertfei profesorului Nae Ionescu.

Reproducem cuvintele comemorative rostite cu ocazia mortii lui si la o grea cotitura pentru Miscarea Legionara.

Ne-am strans laolalta sa ne reculegem cateva clipe pentru sufletul profesorului Nae Ionescu.

Profesorul Nae Ionescu a cazut in lupta pe reduta onoarei legionare. Pierderea lui este imensa pentru intregul Neam romanesc. Cu el s-a dus o lume de ganduri cum rar se salasluieste intr-un cap omenesc atat de formidabil organizat. Buzele lui reci au zavorat pentru totdeauna un verb incarcat de vraja. Pleoapele lui s-au lasat grele peste acele priviri patrunzatoare care au scrutat adanc pamantul si cerul romanesc. S-a stins un mare focar de atractie si educatie socratica al culturii romanesti. Dar, din jertfa lui, a tasnit o imensa flacara care lumineaza calea destinuluiacestui neam in zilele tenebroase ce le strabatem, cand infame urzeli pornesc din toate ungherele.

E plin de adanc inteles jertfa profesorului Nae Ionescu ! El n-a fost din generatia Capitanului.

Era mai varstnic. N-a trecut prin scoala Fratiilor de Cruce. Nu si-a facut educatia in cuib. N-a detinut vreun grad legionar. Nu se legase prin juraminte sfintesi nu purtase sacusorul. S-a apropiat circumspect de Miscare. Drumul lui n-a fost un drum obisnuit. N-a venit in Legiune din elantineresc, fiindca era in plina maturitate atunci cand a aparut Legiunea. Nu l-a furat vreun val efener al popularitatii, fiindca, prin statura lui, era taios de lucid. Nu l-a manat oportunismul politic, pe care totdeauna l-a detestat, si nici vreun gand de a-si ,,face situatii”, el, care, de atatea ori, a refuzat sa le primeasca, in special dupa restauratie.

Dupa experienta cu taranismul romanesc, care a esuat atat de lamentabil, profesorul Nae Ionescu a incercat o mare deziluzie. Dan acest lucru nu l-a descurajat.

Dimpotriva, a continuatsa adanceasca mai mult explorarile lui facute ani de-a randul pe taramul material si spiritual al obiditului Neam romanesc. Atunci a vazut el cum toate izvoarele de viata ale acestui Neam – pornite din adancurile pamantului si istoriei romanesti – formeaza marele fluviu al spiritualitatii si energiei legionare, care curge cand maiestos, cand involburat in matca adancita printr-o viata de truda si jertfa a Capitanului. Cu aceasta, profesorul Naer Ionescu si-a gasit sensul existentei salepe care atat amar de vreme l-a cautat prin toate partile mintea lui cuprinzatoare.

De acum incolo, unicul lui gand va fi sa propovaduiasca adevarul, cu deplina multumire ca a cunoscut si a inteles pe Capitan.

Din matca acestui torent de noua viata romaneasca nu s-a indepartat nici o clipa. L-a urmarit pretutindeni, prin beciurile politiei, in lagare, in inchisorio, prin infirmerii murdare si cu cat a suferit mai mult, cu atat s-a indragit mai mult de el.

Cand insa a vazut ca la cotitura zilelor de astazi se sapa diabolic aceasta natca si se incearca deturnarea curentului de noua viata spre mocirla pestilentiala a lumii vechi, plina de bube fizice si morale, pe care el le-a identificat atat de bine, s-a opus cu toata rezistenta fiintei sale. La temelia acestei rezistente a cazut corpul sau, ca simbol de jertfa pentru a se putea dura digul salvator.

In fata jertfei lui se apleaca smeriti legionarii sa-si ia noi puteri de lupta. Ce vor fi inteles din aceasta impresionanta jertfa unii bieti intelectuali pretentiosi si infumurati, care cu greu pot gangavi un silogism de-al maestrului, putin intereseaza.

Adevarata intelectualitate romaneasca vede prin jertfa celui mai de rasa intelectual roman, definitiva ei incadrare in spiritualitatea legionara.

Prin moartea lui Nae Ionescu, Miscarea Legionara face un mare pas spre Invierea Neamului romanesc , care, peste toate uneltirile si miscarile intunericului, va invinge.

BERLIN – AMALIENHOF

24 MARTIE 1940

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*