Cele mai ciudate procese din istoria veche a lumii

Majoritatea societatilor, intr-o forma sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele si pentru a sustine statul de drept. Tensiunile și dramele din salile de judecata au captat atentia oamenilor peste tot in lume. De la judecata lui Socrate la procesele de la Nurnberg, cazurile decise de tribunale au avut un impact profund asupra istoriei omenirii.

Top 5 cele mai ciudate procese din istorie

1. Sinodul Cadaverului. Acesta este unul dintre cele mai bizare si infame procese din istorie. Secolele al IX-lea si al X-lea au fost vremuri tulburi pentru Biserica Catolica, nu mai putin de 20 de persoane devenind Papa in aproximativ 90 de ani. In anul 897 d. Hr., Papa Formosus, sau mai degraba, cadavrul sau, a fost victima tulburarilor politice ale Bisericii. Dupa ce a fost initial condamnat si numit tradator de catre Papa Ioan al VIII-lea, a fost mai tarziu absolvit de Papa Marinus I. Succesorul sau, Papa Stefan al VI-lea, a crezut ca Formosus este intr-adevar un tradator si a decis sa fie exhumat cadavrul pentru a fi judecat.

Conform traditiei, trupul era imbracat in haine papale de ceremonie, iar lui Formosus i s-a desemnat chiar un diacon (un membru de rang inferior al Bisericii) pentru a-l apara in instanta impotriva acuzatiei de marturie mincinoasa. Desigur, Stefan al VI-lea nu a fost convins de apararea diaconului si l-a declarat vinovat pe Formosus, ordonand reingroparea lui. Ulterior, s-a razgandit si a hotarat sa fie scos din nou cadavrul si sa fie aruncat in raul Tibru.

2. Procesul cocosului din Basel. In acest oras din Elvetia un cocos a fost judecat in anul 1474 pentru o fapta ciudata. Cocosul ar fi comis, in cuvintele acuzarii, „crima odioasa si nefireasca de a depune un ou”. S-ar putea sa va intrebati de ce a fost o problema atat de mare, in afara de faptul ca a fost un eveniment ciudat. Ei bine, populatia locala credea ca un ou provenit dintr-un cocos ar putea fi folosit in vrajitorie sau, mai rau, sa eclozeze intr-o cockatrice, o creatura biblica, o soparla inaripata, cu doua picioare, cu cap de cocos, care se spunea ca poate ucide un om doar privindu-l. Vestea a creat panica in randul comunitatii locale, astfel ca autoritatile au judecat cocosul si l-au condamnat la moarte prin incendiere. Sentinta a fost pusa in aplicare in cadrul unei ceremonii publice pentru a linisti lumea.

3. Judecata vrajitoarelor din Salem. Procesele vrajitoarelor din Salem, Massachusetts, intre anii 1692 si 1693, a ramas in istorie si prin criza de isterie din randul oamenilor impotriva unor femei si barbati acuzati de lucru cu Diavolul. Procesele au fost conduse de magistrati si instante locale si sute de persoane au fost acuzate si judecate pentru vrajitorie, dintre care aproximativ 80% erau femei. Autoritatile judiciare au condamnat la moarte in total 14 femei si 5 barbati. La doar cativa ani de la incheierea proceselor, instantele au inceput sa recunoasca erorile comise, iar condamnarile au fost anulate 9 ani mai tarziu.

4. Procesul statuii lui Theagenes din Thasos. Barbatul a fost un atlet in Grecia Antica. Acesta era foarte priceput la box, alergare si pankration, o forma de lupta obisnuita pentru acea vreme. Theagenes si-a aratat abilitatile la Jocurile Olimpice, iar oamenii i-au ridicat o statuie de bronz dupa moartea sa. Unul dintre adversarii pe care i-a invins venea in fiecare zi si lua la bataie statuia pentru a se razbuna, insa la un moment dat aceasta a cazut peste barbat si l-a omorat.

Fiii sai au fost foarte suparati si au dat statuia in judecata. Potrivit datelor istorice, in Grecia Antica exista o instanta speciala pentru a judeca astfel de procese. Statuia lui Theagenes a fost gasita vinovata si aruncata in ocean ca pedeapsa.

5. Procesul lui Jean De Carrouges si Jacques Le Gris din anul 1386. Acesta a fost ultimul proces din Franta judecat prin lupta. Practic, ambele parti implicate se duelau pana cand o persoana murea, considerand astfel ca pedeapsa a venit de la Dumnezeu. Procesul a inceput cand Sir Jean De Carrouges l-a acuzat pe fostul sau prieten Sir Jacques le Gris ca i-a violat sotia, doamna Marguerite. Dupa luni de deliberari, Parlamentul a decis ca procesul sa fie judecat prin lupta. Ca atare, in cazul in care Sir Jean l-ar pierde, sotia lui va fi, de asemenea, executata pentru marturie mincinoasa, deoarece ea a fost prima care l-a acuzat pe Sir Jacques de viol. S-a spus ca la duel au participat mii de oameni, inclusiv regele insusi si alti membri ai familiei regale. Totul s-a incheiat cu moartea lui Le Gris, ceea ce a insemnat ca De Carrouges si Marguerite au fost declarati nevinovati de sperjur.