Amintirea Exilului: Sprijinirea tatarilor din Crimeea intr-un timp intunecat

In data de 18 mai 2021 s-au implinit 77 de ani de la deportarea de catre Iosif Stalin a tatarilor din Crimeea din patria lor, Crimeea, sub acuzatii false de colaborare cu nazistii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Acesta este unul dintre cele mai intunecate capitole din memoria tatarilor din Crimeea, in care peste 180.000 de barbati, femei si copii au fost treziti in miezul noptii, adunati si impinsi cu forta in vagoane de vite cu destinatia Siberia si Asia Centrala. Se estimeaza ca aproape 8.000 au murit in timpul calatoriei, in timp ce cei care au supravietuit s-au confruntat cu conditii dificile de viata si amenintarea cu distrugerea culturala.

Tatarilor din Crimeea nu li s-a permis sa se intoarca in patria lor timp de 50 de ani, pana dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991. Cunoscuta drept „Exilul” in tatarul din Crimeea, Rada ucraineana a adoptat o rezolutie prin care recunoaste acest eveniment ca genocid in anul 2015 si continua sa faca apel la organismele internationale, inclusiv la ONU, pentru sprijin in aceasta chestiune. Cu toate acestea, pentru multi tatari din Crimeea, inclusiv Refat Chubarov, liderul Mejlis (corpul reprezentativ al tatarilor din Crimeea), exilul se manifesta puternic in prezent. „Crimeea este un teritoriu al fricii, al disperarii si al represiunilor impotriva tatarilor din Crimeea”, a spus Chubarov, „Presedintele Putin ii trateaza pe tatarii din Crimeea la fel ca Stalin in anul 1944 – ei sunt urmariti penal, condamnati pentru acuzatii inventate [si] fortati sa paraseasca pamantul lor.”

Avand in vedere stergerea aproape a unui intreg popor, actele de comemorare publica sunt cruciale pentru comunitatea tatarilor din Crimeea. Ele servesc, de asemenea, ca o metoda importanta de a conecta luptele trecute cu evenimentele contemporane, ca parte a unei campanii in curs de desfasurare pentru a se asigura ca nu are loc o alta tragedie nationala. In urma invaziei si anexarii Crimeei de catre Federatia Rusa in anul 2014, actele de comemorare publice in jurul deportarii tatarilor din Crimeea au fost interzise din peninsula.

Multi tatari din Crimeea care inca locuiesc in peninsula simt din nou tragedia nationala manifestandu-se in moduri familiare, inspaimantatoare. Incetul cu incetul, cultura nationala tatara din Crimeea este inabusita prin acte de represiune si franarea libertatilor fundamentale.

Mejlis a fost interzis oficial de guvernul rus ca grup extremist in anul 2016, ceea ce a fortat relocarea sa la Kiev. Tatarii din Crimeea se confrunta cu arestari, perchezitii, disparitii fortate (cum ar fi cea a lui Ervin Ibragimov), procese impotriva membrilor de frunte ai comunitatii tatarilor din Crimeea (cum ar fi Akhtem Chiygoz), eradicarea mass-mediei independente si a platformelor in limba tatara din Crimeea precum ATR, noi restrictii privind studiul limbii tatare din Crimeea si refuzul inregistrarii moscheilor asociate cu tatarii din Crimeea.

Ruslan Zeytullaev, un tatar din Crimeea in varsta de 31 de ani, risca o pedeapsa de 12 ani de inchisoare pentru presupusa implicare in miscarea Hizb ut-Tahrir, care este interzisa ca organizatie terorista in Federatia Rusa. Procurorul Rusiei a depus recent un recurs pentru a mari pedeapsa lui Zeytullaev la 17 ani. In anul 2016, Ilmi Umerov, o alta figura importanta a miscarii nationale tatarilor din Crimeea, a fost retinuta si transferata cu forta la o sectie de psihiatrie pentru evaluare, o tactica comuna din epoca sovietica de a reduce la tacere dizidentii.

Pentru multi tatari din Crimeea, libertatea de credinta, libertatea de exprimare si libertatea de asociere au disparut aproape. In ultimii trei ani, indicele Freedom in the World de la Freedom House a evaluat Crimeea drept „Nu este libera”, iar opresiunea cu care se confruntă tatarii din Crimeea este un indicator important al unui mediu in continua agravare. Intr-adevar, scorul Crimeei este mai slab decat cel al altor infractori notorii din regiunea Eurasia, inclusiv Azerbaidjan si Tadjikistan.

Astazi este esential ca comunitatea internationala sa fie alaturi de tatarii din Crimeea si sa participe la acte de comemorare publica pentru a comemora cea de-a 77-a aniversare a deportarii lor fortate.

Statele Unite ale Americii ar trebui sa sprijine Ucraina in eforturile sale de a asigura drepturile si autodeterminarea acelor tatari din Crimeea care s-au mutat din peninsula si sa sprijine drepturile omului si libertatile fundamentale ale celor care sunt suficient de curajosi sa ramana in Crimeea si sa lupte zilnic. represiune. Chiar si atunci cand se confrunta cu lipsa raspunsului din partea Rusiei, comunitatea internationala trebuie sa continue sa ceara responsabilitate pentru incalcarile drepturilor omului, cum ar fi disparitiile fortate, prin mecanismele disponibile precum Curtea Penala Internationala si Curtea Europeana a Drepturilor Omului si sa faca eforturi pentru OSCE sau ONU – a condus misiuni de monitorizare a drepturilor omului pe teren in interiorul peninsulei. Dupa ce am fost martorii ca comunitatea tatarilor din Crimeea era aproape distrusa de Stalin, nu putem sta in liniste in timp ce tatarii se confrunta cu o alta campanie de anihilare culturala a lui Putin.

Sursa: freedomhouse.org