...

Politic. Stiati, ca … ? Sistemul de guvernare elvețian

Photo of author

By Serban

Elvetia, denumita complet Confederatia Elvetiana, este o republica federala din 26 de cantoane. Elvetia este in topul tarilor care care ofera o calitate buna a vietii.

-Nu se gasește ocupatia de om politic. Elvetia nu are politicieni de profesie. Oamenii ocupa aceasta functie pentru un timp, dar lucreaza si in proiecte individuale. Faptul ca nu obisnuiesc sa serveasca prea mult timp un partid sau o clasa politica duce la eliminarea nepotismului, a influentei sau a conflictului de interese.

-Clasa de mijloc nu este imparțita. Cultura Elvetiei nu este definita de etnicitate, limba sau religie, ci de o a atitudine unitara. Elvetia se defineste prin moderatie, gandire practica, orientare spre afaceri, pragmatism și realism.

-Sarcinile sunt atribuite la toata lumea. Elvetia nu are un sistem birocratic la fel de masiv ca ceilalti vecini ai sai, insa votantii au o putere mult mai mare de decizie. Asta include dreptul de a isi spune parerea, prin vot, cu privire la cheltuielile publice, dar si la alegerea judecatorilor.

Administratie mica si fiabila. Fiecare nivel de guvernare sau de administrare devine mai scump pe masura ce se extinde, cel mai inalt nivel fiind si cel mai costisitor. Elvetia este o tara mica, asa ca fiecare departament administrativ este mic si fiabil.

-Autonomie administrativa. Guvernul federal din Elvetia detine controlul asupra unei mici parti din banii proveniti din taxe. Cantoanele(asemenea judetelor din Romania) si municipalitatea sunt cei care stabilesc sistemul de taxare. Astfel, fiecare parte a tarii se straduieste sa fie cat mai atractiva pentru oameni si mediul de afaceri.

-In mare parte hotararile se iau la stadiu de administratie locala. Datorita descentralizarii, deciziile tind sa fie practice si luate in functie de nevoile din zona respectiva, astfel ca cererile locuitorilor ajung mai repede si mai direct la autoriati. De asemenenea, acest lucru limiteaza impactul deciziilor negative.

-Confederatia este ideala pentru depunerile monetare. Faptul ca a ramas neutra si a evitat partizanatul politic i-a permis Elvetiei sa acumuleze un masiv capital financiar si intelectual. Tarile care pun ideologiile mai presus de ideile practice au numai de pierdut.