Studiu: Orele Suplimentare Ne Imbolnavesc de Inima

Angajaţtii care muncesc regulat cu doua-trei ore mai mult decat norma de 8 ore, prezinta un risc cu 60% mai crescut de a se imbolnavi de inima, decat colegii lor care pleaca la timp de la serviciu, arata un raport citat de Reuters.

Suprasolicitarea si mai ales stresul la locul de munca este al doilea factor de risc pentru bolile de inima, dupa fumat.

Studiul, care a durat 11 ani si a fost efectuat pe 6.000 de subiecti din Marea Britanie, a relevat ca cei care lucreaza zilnic timp de 10 sau 11 ore isi cresc cu aproape doua treimi riscul de a dezvolta o boala cardiaca. Intre participantii la studiu s-au inregistrat 369 de cazuri de probleme cardiace. Unii subiecti au decedat din pricina bolilor de inima, altii au suferit un atac de cord sau au dezvoltat angina pectorala.

Suprasolicitarea si mai ales stresul la locul de munca este al doilea factor de risc pentru bolile de inima, dupa fumat. Concluzia expertilor evidentiaza importanta unui echilibru intre munca si recreere.

„Se pare ca exista un prag, astfel ca a lucra o ora mai mult decat de obicei nu iti face rau,” a declarat Marianna Virtanen, epidemiolog la Institutul Finlandez pentru Sanatate Ocupationala si la University College din Londra. Depasirea acestui prag este asociata cu un stil de viata precar, o dieta deficitara sau cu un consum ridicat de alcool. Si mai important, timpul suplimentar este adesea corelat cu stresul la locul de munca, boala ce poate deteriora procesele metabolice si poate genera „prezenteismul de boala” (angajatii lucreaza chiar si atunci cand sunt bolnavi).

„Daca legatura intre munca în exces și bolile de inimă este reală, aceasta ar putea avea o importanta mult mai mare decat este cea recunoscuta in prezent la scara larga. Stresul indus de munca ar putea contribui substantial la cresterea incidentei bolilor cardiovasculare,” a declarat si Gordon McInnes, profesor de farmacologie clinica la Western Infirmary, in cadrul Universitatii Glasgow.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*