Stiati, ca … ? Fecalele sau scaunele

Culoarea fecalelor poate spune foarte multe despre starea sanatatii umane, dar nuanta fecalelor poate varia: atat albicios, cat si galbui, si fecalele maro inchise nu sunt o patologie.
1) Fecalele – sau scaunele – pe care le producem ne pot arata cat de sanatoase sunt colonul si tractul gastrointestinal. Oamenii de stiinta cerceteaza multe subiecte ciudate, iar forma scaunului nu face exceptie. In anul 1998, Stephen Lewis si Ken Heaten de la Universitatea din Bristol au dezvoltat o forma de masurare a scaunului care variaza de la constipatie (tipul 1), la diaree (tipul 7). Sindromul de intestin iritabil (SII) constituie una din principalele cauze pentru care pacientii se adreseaza medicului gastroenterolog.
Specialistii in gastroenterologie ne spun de cele sapte tipuri de scaun:
Tipul 1: bulgari tari separati, ca nucile (trece greu),
Tipul 2: în forma de carnat, dar plin de cocoloase,
Tipul 3: ca un cârnat, dar cu fisuri pe suprafata sa,
Tipul 4: ca un cârnat sau sarpe, neted si moale,
Tipul 5: bile moi, cu margini taiate net (trece cu usurinta),
Tipul 6: bucati afanate, cu margini zdrentuite, scaun moale,
Tipul 7: apos, fara bucati solide, in intregime lichid.
Asadar, Tipurile 1 si 2 indica constipatie, tipurile 3 si 4 sunt scaune ideale (in special cel din urma), deoarece sunt usor de defecat, iar 5, 6 si 7 indica diverse grade de diaree.
2) Culoarea scaunului ne descifreaza starea de sanatate. Ce reprezinta fiecare nuanta a materiilor noastre fecale, ne spune despre sanatatea noastra. Cu o varietate de forme si nuante, scaunul este un indicator clar al sanatatii noastre. Acest lucru este valabil in special pentru cei care sufera de boala Crohn. Ei in special trebuie sa urmareasca la toaleta orice modificare a culorii materiilor fecale. Medicul Neilanjan Nandi marturiseste ca isi sfatuieste mereu pacientii sa se uite la scaunul lor inainte de a trage apa la closet. Doctorul este gastroenterolog si profesor asistent la sectia de Gastroenterologie si Hepatologie a Universitatii de Medicina Drexel din Philadelphia, specializata in tratarea pacientilor cu boli inflamatorii intestinale. Culoarea scaunului ne descifreaza starea de sanatate. In ultimii ani, cercetatorii cauta noi moduri de a interpreta ceea ce dezvaluie materiile fecale despre sanatatea omului. De exemplu, asa numitul microbiom intestinal poate juca un rol semnificativ in tulburarile de dispozitie, potrivit unui studiu publicat in august 2015 in lucrarea ,,Creier, comportament si Imunitate”. Culoarea scaunului ne descifreaza starea de sanatate. Acesti microbi misteriosi pot fi chiar un factor in dezvoltarea Alzheimer, conform unui studiu publicat in revista Nature, experiment care a fost condus pe soarecii de laborator. Pana la o analiza de coprocultura, culoarea materiilor fecale ne dau o idee despre sanatatea organismului. Asadar, iata ce semnifica fiecare nuanta:
MARO. Doctor Nandi spune ca maro este culoarea normala, data de substanta produsa de ficat, care ne ajuta sa digeram grasimile. Desi bila este natural verde, pigmentii sai isi schimba culoarea in galben si maro, pe masura ce trec prin sistemul digestiv si se amesteca alaturi de enzime. Daca aveti un scaun maro si solid, nu exista motive sa va faceti griji pentru sanatatea dumneavoastra.
VERDE. Si scaunul verde este aproape de normal, spune medicul Arun Swaminath, director al sectiei de Gastro la Spitalul Lenox Hill din New York. De obicei, spune specialistul, aceasta culoare este atribuita unui aliment pe care l-ati consumat. Dacă ați consumat legume verzi, salata, spanac sau kale, bogate in clorofila, si scaunul va fi verde.
ALB. Materiile fecale albicioase se datoreaza deficitului de bila, deci este un semn de proasta functionare a bilei. De asemenea, si pietrele la rinichi pot cauza problema. Dr. Swaminath spune ca uneori materiile fecale sunt acoperite si de un mucus albicios, iar acest lucru poate fi un semnal al aparitiei bolii Crohn. Daca va confruntati des cu aceasta situatie, mergeti de indată la medic. Cei care nu au boala Crohn, dar au materii fecale albicioase si dureri abdominale, febra sau varsaturi, sa stie ca este o urgenta si sa se prezinte de urgenta la medic. Daca aveti scaun alb ocazional, fara simptomele mentionate, e bine sa discute acest aspect cu medicul de familie.
GALBEN. Materiile fecale galbene sunt un indicator al deficitului de bila, pancreasul nu secreta suficiente enzime necesare digestiei.
NEGRU. Daca ati luat suplimente de fier, ati mancat produse bogate in cacao sau ati baut vin rosu, surpriza! Veti avea un scaun negru. Daca este solid si nu se intampla des, nu sunt motive de ingrijorare. Daca exista insa o consistenta mai moale si un miros intepator, poate fi un semn de sangerare în intestine, este o problema care necesita o endoscopie de urgenta, spune Swaminath.
ROSU. Daca mancam alimente colorate, rosii, sfecla sau bulion, dar scaunul este tare, e in ordine. Dar rosul din alte motive poate indica sangerare. Fie de la hemoroizi, polipi in colon sau fisuri anale, mai ales daca aveti si dureri. O cantitate de sange semnificativa impune internarea in spital si o evaluare amanuntita.
Unul dintre simptomele distinctive ale bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, este diareea cu sange. Desi acesta este un simptom comun al bolii, nu este normal si trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra de indata cat sange ati avut in scaun.
3) De ce conteaza apa pentru scaune?
Chiar si daca nu ne analizam prea mult rahatul, putem observa diferentele pe baza continutului de apa. Intestinul gros este un centru minunat de reciclare si adaptare pentru corp. Reciclarea apei este una dintre functiile sale cheie. In fiecare zi, corpul nostru foloseste aproximativ noua litri de fluide pentru digestia mancarii, inclusiv 1,5 litri de saliva, 2,5 litri de secretii gastrice si 0,8 litri de bila. Dar evident ca nu ne cacam la un asemenea volum. Cu cat dureaza mai mult ca mancarea digerata sa treaca prin intestinul gros, cu atat mai multa apa este folosita si scaunul va deveni mai uscat. Deci factorii care afecteaza tranzitul mancarii vor avea o influenta semnificativa asupra formei scaunului. Cantitatea si stilul de viata pot influenta durata tranzitului. Antibioticele, analgezicele (in special cele bazate pe opioide, cum ar fi Endone, dar si cele care contin codeina), la fel si sedentarismul pot reduce mobilitatea intestinala. Asta incetineste trecerea alimentelor prin intestinul gros si asa ajungem sa ne constipam.