Cum se efectueaza Resuscitarea Cardiopulmonara (RCP)

Resuscitarea cardiopulmonara (RCP) este o tehnica de salvare care combina compresiile toracice si ventilatia artificiala pentru a mentine oxigenarea si fluxul circulator in timpul stopului cardiac.

In timpul unui stop cardiac, este vital sa mentineti alimentarea cu sange a creierului. Daca resuscitarea cardiopulmonara nu este initiata la timp, persoana ar putea muri in cateva minute.

Ce este resuscitarea cardiopulmonara (RCP)?

RCP este o tehnica de urgenta care combina utilizarea compresiilor toracice si a ventilatiei artificiale pentru a mentine alimentarea cu sange a creierului. Ajuta la mentinerea functiei cerebrale intacte pana la efectuarea unui tratament suplimentar.

RCP se efectueaza in conditii de urgenta, cum ar fi un atac de cord, stop cardiac, otravire, leziuni prin electrocutare, accidente, sufocare si aproape inec, printre altele. RCP este o tehnica vitala pentru a mentine un aport constant de sange si oxigen la creier atunci cand o persoana nu respira sau circula sange in mod adecvat.

Cum sa efectuati RCP unui bebelus sau unui copil

Inainte de a oferi RCP unui sugar sau unui copil inconstient, trebuie sa verificati scena si pacientul. Asigurati-va ca mediul inconjurator este sigur. Apoi efectuati urmatorii pasi RCP:

– Atingeti persoana si strigati: „Sunteti bine ?”. Pentru bebelusi, puteti verifica raspunsul prin apasarea fundului piciorului.

– Strigati dupa ajutor sau apelati linia telefonica de urgenta la numarul: 112.

– Deschideti caile respiratorii ale sugarului sau ale copilului. Lasati copilul pe spate si inclinati capul inapoi. Ridicati barbia.

– Verificati daca respira. Ascultați cateva secunde (nu mai mult de zece secunde) pentru respiratie.

– Cu toate acestea, sugarii pot avea respiratie periodica, astfel incat unele modificari ale respiratiei sunt normale.

– Respirati doua respiratii daca bebelusul sau copilul nu respira. Prindeti cu doua degete nasul copilului si creati un sigiliu punandu-va gura peste gura copilului. Respira in gura lor de doua ori.

– Pentru bebelusi, puteti oferi doua respiratii de salvare folosind gura pentru a crea un sigiliu peste gura si nasul bebelusului. Suflati o secunda pentru a verifica daca pieptul se va ridica si daca nu exista obstructie. Faceti doua respiratii de salvare.

– Daca bebelusul sau copilul ramane inconstient si nu raspunde respiratiilor de salvare, incepeti RCP.

– Ingenuncheati langa bebelus sau copil si pregatiti-va sa faceti compresii toracice.

– Pentru sugari, utilizati doua pana la trei degete pentru a da 30 de compresii rapide la aproximativ 4 centimetrii adancime. La copii, puneti o mana in mijlocul pieptului si asezati podul celeilalte maini deasupra. Intersectati degetele de la palme impreuna. La fel ca la bebelusi, dati 30 de compresii rapide de piept la o adancime de aproximativ 5 centimetri.

– Faceti doua respiratii de salvare dupa un set de compresii toracice.

– Continuati pana cand bebelusul sau copilul prezinta semne de viata, cum ar fi respiratia. De asemenea, va puteți opri daca a sosit un reprezentant specializat instruit.

Cum sa efectuati RCP la un adult

La fel ca la copii, trebuie sa verificati mai intai scena inainte de a efectua RCP la un adult inconstient. Iata pasii in efectuarea RCP la un pacient adult:

– Scutura usor umerii pacientului si intreaba: „Esti bine ?” pentru a verifica raspunsul.

– Cereti ajutor daca cineva este in apropiere pentru a apela la o ambulanta sau la un serviciu de interventie de urgenta – 112

Pacientul ar trebui sa stea intins pe spate. Deschideti caile respiratorii inclinand putin capul inapoi si ridicand barbia.

– Ascultati respiratia pacientului timp de cel mult 10 secunde. Daca persoana nu respira, incepeti RCP.

– Pentru a incepe compresiunile toracice, puneti mainile in mijlocul pieptului (una peste alta). Folositi greutatea corpului pentru a da compresii, care au o adancime de cel putin 2 centimetri. Apasati puternic si rapid cu o rata de cel putin 100 de compresii pe minut. Oferiti 30 de compresii.

– Inclinati usor capul pacientului inapoi si ridicati barbia. Prindeti cu degetele nasul si creati un sigiliu complet punand gura pe gura pacientului. Suflati in gura si observati daca pieptul se ridica. Oferiti doua respiratii de salvare.

– Continuati sa efectuati cicluri de compresii toracice si respiratii de salvare pana cand persoana incepe sa respire sau cand a sosit un responsabil specializat cu experienta si cu tehnica necesara.

– In unele cazuri, puteti incheia ciclurile de RCP atunci cand mediul devine nesigur si sunteti prea epuizat pentru a continua.

Resuscitarea cardiopulmonară (RCP) este o abilitate vitala pe care toata lumea ar trebui sa o cunoasca. Instruire pentru RCP si asistenta vitala de baza (BLS) sunt disponibile la nivel mondial. Invatarea acesteia salveaza vieti.