Stiati, ca … ? Ateism si Agnosticism

Cuvantul ,,ateism” provine din grecescul ,,atheos”-,, fara Dumnezeu”, si a fost folosit ca termen peiorativ celor care respingeau divinitatile venerate de majoritatea societatii (crestinii au fost numiti atei de catre pagani). Primii oameni care se identificau ca fiind atei, au trait in secolul al XVIII-lea.

Ateismul, este intr-un sens larg necredinta in Dumnezeu sau credinta ca nu exista nici un dumnezeu. Din pacate, nu este asa de simplu, deoarece multe atitudini diferite s-au dezvoltat in cadrul ateismului. Cele doua diviziuni principale din ateism sunt adesea numite ,,ateismul gnostic” si ,,theismul agnostic”. Primul care afirma ca ei stiu cu siguranta ca nu exista nici un zeu si ca o pot dovedi, acestia din urma vor spune ca nu pot dovedi cu certitudine, dar cel mai probabil nu exista nici un dumnezeu.

Ateismul poate fi privit si prin spectrul probabilitatii teiste, asa cum a propus Richard Dawkins in cartea sa ,,Daruirea lui Dumnezeu.” Acest spectru ofera sapte niveluri de credinta, de la Teista puternica (nu ma indoiesc de existenta lui Dumnezeu) la Ateu puternic (nu ma indoiesc de absenta lui Dumnezeu). Chiar in mijlocul acestui spectru, la numarul patru, se afla ceea ce Dawkins descrie ca Agnosticismul pur (existenta si inexistenta lui Dumnezeu sunt exact echiprobabile).

Se crede de obicei ca un ateu nu se va abate de la credinta lor si nu va avea o viziune extremista. Acest lucru, totusi, nu este adevarat in ansamblu, deoarece multi atei incurajeaza dialogul intre diferitele vederi.

Cuvantul ,,Agnostic” este derivat din limba greaca: ,,gnostikos” – ,,care cunoaste” – iar ,,A” trebuie sa afirme contrariul. Astfel, in forma sa originala, cuvantul inseamna, ,,necunoscut”, ,,nestiut”.

Cuvantul ,,agnosticism” a fost introdus pentru prima data in anul 1876 de Thomas Henry Huxley. In timpul unei intalniri a Societatii Metafizice din Marea Britanie, Huxley a definit-o dupa cum urmeaza: ,,Agnosticismul este esenta stiintei, antica sau moderna. Pur si simplu inseamna ca un om nu va spune ca stie sau crede in ceea ce el nu are motive stiintifice pentru a marturisi ca stie sau crede”.

Agnosticismul nu judeca daca exista sau nu un dumnezeu si urmeaza ideea ca nu se poate cunoaste niciodata lumea dincolo de sens si experienta sau de ,,lumea reala”. Ei sunt siguri ca spun ca nu stiu daca Dumnezeu exista sau nu. Este rezumat in declaratia ,,este necunoscut sau necunoscut daca exista un zeu”.

In acest sens, agnosticismul este mai strans legat de o metodologie de credinta decat de un sistem de credinta. Ea are mai mult de-a face cu ,,cum” o persoana crede ca cu ,,ceea ce” o persoana crede.

Agnosticismul este deseori criticat ca fiind un gardian care nu doreste sa adopte o pozitie clara. Aceasta deriva dintr-o neintelegere a agnosticismului, deoarece agnosticismul se opune ferm parerii ca noi, ca oameni, nu putem avea cunostinte dincolo de domeniul fizic si, prin urmare, nu putem face nici o ipoteza clara despre existenta lui Dumnezeu.

Diferentele dintre ateism si agnosticism:

Este o perceptie gresita comuna ca agnosticii sunt, in mod implicit, atei. Acest lucru nu este totusi corect deoarece exista teisti agnostici care cred in existenta lui Dumnezeu, chiar daca nu pot dovedi acest lucru. Deci, care sunt unele dintre celelalte diferente care disting cele doua sisteme de credinta una de cealalta ?

– Ateismul nu crede in nici un zeu. Agnosticismul nu pretinde ca stie daca exista vreun dumnezeu sau nu exista.

– Ateismul (mai exact ateii gnostici) ar spune adesea ca lipsa dovezii pentru Dumnezeu este o dovada suficienta ca Dumnezeu nu exista. Agnosticismul nu determina existenta sau inexistenta lui – Dumnezeu prin dovada, ci doar afirma ca nu putem sti si prin urmare Dumnezeu poate sau nu poate exista.

– Cele doua pot fi clasificate diferit. Ateismul este un sistem de credinta sau o viziune mondiala, dar in mod inerent are legatura cu un sistem de credinta. Agnosticismul este o teorie a cunoasterii care suplimenteaza diferite sisteme de credinta.

– Abordarea fiecaruia difera de asemenea. Ateismul se bazeaza pe ceea ce o persoana face sau nu crede si are de a face cu ,,ce” cred ei. Agnosticismul se ingrijeste de ceea ce o persoana face sau nu stie si are de a face cu ,,cum” ei cred.

– Pozitia celor doua nu este complet opusa una fata de cealalta, ci doar diferita in forma. Ateismul este extrem, in sensul ca afirma ca nu exista nici un dumnezeu, in timp ce agnosticismul este neutru prin faptul ca nu pretinde un fel sau altul.

– Ateismul este adesea creditat cu convingeri puternice si nu-si va schimba punctul de vedere chiar si dupa o dovada a altor opinii. Agnosticismul va da alte opinii si argumente in beneficiul indoielii.

– Vederea unei vieti de apoi este o diferenta puternica intre cele doua vederi. Ateismul sustine ca noi, ca oameni, suntem aici fara un scop mai mare, iar dupa moarte nu exista nimic. Agnosticismul ar urma aceeasi parere ca si existenta lui Dumnezeu, spunand ca nu putem avea cunostintele si ca este posibil sa existe viata dupa moarte, dar este la fel de putin probabil.

– Aceste pareri au o critica opusa reciproc. Ateismul ar critica agnosticismul pentru a fi insubstantial si nu a lua un punct ferm. Pe de alta parte, agnosticismul ar critica ateismul pentru ca a fost prea divizibil si extrem.

– Trebuie spus ca un agnostic poate fi ateu, dar un ateu nu poate fi un agnostic. Deoarece ateismul neaga orice existenta a lui Dumnezeu, ei nu pot lua credinta unui posibil zeu ca si cu agnosticismul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*