Sarmale de post gatite de bunica

Reteta: Sarmale de post, este un preparat traditional care este nelipsit de pe mesele romanilor. Indiferent unde se afla romanii nu uita sa isi etaleze talentul gatind-o cu mare dragoste, pentru cei dragi lor.

Necesarul de ingrediente:

– 1 morcov mare,

– 1 radacina de patrunjel mare,

– 1 radacina de pastarnac mare,

– 1 sfert de radacina de telina mare,

– 1-1.5kg de ciuperci (de cultura, de padure sau amestec),

– foi de varza murata, varza cruda sau foi de vita,

– o cutie cu rosii tocate in suc propriu,

– 2 linguri cu pasta de tomate,

– 1 legatura mare cu marar,

– o legatura mare cu patrunjel,

– o lingura de cimbru uscat,

– 1-2 pahare cu orez,

– 2 cepe de marime medie,

– ulei de masline extra-virgin.

Mod de preparare:

– Ceapa se pune la calit in ulei de masline extra-virgin, iar cand este putin transparenta se adauga ciupercile tocate marunt si se lasa pana ce acestea isi elimina apa, moment in care se adauga rosiile si pasta de rosii,

– Se introduce si o cana de apa (un sfert de litru) si se lasa pana incepe sa fiarba,

– Mutam apoi preparatul intr-un castron mai inalt, in care adaugam si orezul,

– Radacinile de patrunjel, morcov si de pastarnac le dam prin razatoarea mare le punem la calit in ulei de masline extra-virgin si amestecam periodic pentru a nu se prinde, timp de 2-3 minute, dupa care adaugam o cana de apa, amestecam din nou si punem capacul la tigaie,

– Lasam la foc mediu cam cinci minute si nu uitam sa amestecam din cand in cand,

– Cand legumele sunt inmuiate, le mutam in castronul cu ciuperci si orez, le adaugam cimbrul, sarea, piperul si verdeata tocata,

– Le amestecam si le lasam pentru o jumatate de ora sa se raceasca,

– Atunci cand folosim varza cruda, aceasta le vom opari, pentru a putea desface frunzele fara sa le rupem si pentru a le putea apoi manevra mai usor,

– Impaturim sarmalele in foile alese si le punem la fiert intr-o cratita de fonta sau ceramica, la cuptor.

– Dupa ce le-am gatit, le putem servi, fiecare in functie de preferinte.

Pofta Buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*