Reteta clasica: Ciorba de fasole pastai fara gluten

La ciorba de fasole pastai fara gluten, pe care o prepar eu cel mai des, difera doar ingredientul cu care se acreste ciorba. Este o ciorba usoara, racoroasa, indicata in zilele cand ne este foame :).
Necesarul de ingrediente:
– 250 de grame de fasole pastai,
– 1 morcov mediu,
– 1 ceapa mica,
– 1 ardei gras,
– 1 felie telina,
– 1 catel de usturoi,
– 100 de ml. de rosii pasate cu pulpa,
– 25 ml. de ulei extra-virgin,
– 1 lingura cu varf de faina fara gluten,
– 1/2 de lingurita rasa de de boia de ardei iute sau dulce,
– 50 de ml de bors fara gluten sau zeama de varza murata,
– cimbru uscat sau marar, patrunjel, tarhon, etc
– sare alba fina,
– piper negru macinat.
Mod de preparare:
Alegem de la inceput o oala potrivita in care sa incapa doua portii de ciorba.
Ceapa o tocam cuburi si usturoiul il trecem prin presa le calim 1-2 minute in uleiul incins pana se inmoaie putin ceapa si devine translucida.
Pe urma adaugam faina si boiaua de ardei si incet, amestecam la foc mic, sa se imbibe faina cu uleiul aromat din cratita, dar sa nu se arda!
Apoi stingem ceapa calita cu circa un litru de apa calda, apoi adaugam morcovul, ardeiul gras si telina taiate cuburi.
Continuam sa daugam putina sare dupa care lasam legumele sa fiarba la foc mediu 5-7 minute. Trebuie sa aveti in vedere!! Daca alegem sa acrim ciorba cu zeama de la muraturi, nu trebuie sa uitam ca este sarata!
Adaugam fasolea verde si rosiile pasate si se lasam sa fiarba pana ce se inmoaie si fasolea.
Separat vom pune zeama de muraturi la fiert, sa dea cateva clocote, apoi o vom turna in oala peste legume.
Potrivim cu sare si piper (daca mai este nevoie) si aromatizam cu crengute de cimbru uscat.
La final lasam ciorba sa mai dea 2-3 clocote si apoi stingem focul.
La alegere, daca dorim acest lucru putem servi cu smantana, ardei iute si mamaliga.
Pofta Buna !