Paste fara gluten cu ceapa caramelizata si dovleac

Reteta: Paste fara gluten cu ceapa caramelizata si dovleac se pot manca asa, ca gustare calda dar merg foarte bine si asezate cu sos de smantana si cu un vin dulce si parfumat.

Necesarul de ingrediente:

300 de grame paste scurte, uscate fara gluten), 100 de mililitri frisca naturala pentru gatit, 30 de mililitri de vin licoros (Madeira, Porto, Marsala) sau brandy, cognac, 500 de grame de dovleac curatat de samburi, decojit, 2 cepe mari sau 3 medii, sare alba fina, piper negru macinat, pudra de chili (optional), 2 linguri de ulei de masline (sau de floarea soarelui.

Mod de preparare:

Incepem cu felierea dovleacului in fasii semicirculare subtiri (de 0,5 centimetri). Curatam si ceapa si o taiem rondele. Mai departe, folosim jumatate de ceapa , foarte zemoasa si placuta la gust. Incingem cuptorul la 220 grade Celsius. Pregatim o tava cu hartie de copt si asezam in ea feliile de dovleac si ceapa, pe un singur strat. Le stropim cu ulei de masline si le masam bine cu mainile ca sa ne asiguram ca s-au uns pe toate partile. Le condimentam cu sare, piper si pudra de chili si le dam la copt pentru 20 de minute la 220 grade Celsius. Intre timp punem apa la fiert pentru paste impreuna cu o lingurita de sare. Ideea este sa fie gata deodata. Cand apa a inceput sa clocoteasca punem la fiert pastele fara gluten si le lasam conform indicatiilor de pe pachet aproximativ zece minute. Intre timp s-au copt dovleacul si ceapa.

SOS PENTRU PASTE FARA GLUTEN CU DOVLEAC CARAMELIZAT

Incepem si preparam sosul pentru paste. Incalzim 50 mililitri de vin dulce intr-o tigaie si il lasam sa clocoteasca cateva secunde. Parca a inceput sa se lege un pic … fara sa se caramelizeze. Stingem totul cu 100 mililitri de frisca lichida pentru gatit si condimentam cu sare si piper. Lasam tigaia sa clocoteasca molcom vreo trei minute si gata. Intre timp s-au fiert si pastele. Le scurgem si le introducem in tigaia cu sos.

MOD DE SERVIRE PASTE FARA GLUTEN CU CEAPA CARAMELIZATA SI DOVLEAC

Am terminat. Putem trece la masa. Fiecare a primit cate o farfurie de paste cu dovleac desupra carora am impartit frateste delicioasele felii caramelizate de dovleac si ceapa. Cine vrea isi pune si cateva nuci. Si parmezan (de care am uitat complet).

Pofta Buna!