Mancare simpla de cartofi

Reteta: Mancare simpla de cartofi, este deosebit de cunoscuta si gustoasa. Folosind ingrediente putine este simplu de preparat.

Necesarul de ingrediente:

– 7 cartofi medii,

– 2 cepe mici,

– 4 linguri ulei,

– smantana,

– 2 foi de dafin mici,

– marar,

– patrunjel,

– boia,

– sare alba fina,

– piper negru macinat,

Mod de preparare:

Mancarea de cartofi se gateste repede. Calim ceapa taiata marunt in tot uleiul, intr-o cratita de un litru si jumatate, la foc mic, cu un disc de metal subtire sub ea, peste ochiul de aragaz, amestecand mereu (deoarece se arde repede) pana cand scade apa si devine lucioasa, fara sa se ingalbeneasca. Dupa aceea, punem un varf de lingurita de boia dulce si amestecam numai de 2 – 3 ori. Imediat stingem cun sfert de litru de apa. Cand clocoteste apa, adaugam cartofii curatati de coaja si taiati in bucati mici. Completam cu apa atat cat sa ii cuprinda (sa nu se treaca peste nivelul lor), saram dupa gust si adaugam un varf de cutit de piper. Dupa care lasam sa fiarba acoperiti aproximativ 20 de minute. Intre timp ii mai intorcem in sos, pana cand se inmoaie, fara sa-i zdrobim si ii mai lasam pe foc pana cand apa scade cu 1 – 3 centimetri sub nivelul lor. Pentru aroma adaugam patrunjel sau marar taiat marunt, sau din ambele si pe urma si foaia de dafin. Sosul nu trebuie ingrosat cu faina deoarece amidonul din cartofi il va lega putin. Mancarea se serveste ca atare, sau dreasa cu 50 – 100 mililitri de smantana, batuta bine cu o lingura de apa rece, imediat ce am luat-o de pe foc. Mancarea de cartofi se serveste cu diferite salate sau cu muraturi. De asemenea, se poate servi drept garnitura la carne fiarta rasol, chiftele, ochiuri, friganele, carnati si multe altele.

Pofta Buna !