Lipii fara drojdie

Lipiile sunt acele painici de forme rotunde sau ovale, putin crescuta sau plata, de obicei din aluat nedospit, realizat din faina de diferite cereale. Aceste lipii sau turte fara drojdie sunt reprezinta cea mai veche forma de paine a omenirii.

Necesarul de ingrediente:

– 300 de grame de faină alba,

– 175 mililitri de apa clocotita,

– 40 mililitri de ulei,

– o lingurita cu sare alba fina.

Mod de preparare:

– Puneti intr-un bol faina si faceti-i o gaura in mijloc. Puneți sarea in apa clocotita si amestecati pana se dizolva, dupa care adaugati si uleiul, amestecati si turnati peste faina.

– Amestecati cu o lingura din lemn, incorporand cat mai mult aluat.

– Cand nu se mai poate amesteca aluatul cu lingura de lemn, treceti la framantat, aproximativ un sfert de ora. Va dați seama ca aluatul nu mai trebuie framantat cand acesta devine elastic, nu mai este lipicios si este destul de ferm.

– Dati-i o forma de bila si impachetati-l intr-o folie alimentara, lasandu-l sa stea apoi pentru 20-30 de minute.

– Desfaceti apoi aluatul si asezati-l pe masa de lucru pe care ati presarat putina faina in prealabil. Turtiti-l prin presare si taiati-l in patru bucati. Dati fiecarei bucati forma de bila si acoperiti-le cu un servet de bucatarie usor umed.

– Pentru a da forma rotunda lipiilor, luati cate o bila de aluat si modelati-o pe masa de lucru presarata cu putina faina, folosindu-va de un sul neted de lemn. Aveti grija sa nu o faceti cu diametrul mai mare decat tigaia in care o veti coace.

– Prajiti apoi lipiile intr-o tigaie neaderenta incinsa pana se umfla, semn ca o puteti intoarce sa o coaceti si pe cealalta parte.

– Lipiile pot fi mancate calde sau reci, in loc de paine.

Pofta Buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*