Cititul si odihna sunt vitale pentru pastrarea facultatilor mintale

Unul din cei mai importanti filozofi ai Greciei Antice, Aristotel, spunea ca ,,batranetea este o boala”,ceea ce inseamna ca batranetea este in fond un proces fiziologic ireversibil, pentru ca nimeni nu este nemuritor.

Pentru ca sa traim cat mai mult, trebuie sa avem un stil de viata sanatos. Sa nu uitam un aspect primordial, totul porneste de la creier. Doua din elementele esentiale vietii sunt somnul si cititul.

Durata somnului si activitatile intelectuale au o contributie esentiala la pastrarea facultatilor mentale, sustin cercetatorii italieni.

Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Valencia, odata cu inaintarea in varsta, capacitatile cognitive, adica gandirea, memoria si atentia, scad progresiv, dar acest proces poate fi incetinit cu ajutorul a doua elemente cheie.

Studiul acestora a vizat persoane de peste 65 de ani, ale caror obiceiuri de viata au fost analizate in detaliu. Indivizii, au fost supusi și unor teste cognitive.

Intre 6 si 8 ore pe noapte

Rezultatele au aratat ca persoanele care dorm intre sase si opt ore pe noapte risca de doua ori mai putin sa sufere de tulburari cognitive fata de cei care dorm mai putin sau mai mult. Acelasi lucru s-a constatat in cazul persoanelor in varsta care practica o activitate mentala stimulatoare, indeosebi cititul asiduu.

Autorii studiului publicat în Revista de Investigacion Clinica considera ca o intervenție asupra unuia, altuia sau ambilor parametri poate contribui la prevenirea declinului cerebral asociat cu avansarea in varsta.