Topirea ghetii in Groenlanda polueaza coasta cu mercur

Stratul de gheata care se topeste din Groenlanda elibereaza o cantitate uimitoare de mercur in raurile si fiordurile tarii.

In timpul celor trei ghetari din sud-vest, cercetatorii au descoperit ca ecosistemele de coasta inoata in concentratii mari de metale grele, care se pot acumula in tesutul alimentar, la niveluri toxice.

Cantitatea de mercur observata in trei rauri glaciare si trei fiorduri din Groenlanda a fost una dintre cele mai proaste din istorie. De fapt, cercetatorii spun ca concentratiile de aceasta magnitudine sunt asociate numai cu caile navigabile poluate din China industriala, care este in general responsabila pentru aproximativ o treime din poluarea cu mercur din lume.

Scurgerea de mercur blocat in mediu este incalculabila

Pe masura ce ghetarii din Groenlanda continua sa se topeasca, expertii isi fac griji ca, intr-o zi, ar putea fi eliberat in mediu si mai mult mercur prins (Hg).

„Aceasta sursa mare, imprevizibila si sensibila la clima de Hg nu a fost luata in considerare in bugetele globale actuale ale Hg si in strategiile de gestionare a Hg, dar ar trebui evaluata urgent in lumina impactului uman si economic al expunerii crescute la Hg.” Avertizeaza autorii noului studiu ”.

Mercurul este un element natural si raspandit, eliberat de incendii, eruptii vulcanice si eroziune. Cu toate acestea, in ultimii 150 de ani, activitatea industriala a fost responsabila pentru eliberarea crescuta a acestui poluant in atmosfera.

Pe masura ce metalul se misca treptat de sus, elementul trece de la un organism la altul, concentrandu-se treptat in lantul trofic. Oamenii si animalele din Arctica sunt mai susceptibile de a consuma niveluri toxice de mercur din hrana si apa, probabil pentru ca traficul global transporta aceste metale grele spre nord. In plus, cantitati in crestere de mercur sunt canalizate catre ghetari, zapada si gheata. Ca urmare, pot exploda pe caile navigabile locale sau se pot ridica in atmosfera.

Studiile anterioare au aratat concentratii moderate de mercur in scurgerea ghetarilor, dar concentratiile gasite in Groenlanda sunt cu doua ordine de marime mai mari decat cele gasite de oamenii de stiinta din alte rauri arctice.

,,Nu ne-am asteptat ca mercurul sa fie aproape de apa inghetata in aceasta zona”, a spus Rob Spencer, un om de stiinta climatic la Florida State University (FSU). ,,Desigur, exista speculatii cu privire la ceea ce duce la aceste concentratii ridicate de mercur, dar aceste constatari au ridicat o serie de intrebari pentru care nu avem inca raspunsuri”, a adaugat el.

Avand in vedere cantitatea enorma de mercur descoperita si lipsa unei prezente industriale semnificative in zona, cercetatorii considera ca aceste concentratii mari pot sa nu provina din surse industriale.

In schimb, acestea pot proveni din eroziunea stancii sub gheata din Groenlanda, care este natural bogata in mercur si din ce in ce mai expusa schimbarilor climatice.

Cazuri si eforturi de gestionare

Daca ipotezele sunt corecte, Groenlanda ar fi putut fi o sursa neglijata de emisii naturale prinse in gheata-mercur timp de milenii. Chiar daca reducem emisiile industriale de mercur incepand de maine, topirea rapida a toata gheata ar putea sabota eforturile umane de a reduce poluarea cu acest metal greu la niveluri sigure.

„Toate eforturile de gestionare a mercurului de pana acum au venit din ideea ca concentratiile in crestere pe care le vedem in ecosistem se datoreaza in principal interventiei umane directe. „Mercurul provenit din medii sensibile la clima, cum ar fi ghetarii, ar putea fi o sursa mult mai dificil de gestionat”, a declarat Jon Hawkings, biogeochimist de mediu, al FSU si al Centrului German pentru Cercetarea Geostiintelor.

Deoarece Groenlanda este un important exportator de fructe de mare si regiunea gazduieste ecosisteme marine valoroase, va fi mai usor sa aflam ce se intampla.

Sursa: sciencealert.com