Top 10 cei mai mari vulcani din lume

Cei mai uluitori vulcani de pe Planeta Albastra ne lasa fara cuvinte. In timp ce toti vulcanii sunt captivanti si foarte vizitati, exista unii care sunt atat de fabulosi incat ne vine greu sa credem ca sunt fenomene pamantesti.

1) Mauna Loa, Hawaii

Mauna Loa, este cel mai mare vulcan de pe Pamant. Are o inaltime de 9.170 de metri. Este un vulcan scut. Actiunile vulcanului Mauna Loa sunt un punct fierbinte in placa Pacificului.

Mauna Loa – HAWAII

2) Muntele Fuji, Tokyo, Japonia

Muntele Fuji, are un con simetric si timp de cateva luni varful sau este acoperit de zapada. Este un vulcan activ. Muntele Fuji este un stratovulcan. Are o inaltime de 3.776 de metri. Este cel mai inalt varf din Japonia. Se afla pe placa tectonica Eurasia. Lava din eruptia muntelui Fuji este bazaltica.

Muntele Fuji – Tokyo – Japonia

3) Vulcanul Mayon, Albay, Filipine

Vulcanul Mayon, este un stratovulcan activ din Filipine. Are pante abrupte care formeaza un vulcan clasic simetric. Are o inaltime de 2.463 de metri. Este situat pe o granita convergentă intre placa eurasiatica si cea filipineza. Lava din vulcanul Mayon este piroclastica (roca formata din in urma eruperii vulcanilor).

Vulcanul Mayon – Albay – Filipine

4) Muntele Sfanta Elena, Washington, Statele Unite ale Americii

Muntele Sfanta Elena, a erupt in anul 1980 si a fost una dintre cele mai devastatoare eruptii din Statele Unite ale Americii. Este un stratovulcan activ situat in Comitatul Skamania, Washington. Muntele Sfanta Elena face parte din lantul montan Cascade. Are o inaltime de 2.550 de metri. Se compune din roca de lava stratificata cu cenusa, piatra ponce si alte depozite. Muntele include straturi de bazalt si andezit prin care au erupt mai multe cupole de lava dacita. Muntele Sfanta Elena se afla pe limita placii dintre placa Juan de Fuca (Placa Juan de Fuca este o mica placa tectonica (microplaca) generata de creasta Juan de Fuca care se subducteaza sub portiunea nordica a partii de vest a placii nord-americane in zona de subductie Cascadia. Este numita dupa exploratorul cu acelasi nume. Una dintre cele mai mici dintre placile tectonice ale Pamantului, placa Juan de Fuca este o parte ramasita a placii Farallon, odata vasta, care acum este in mare parte subductata) si placa nord-americana.

Muntele Sfanta Elena – Washington – SUA

5) Vulcanul Popocatepetl, Mexic

Popocatepetl, este unul dintre cei mai activi vulcani din Mexic. In limba azteca, Popocatepetl inseamna: ,,muntele care fumeaza”. Este un stratovulcan activ si are o inaltime de 5.426 metri. Se afla pe placa nord-americana. Magma de andezit este formata in interiorul acestui vulcan.

Vulcanul Popocatepetl – Mexic

6) Vulcanul Arenal, Costa Rica

Vulcanul Arenal, este un stratovulcan activ andezitic din nord-vestul Costa Rica. Are o inaltime de 5.479 de metri. Ultima eruptie a avut loc in anul 2010. Este o atractie turistica pentru Costa Rica si se afla la aproximativ 90 kilometri nord-vest de San Jose. Se afla in placa din Caraibe.

Vulcanul Arenal – Costa Rica

7) Muntele Bromo si Muntele Semeru, Java de Est, Indonezia

Ambii vulcani sunt activi si se afla in Parcul National Bromo Tengger Semeru, creand un peisaj al unei planete diferite. Semeru este mai inalt si expulzeaza fum, in timp ce Bromo fumega constant. Muntele Bromo are o inaltime de 2.329 de metri, iar Muntele Semeru are o inaltime de 3.676 de metri. Muntele Bromo este un cenusa vulcanica mica, dar activa, iar Muntele Semeru este un stratovulcan activ. Amandoi vulcani sunt pe placa eurasiatica. Muntele Semeru este alcatuit din straturi de depozite andezitice. Muntele Bromo este un mic con piroclastic si toate fluxurile recente de lava sunt andezitice.

Muntele Brumo si Muntele Semeru – Java de Est – Indonezia

8) Muntele Kilimanjaro, Parcul National Kilimanjaro, Tanzania

Muntele Kilimanjaro, este un vulcan latent din Tanzania. Este cel mai inalt munte din Africa, cu o altitudine de 5.895 de metri. Este un munte excelent pentru drumetii. Muntele Kilimanjaro este realizat din roci riolitice (roca magmatica efuziva, asemanatoare granitului, cu textura porfirica). Muntele Kilimanjaro, este aproape de limita placii africane, limita placii arabe si limita placii indiene.

Muntele Kilimanjaro – Tanzania

9) Etna, Catania, Sicilia, Italia

Muntele Etna, este cel mai inalt si cel mai popular vulcan din Europa. Poetul roman Virgil a spus ca este casa unui zeu mitologic Hefaist si a unui monstru Cyclops. Etna este un stratovulcan activ pe coasta de est a Siciliei, Italia, in orasul metropolitan Catania. Are o inaltime de 3.350 de metri. Se sprijina pe limita de subductie, unde placa tectonica africana este impinsa sub placa eurasiatica. A fost activ de 500.000 de ani si creeaza eruptii de lava bazaltica.

Vulcanul Etna – Catania – Sicilia – Italia

10) Vulcanul Maelifell, Islanda

Vulcanul Maelifell, este situat la marginea ghetarului Myrdalsjokull din Islanda. Are un con perfect si o suprafata verde, acoperita cu muschi. Are o inaltime de 540 de metri si este un stratovulcan disparut. Ultima eruptie care i s-a intamplat lui Maelifell a fost acum peste 10.000 de ani. Este realizat din roci Maelifell bazaltice si picritice (roca magmatica de origine vulcanica, verde-inchisa sau neagra). Acest vulcan este situat intre placa eurasiatica si placa nord-americana.

Vulcanul Maelifell – Islanda

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*