O Echipa de Arheologi a Descoperit in Africa de Sud Cea Mai Veche Locuinta din Lume

A fost descoperirea vietii pentru un grup de arheologi, dovezile gasite in ea schimband date importante din istoria omului.

Pestera Wonderwerk considerata cea mai veche locuinta din lume

Africa de sud, zona numita de specialisti „Leaganul Omenirii”, si-a mai dezvaluit un secret ascuns de milenii. O echipa de arheologi a anuntat ca a fost gasita cea mai veche locuinta din lume. Pestera Wonderwerk, din desertul Kalahari, contine semne clare ca a fost locuita, in mod continuu, timp de milioane de ani – doua milioane, mai exact. De fapt, tot aici au fost descoperite si primele dovezi din istorie ale utilizarii focului. Arheologii care au lucrat la sit au dezgropat mai multe artefacte unice in lume, de o valoarea inestimabila, precum topoare timpurii. Cu toate ca nu sunt cele mai vechi cunoscute pana acum, sunt primele unelte de acest tip gasite intr-un ,,context de pestera”.

Echipa formata din specialisti de la Universitatea Ebraica din Ierusalim si Universitatea din Toronto si-a publicat descoperirile in revista Quaternary Science Review, la inceputul acestui an. Potrivit arheologilor, unii dintre locuitorii pesterii nu erau pe deplin umani. Printre primii care si-au gasit adapostul in Wonderwerk ar fi fost stramosii nostri de dimensiuni mai mici, australopitecii. Tot aici se crede ca au trait si primii oameni care au construit si folosit unelte – Homo Habilis.

Pestera Wonderwerk ar fi putut fi folosita si in scopuri ritualice

Pestera Wonderwerk are o lungime de aproximativ 140 de metri, avand o structura rar intalnita in Africa de Sud. A fost descoperita, intaia oara, de mai multi fermieri, in anul 1940, iar de atunci a fost gazda multor sapaturi arheologice. Cu toate ca a fost studiata intens in ultimele opt decenii, abia acum i s-a putut stabili cu exactitate varsta, iar asta s-a datorat, in principal, faptului ca nu s-au putut gasi ramasite fizice a locuitorilor anteriori. Tocmai de aceea nici echipa de la Universitatea Ebraica din Ierusalim si Universitatea din Toronto nu poate fi sigura, fara vreo urma de indoiala, care dintre stramosii omului modern a trait in pestera Wonderwerk sau daca au fost mai multi.

,,Sunt multe optiuni si absolut nici un indiciu in pestera. In aceasta perioada (acum 2 milioane de ani), Africa de Sud gazduia cel putin doua tipuri de australopiteci, cu 2,3 milioane pana la 1,5 milioane de ani in urma si, de asemenea, primii Homo”, a explicat Liora Kolska Horwitz, unul dintre membrii echipei de cercetare citata de Interesting Engineering.

Cu toate ca inca nu se poate stabili cu exactitate ce specie de om a locuit in pestera, dovezile faptului ca a fost locuita milenii intregi sunt de necontestat. A fost folosita ca un loc de refugiu si descoperirile arheologice arata ca cei care se adaposteau in ea isi puteau prepara si hrana. Unii spun ca Wonderwerk ar fi putut fi folosita si in scopuri ritualice. Forma ei ciudata, foarte ingusta, si utilizarea focului ar fi putut duce la hipoxie in randul hominizilor, in lipsa unei ventilatii eficiente, favorizand producerea de halucinatii. Pestera este importana in prezent pentru localnicii din zona, care o considera un loc sacru.