NASA: Cauta Apa Si Alte Resurse Pe Luna

NASA (Administratia Nationala a Aeronauticii si Spatiului), se deplaseaza in cautarea apei si a altor resurse pe Luna. De fapt, va fi o explorare echipata. Primul dupa o jumatate de secol! Cu programul Artemis, NASA intenționeaza sa trimita primul sau robot mobil pe Luna pana la sfarsitul anului 2023.

Scopul este sa caute gheata si alte resurse atat pe suprafata lunara superioara, cat si pe cea inferioara. Datele de la volatile care investigheaza Polar Exploration Rover sau VIPER vor ajuta la cartografierea resurselor, mai ales la polul sud lunar.

Roverul va preceda colectarea datelor, intr-o misiune similara cu cea de pe Marte. Dupa „prezent” va da misiunea echipata. Existenta apei va fi un factor critic in prezenta omului pe Luna. Lipsa resurselor de pe Pamant poate fi probabil solutionata. Apa Lunii este destinata utilizarii pentru consum, dar si pentru alimentarea cu combustibil si chiar oxigen.

Lumina in umbrele Lunii

Designul VIPER necesita utilizarea primelor faruri de pe roverul lunar, pentru a explora zonele umbrite permanent ale Lunii. Aceste zone nu au vazut lumina zilei de miliarde de ani. Sunt unul dintre cele mai reci puncte din sistemul solar. Functionand cu energie solara, VIPER va trebui sa manevreze rapid in jurul schimbarilor extreme. De la lumina la întuneric la polul lunar sud.

„Datele obtinute de la VIPER au potentialul de a ajuta oamenii de stiinta sa determine locatiile exacte si concentratiile de gheata de pe Luna. „Ne vor ajuta sa evaluam mediul si resursele potentiale la polul lunar sud pentru a ne pregati pentru astronautii Artemis”, a declarat Lori Glaze, directorul Diviziei de Stiinte Planetare a NASA. „Acesta este un alt exemplu al modului in care misiunile stiintifice robotice si explorarea umana merg mana in mana. Ambele sunt necesare pe masura ce ne pregatim pentru a crea o prezenta durabila pe Luna. „

Abonament de catre Astrobotic

NASA a comandat Astrobotic sa lanseze, sa tranziteze si sa livreze VIPER pe suprafata lunara. In cadrul initiativei Comercial Lunar Payload Services (CLPS). Odata ajuns pe Luna, roverul va explora craterele lunare. Acesta va utiliza un set specializat de roti si sistem de suspensie pentru a acoperi o varietate de rampe si tipuri de teren. VIPER a evoluat pentru a-si creste potentialul stiintific. Poate colecta mai multe date de pe suprafata lunara.

VIPER- rover-ul lunar dezvoltat de NASA

Sunt recrutate patru organe

VIPER va purta patru instrumente. In mod specific, burghiul cu ciocan Regolith si Ice for Exploring New Terrains (TRIDENT), spectrometrul de masa observand operatiile lunare (MSolo), sistemul de spectrometru volatil in infrarosu apropiat (NIRVSS) si sistemul de spectrometru cu neutroni (NSS).

MSolo, NVSS si NIRVSS se numara printre incarcaturile utile care vor ateriza pe suprafata lunara intr-una dintre primele livrari CLPS catre Luna. TRIDENT si MSolo vor zbura spre Luna la sfarsitul anului 2022 cu demonstrarea tehnologiei Polar Resources Ice Mining Experiment (PRIME-1), livrata de Intuitive Machines la cel de-al doilea zbor CLPS.

Investitie de 700 de milioane de dolari

Investitia NASA in rover-ul de dimensiuni medii pentru costuri de dezvoltare si misiune este de 433,5 milioane de dolari. Valoarea actuala a contractului de livrare Astrobotic pentru livrarea VIPER catre Luna prin CLPS este de aproximativ 226,5 milioane de dolari. „VIPER va fi cel mai capabil robot pe care NASA l-a trimis vreodata pe suprafata lunara. Ne va permite sa exploram parti ale Lunii pe care nu le avem la suprafata. Ne va permite sa exploram parti ale Lunii pe care nu le-am mai vazut pana acum „, a declarat Sarah Noble, membru al programului VIPER. „Ne va invata despre originea si distributia apei pe Luna si ne va pregati sa colectam resurse la 240.000 de mile de Pamant. Ele ar putea fi folosite pentru a trimite in siguranta astronautii si mai departe in spatiu. Inclusiv Marte „.

Prima femeie

De-a lungul programului Artemis, NASA va trimite roboti si oameni pentru a explora in continuare Luna. Astronautii se vor intoarce pe suprafata lunara pentru prima data din anul 1972. Potrivit VIPER, vor ateriza la polul lunar sud. O femeie astronaut participa, de asemenea, la misiune. Va fi prima femeie care va pune piciorul pe Luna.