Stiati, ca … ? Stopul Cardiac. Verificati, Actionati si Sunati la 112

Stopul cardiac este atunci cand inima functioneaza defectuos si inceteaza sa bata brusc in mod neasteptat. Este declansat de o defectiune electrica a inimii care provoaca batai neregulate ale inimii. Cu actiunea de pompare intrerupta, inima nu poate pompa sange si in cateva secunde o persoana isi pierde cunostinta si nu are puls. Moartea are loc in cateva minute daca victima nu primeste tratament.

1) Confirmarea stopului cardiac.

Daca vedeti o persoana care pare sa aiba stop cardiac, trebuie sa verificati daca intradevar asa este inainte de a utiliza un defibrilator extern automat AED. Verificati daca victima nu poate sa raspunda, daca respira si pulsul sau. Puteti utiliza metoda ABC. Daca nu gasiti puls sau respiratie, trebuie sa incepeti CPR (resuscitarea cardiopulmonara).

– Caile respiratorii: Trebuie sa va asigurati ca caile respiratorii sunt deschise inainte sa verificati respiratia. Pentru a face acest lucru, inclinati inapoi capul si ridicati barbia. Daca vedeti un obiect care obstructioneaza caile respiratorii, indepartati-l.

– Respiratie: Inclinati-va indeaproape pentru a asculta respiratia. Uitati-va sa vedeti daca pieptul lui se ridica si cade.

– Circulatie: Cautati-i pulsul. Semnele problemelor circulatorii includ schimbari de culoare, transpiratii si un nivel mai scazut al constiintei.

2) Incercati sa treziti persoana in sus.

Daca intalniti o persoana si nu aveti nici o idee de cat timp este inconstienta, trebuie sa va asigurati ca are de fapt probleme medicale si nu este doar adormita. Pentru a incerca sa o treziti, o puteti scutura, ii puteti striga in ureche sau incerca sa o bateti cu palma usor. Daca nu prezinta semne de trezire, confirma stop cardiac.

– Nu scuturati niciodata un sugar sau un copil. Acest lucru poate duce la vatamări grave.

3) Sunati la 112.

De indata ce evaluati ca este o situatie de urgenta, trebuie sa sunati la 112. Explicati-i unde sunteti si ce se intampla. Lasati-i sa stie ca aveti un defibrilator extern automat AED si ca intentionati sa-l utilizati.

– Daca exista si alte persoane acolo, roaga-le sa sune 112 in timp ce incepi sa te ocupi de persoana care are nevoie. De asemenea, pot aduce defibrilatorul automat extern AED din locatia sa. In acest fel, lucrurile se vor face mai repede, ceea ce este important cand cineva are tulburari cardiace (SCA).

4) Porniți CPR (resuscitarea cardiopulmonara).

Daca nu sunteti acolo singur, ar trebui sa incepeti sa acordati CPR in timp ce cealalta persoana primeste AED. Daca sunteti singur, apelati 112, apoi incepeti CPR.

– Dati 30 de comprimari in piept si apoi 2 respiratii de salvare pentru fiecare 30 de comprimări ale toracelui. Respiratiile de salvare nu ar trebui sa depaseasca o secunda. Evitati supraventia si asigurati suficient aer pentru a vedea cum se extinde pieptul.

– Mentineti comprimarile pieptului la 100 de comprimari pe minut. Nu depasiti 125 comprimari pe minut. Ar trebui sa comprimati pieptul 5 centimetri in jos si sa-l lasati sa se extinda complet in sus cu cat mai putine intreruperi posibil.

– Trebuie sa dati imediat CPR (resuscitarea cardiopulmonara) daca nu stiti cat timp o persoana a fost inconstienta, atunci ar trebui sa utilizati AED.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*