In Bolivia, oamenii de stiinta au descoperit o urma de dinozaur carnivor, aceasta fiind cea mai mare descoperita vreodata. Pana acum recordul il detinea o urma masura 110 centimetri, tot de dinozaur carnivor, descoperita de arheologul argentinian din Buenos Aires, Sebastian Apesteguia, in New Mexico.

Ghidul turistic Grover Marquina se afla intr-o drumetie pe langa craterul Maragua aflat la aproximativ 65 de kilometri distanta de Sucre cand a descoperit urma care depaseste 115 centimetri lungime. Sebastian Apesteguia spune ca in general aceste urme masoara in medie 75-85 de centimetri iar aceasta urma ar putea apartine unei specii rare numita Abelisaurus, o specie bipeda cu brate scurte, care masura 12-13 metri inaltime, care a trait acum 70 de milioane de ani, rivalul binecunoscutului Tyrannosaurus Rex, sau speciei Megaraptor o creatura descoperita tot recent in Patagonia.

Nu numai urma constituie un record ci si zona unde a fost descoperita, schimband opinia despre speciile specifice Americii de Sud in Cretacic cunoscuta sub denumirea de „ultima era a dinozaurilor”
„Cei mai mari dinozauri au trait acum 100 de milioane de ani, nu 70” a spus arheologul Apesteguia. „Exterminarea dinozaurilor s-a datorat unui asteroid gigant care a lovit Pamantul acum 66 de milioane de ani. Descoperirea de urme similare datand din perioada Cretacic, ce-i drept nu chiar asa de mari dar cele mai mari, este obisnuita in Bolivia, urme mai mici fiind de asemenea descoperite si in Chile, Brazilia si Argentina.”

Ultima descoperire este totusi impresionanta deoarece poate ajuta foarte mult oamenii de stiinta sa inteleaga si sa afle date noi despre creaturile care au trait pe Pamant cu milioane de ani in urma.