Stiati, ca …? Curiozitati interesante

Curiozitati – dorinta de a intelege lumea, de a inveta noi informatii pe cont propriu sau cu ajutorul unor surse disponibile, cum ar fi cartile.

Cuvantul carantina provine din Italia si se pare ca ar fi derivat de la cuvantul „quaranta”, care se traduce prin „patruzeci”. Totul a pornit din Venetia, unul dintre putinele orase care nu au fost atinse de ciuma in secolul al XIV-lea. Acest lucru se intampla pentru ca de fiecare data cand o corabie noua voia sa intre in port, venetienii o opreau si, timp de 40 de zile, acea corabie trebuia sa astepte aprobarea oficialitatilor pentru a accesa portul. Cele 40 de zile le erau de-ajuns venetienilor pentru a observa daca vreun membru al echipajelor corabiilor sufera de ciuma sau nu. Daca nu murea niciun membru al echipajului in acele zile, era clar ca pe acea corabie nu suferea nimeni de ciuma.

– Poate v-ati intrebat vreodata cam de cate ori inspirati si expirati aerul din plamani intr-o zi. Un studiu arata ca numarul de respiratii ale unei persoane variaza intre 17.280 si 23.040 pe zi. Practic, inspiram si expiram, in medie, de aproximativ 20.000 de ori pe zi.

– Cat de nociv este tutunul? Ei bine, conform unui studiu efectuat de World Health Organization, o data la sase secunde moare o persoana de pe Planeta din cauza consumului de tutun.

– Cum prescurteaza japonezii cuvantul multumesc ? Asa cum in Romania oamenii folosesc prescurtarea „ms” cand vor sa scrie „multumesc” in mesaje si pe internet, in Japonia prescurtarea lui „mulțumesc” este „39”, pentru ca 3 se citeste „san”, iar 9 se citește „kyu”. Alaturarea dintre cele doua este san-kyu, un fel de „thank you”.

– O firma numita Sprout face niste creioane care pot fi plantate in pamant dupa ce le ascuti atat de mult incat nu mai poti scrie cu ele. in partea de sus a creionului se afla niste seminte care, dupa ce sunt puse in pamant si sunt udate, pot scoate diverse flori sau legume.

– Prima carte de telefon publicata vreodata a aparut in anul 1878 in New Haven, Connecticut. Avea o singura pagina si continea 50 de numere de telefon.

– Conform unui studiu facut de PEW Research Center, Romania a fost catalogata drept cea mai religioasa tara din Europa, cu un procent de 55% dintre populatie formata din oameni religiosi. La coada clasamentului se afla Estonia, unde doar 7% dintre populatie este religioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*